Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

„Pa kako možete tako pisati…“

20.12.2019. 18:23


 


Zazvoni mi mobitel u petak u 10.35 sati.
JA: Molim?
ON: Dobar dan, jesam li dobio gospodina….(pauza) …Šelimovića
JA: Selimović, gospodine.
ON: Da, oprostite, ma zovem u vezi onog članka što ste objavili o Milanoviću…
JA: Dobro, recite.
ON: Pa, kako možete tako pisati…
JA: Gospodine, lekcije o tome kako ja mogu pisati dijelite nekome drugom. (Prekidam liniju.)
I tako je završio moj „razgovor“ u petak 20. prosinca u 10,35 sati, znate s kim? S čovjekom koji mi se predstavio kao Nikša Vukas. Nakon mog prekida razgovora, ponovo me tri puta zaredom nazivao i svaki put sam odbacio poziv!
Naknadnim guglanjem saznajem da je riječ o glavnom tajniku SDP-a, visoko pozicioniranom u nacionalnoj hijerarhiji ove stranke.
„Pa kako možete tako pisati!?“ – kaže mi taj čovjek. Zadnji put sam takve reakcije iz politike doživio krajem 80-ih godina kada su me, zbog intervjua s Mikom Tripalom i Milovanom Đilasom u ljubljanskoj Mladini pozivali i prozivali drugovi iz komiteta i Subnora. I oni su se tako čudili i optuživali – „pa kako mogu tako pisati“
Dakle, što reći? Gospodin koji je valjda ovih 30 godina „prespavao“ u nekoj vremenskoj kapsuli, zove novinara kojega ne poznaje, s kojim nikada u životu nije razgovarao niti ga vidio, i prvo što mu kaže je „Pa kako možete tako pisati!?“.
Eto, k vragu mojih 32 godine novinarskog i uredničkog staža, domaće i međunarodne novinarske nagrade i priznanja, k vragu moja dva fakulteta plus završena Diplomatska akademija, k vragu moj doktorat znanosti, k vragu moja četiri jezika koja govorim, ma kvragu sve…!!! Nakon svega, eto, nazove me neki meni anonimni lik i odmah u glavu „pa kako možete tako pisati“.
Čovjek se, dakako, ražestio zbog mog teksta u Zadarskom listu pod naslovom „Srami li se Milanović zadarskog SDP-a“, a u kojemu komentiram SDP-ov, odnosno Milanovićev nastup u Zadru. Komentiram ga onako kako ga kao novinar vidim, ukazujem na ono što mi kao promatraču i komentatoru upada u oči, sve je dakle u obliku komentara, mog stava.
Gospodina SDP-ovca, dakle, smeta moj komentar, tj. smeta mu moje mišljenje i moj stav. Njegovo pitanje moglo mi je, dakle, glasiti „pa kako možete tako misliti“. A ja se pitam postoje li u SDP-u propisani obrasci mišljenja i pisanja? Sjećam se da se javnim komentarom o slobodi novinarskog djelovanja svojedobno već proslavio Vukasov zadarski kolega Erol Gaši kada je mudro izjavio kako bi „nekim novinarima trebalo zabraniti rad u toj profesiji“.
Pomislio sam da je to gaf mladog i još nedovoljno iskusnog političara, ali vidim sad da on nije usamljen u toj ideji. Vukasovo dociranje a la „pa kako tako možete pisati“ čini se kao da je neka vrsta programatskog stanja duha u SDP-u kada je u pitanju sloboda novinarskog izražavanja.
Poštovani gospodine Vukas, ne sramotite vlastitu stranku. Ta je stranka zaslužila bolje „zaštitnike lika i djela Zorana Milanovića. Zoran Milanović, ako izgubi ove izbore, izgubit će ih ne zbog sebe, jer je pametan i reprezentativan kandidat, nego zbog takvih kao Vi, koji poput slonova u staklani rušite abecedu pristojne relacije između politike i medija. Niste Vi tu da ocjenjujete kako ja ili bilo koji novinar pišemo, nego su novinari ti koji po nalogu svoje profesije ocjenjuju vas političare.
A Vam ako bilo što smeta u mome komentaru („deliktu mišljenja), molim vas da iskoristite mogućnosti koje Vam stoje na raspolaganju. A samo su dvije: ili nam pošaljite demanti ili me tužite. Treće ne postoji. Telefonske lekcije o tome kako ja pišem, kao što sam Vam već rekao, dijelite nekome drugom.