Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ljepota različitosti u pedeset slika

21.12.2019. 11:30


Zavičajni muzej u Biogradu na Moru u četvrtak navečer bilo je okupljalište ljubitelja likovne i foto umjetnosti te francuskih šansona. Usprkos kišnom nevremenu nazočili su na otvaranju izložbe Ljepota različitosti na kojoj su 42 zadarska slikara okupljena pod imenom Art Forum Zadar izložila čak 50 slika.
Za veseli štimung se brinuo već legendarni Duo Family no. 1, bračni par Jadranka i Radovan Prstačić, izvedbama najpopularnijih francuskih šansona G. Becauda, J. Brela, M. Legranda i legendarnog C. Aznavoura. Kabaretsko-dramski prikaz atmosfere pariških bistroa dočarao je francusku šansonjersku scenu 20. stoljeća i nazočnima pružio vrhunski glazbeno-scenski doživljaj. O vrhunskom ozvučenju je brinuo popularni zadarski glazbenik Miroslav Milić.


Sitnice koje čine život ljepšim
– S ovom fascinantnom ART promocijom likovna udruga Art Forum Zadar obilježava 25 godina svojih likovnih aktivnosti, kazao je domaćin Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.
Sve u nama i oko nas, kaže on, svjedoči o različitosti i čini nas i sve oko nas osobitima i lijepima.
– Kada ne bi postojala razlika među bojama, oblicima, mirisima, okusima, bili bismo uskraćeni za sitnice koje čine život ljepšim, boljim. Slikajmo za svoju dušu, vrata Zavičajnog muzeja su vam uvijek otvorena, pozvao je Samardžić, koji je izložbu, koja će potrajati do 27. siječnja 2020., proglasio otvorenom.
Uz bogat stol s domaćim delicijama slavljenički pjenušac je otvorio Draženko Samardžić, dok je pjesmu »Bog i ja« recitirao Branko Antunović, umjetnik i pjesnik iz Perušića kraj Benkovca.


Snažan pečat autorske osobnosti
– Likovna umjetnost je duhovno čovjekovo stvaralaštvo koje treba imati snažan pečat autorske osobnosti, izvornosti i inventivnosti, naglasio je zadarski pedagog Rade Zrilić, koji umjetnički stvara i nastupa gotovo 30 godina.
Likovna je udruga Art Forum Zadar formirana 1995. godine iz Aktiva likovnih pedagoga Zadarske županije.
– Taj dugi put ispunjen je ustrajnim promicanjem umjetnosti, okupljanjem umjetnika i njihovih kreacija kroz izložbene aktivnosti i isticanje univerzalnosti estetičkih poruka, rekao je likovni umjetnik i pedagog Boris Žuža, predsjednik udruge Art-Forum Zadar.
Na izložbi Ljepota različitosti likovne kreacije 42 umjetnika ističu se raznolikim slikovnim poetikama i različitim izvedbenim tehnikama, u primjetnoj težnji ostvarenja kompozicijskih cjelina. Umjetnička djela su autentični, zaustavljeni i neponovljivi trenutci, a umjetnik je vječiti putnik kroz vrijeme…