Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Staklene jaslice kao kruna umjetničkog izražaja

20.12.2019. 22:33


U Muzeju antičkog stakla u četvrtak je otvorena izložba akademske slikarice Mire Ličen, »Redemptor nobis natus est« (Rodio nam se Iskupitelj). Riječ je o izložbi koja predstavlja nastavak već dvaju održanih izložbi ove umjetnice u Muzeju antičkog stakla 2015. godine i to Fortuna vitrea/Staklene skulpture i Gloria in excelsis…/Izložba staklenih jaslica.
Na ovoj novoj izložbi opus Mire Ličen obogaćen je novim skulpturama s temom jaslica tako prigodnom da u adventsko vrijeme obogati i Muzej antičkog stakla u i grad Zadar.
Mira Ličen akademska je slikarica, jedna od rijetkih aktivnih likovnjakinja suvremene slovenske umjetnosti čiji je stvaralački opus toliko višestruk, i tematski i tehnički. Uz završen smjer slikarstva na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, specijalizirala je i restauratorsko-konzervatorsku djelatnost, što je godinama važan dio njezina rada. Mira Ličen, uz slikarstvo, radi i u staklu, posebice izuzetne vitraje koji se nalaze u Portorožu, Ptuju, Rovinju, Piranu. Važno je naglasiti njezino mjesto u sakralnoj umjetnosti, gdje se upravo preko vitraja približila staklu kao svojem novijem umjetničkom izričaju. Mira Ličen radi i monumentalne staklene skulpture te zidne staklene slike i dekorativne uporabne predmete, a posljednjih se godina intenzivnije bavi upravo ovim motivom jaslica i kako Silvester Gaberšček naglašava: »U posljednjem razdoblju, posvećenom kaljenom staklu, pronašla je novi umjetnički izražajni oblik i pročišćeni jezik čija su kruna »staklene jaslice« u koje je utkan čitav Mirin osobni i umjetnički iskaz.«
Adventski program u MAS-u je i ovaj puta obogatio svojim nastupom Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica.
Izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2020.