Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ISKLJUČENA PONUDA PRVOG POBJEDNIKA Moneo savjetovanju posao usluge vanjske provedbe projekta

20.12.2020. 09:24


Posao usluge vanjske provedbe projekta »Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar- Poluotok« obavit će tvrtka Moneo savjetovanje d.o.o. iz Zagreba, odlučili su članovi Stručnog povjerenstva Lučke uprave Zadar (LUZ). Ovaj javni natječaj je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) nedavnim Rješenjem vratila naručitelju, LUZ-u, na ponovno postupanje. Zanimljivo je kako je posao dodijeljen baš tvrtki koja se žalila na prvotnu odluku LUZ-a.
Povjerenstvo Lučke uprave Zadar je u ponovljenom ocjenjivanju svih osam ponuda najprije isključilo ponudu zajedničkog ponuditelja, dviju riječkih tvrtki, Sensum d.o.o. i Logoteam d.o.o., koja je u prvom ocjenjivanju odabrana kao ekonomski najpovoljnija, zbog postojanja poreznog duga. Pri rangiranju i ocjenu valjanih ponuda prema kriteriju za odabir ponude ona Moneo savjetovanja dobila je 100 bodova pobijedivši ‘za prsa’ Deloitte d.o.o. iz Zagreba, čija ponuda je dobila 99,87 bodova. Presudila je gotovo neznatna razlika u visini ponude, Moneo savjetovanje je ponudilo posao izvesti za 477.652,50 kuna, a Deloitte za nevelikih 1560 kuna više.


Isključena ponuda prvog pobjednika
LUZ je, dakako, zajedničku ponudu Sensuma i Logoteam, koji su posao ponudili izvesti za 334.912,50 kuna, morao isključiti iz postupka javne nabave zbog odredbe Zakona da se isključi ponuda onog ponuditelja koji nije ispunio svoje obveze koje se odnose na plaćanje dospjelih poreznih obveza i dospjelih obveza s osnova doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Zbog nepoštivanja ove odredbe na prvu Odluku Lučke uprave Zadar žalilo se Moneo savjetovanje, a DKOM je to prihvatio.
Moneo savjetovanje je u svojoj žalbi, naime, upozorilo kako je iz podataka Porezne uprave vidljivo da je tvrtki Sensum na dan 9. rujna 2020. evidentiran dug javnih davanja u iznosu od 15.358,61 kuna. Objašnjavajući razloge zbog kojih nije odbilo ponudu ovih dviju tvrtki Lučka uprava Zadar je navela kako je zajednica ovih ponuditelja dostavila Potvrdu Porezne uprave od 26. kolovoza 2020. iz koje proizlazi da Sensum nema duga po osnovi javnih davanja o kojima evidenciju vodi Porezna uprava, a predmetna Potvrda nije starija od dana početka postupka javne nabave te time udovoljava kriteriju iz Pravilnika.


Posljedica odgode plaćanja
– Iz samog pojašnjenja ponude i dostavljene Potvrde od 25. rujna 2020. jasno proizlazi da je Sensum imao dug povezan s korištenjem mjera za potporu poduzetnicima uslijed pandemije bolesti covid-19, ali koji dug je podmirio 11. rujna 2020. Stoga zaključujemo da je riječ o dugu koji je bio posljedica odgode plaćanja radi korištenja mjera za potporu poduzetnicima, a koji je podmiren nakon dospijeća te stoga nije bilo mjesta za isključenje zajednice ponuditelja. Odabrana zajednica ponuditelja je istaknula da je dostavom Potvrda Porezne uprave s datumima 26. kolovoza, 14. rujna i 25. rujna koje se odnose na Sensum, u cijelosti dokazala kako je za vrijeme trajanja postupka nabave ispunila obveze plaćanja dospjelih poreznih obveza te kako redovito podmiruje svoje porezne obveze, odgovorili su tada iz LUZ-a Komisiji, no upozoreni su kako pri donošenju odluke nisu poštivali Zakon.
Uprava Lučke uprave Zadar još nije donijela Odluku o odabiru ponude Moneo savjetovanja, što će se vjerojatno dogoditi, a nakon toga će se znati hoće li se ponovno žaliti neki od ponuditelja.




OSTVARILI SAMO 0,13 BODOVA VIŠE
Pri rangiranju i ocjenu valjanih ponuda prema kriteriju za odabir ponude ona Moneo savjetovanja dobila je 100 bodova pobijedivši 'za prsa' Deloitte d.o.o. iz Zagreba, čija ponuda je dobila 99,87 bodova. Presudila je gotovo neznatna razlika u visini ponude