Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NA VIŠNJIKU VLADA ZADOVOLJSTVO Dobra obrana i široka rotacija nadvladali padove u igri

20.12.2020. 09:16


Pobjede u dva derbija, prošlog tjedna protiv Cibone u Draženovom domu i ova najfriškija u petak protiv Gorice u Krešinom domu izbočili su košarkaše Zadra na čelo premijerligaške kolone. S vrha je sigurno bolji pogled prema doigravanju koje jest još uvijek daleko, ali momčad s Višnjika pred završni čin ove kalendarske godine u srijedu na gostovanju kod Alkara može puno lakše disati.


Fokus i energija
A, nije tako izgledalo do prije mjesec dana kada su pognutih glava napuštali parket dvorane u Jazinama gdje su im košarkašku lekciju očitali gradski rivali iz Sonik Puntamike. No, očito su im Puntamičani s tim i uvelike pomogli jer činjenica je da se Mršićeva momčad nakon tog fijaska vidno uzdigla te je sada dijametralno suprotna situacija u svlačionici gdje je konačno zavladala odlična atmosfera, pozitivne vibracije i nada u bolje sutra. Zato je i Gorica koja zadnjih godina definitivno ne leži Zadranima morala jako brzo položiti oružje, već nakon 15 minuta igre. Momci koje je nenadano s klupe predvodio Ivan Perinčić (Mršić dobio povišenu tjelesnu temperaturu) odradili su posao može se kazati i rutinski, a sve dobro što su napravili je došlo iz čvrste obrane što će potvrditi tek 55 primljenih koševa u 40 minuta igre kao i dominacija u skoku (47-27).
– Čestitam mojoj momčadi na pobjedi. Mislim da smo odigrali jako dobru obranu tijekom cijele utakmice, ali imali smo i neke padove u igri što mi se nije svidjelo. Došlo je do opuštanja jer znam da je igračima već u glavi Borac, koja je nama izuzetno bitna utakmica. Igrači su vidjeli da ova utakmica ide u našu korist, ali mi moramo igrati kao ekipa od prve do zadnje minute. Moramo igrati svih 40 minuta fokusirano i energično. Jedino tako ćemo moći pobijediti svakoga – prve su bile misli Perinčića nakon vrijedne pobjede, čak treće u iz četiri utakmice koje su odigrali Zadrani u samo sedam dana.


Težak raspored
Nije bilo lako izdržati taj ubitačan ritam, ali uspjeli su na Višnjiku pospremiti u svoju smočnicu pobjede nad Cibonom, FMP-om i Goricom i nadaju se da bi do kraja 2020. tu mogli ugurati i dva boda protiv Borca koji je gost Višnjika sutra, kao i protiv Alkara u srijedu dok će šlag na kraju biti abaligaški sraz s Cibosima u Krešinom domu predviđen za 28. prosinca. Osvrnuo se i Perinčić na taj težak raspored za kojeg je pak najbolji lijek proširivanje rotacije, što se primijetilo i protiv Gorice.
– Igrači su se tražili u napadu, pokušavali smo dobiti tu širinu. Dosta sam rotirao, tražio sam igrače koji će najbolje odgovoriti na obrambene zadatke, i mislim da smo tu napravili dobar posao. Čestitke mojim igračima, nije bilo lako nakon svih ovih putovanja. Pred nama je težak raspored, ali idemo utakmicu po utakmicu – kazao je za kraj Perinčić.




»Dosta sam rotirao, tražio sam igrače koji će najbolje odgovoriti na obrambene zadatke, i mislim da smo tu napravili dobar posao. Čestitke mojim igračima, nije bilo lako nakon svih ovih putovanja
Ivan Perinčić


Buđenje dužnika Bursaća, Vukovića i Gilberta
Zgusnut i naporan raspored u koji su upali košarkaši Zadra ugodno je barem za sada »vakciniran« širinom klupe tj. reaktivacijom nekih igrača koji i nisu bili toliko plodonosni početkom sezone. Prije svih tu valja spomenuti trojicu igrača koji su i ostali veliki dužnici od prije. Aleksandar Bursać, Domagoj Vuković i Dominic Gilbert potvrdili su protiv Gorice i FMP-a da su jako važan kotačić u stroju koji se ne može oslanjati samo na ono što će donijeti Amerikanci plus Mavra. Bursać je oživio nakon što je svojem bivšem klubu (FMP-u) ubacio 18 koševa pa je bio više nego sveprisutan protiv Gorice. Nije puno zabio, tek četiri koša, no zato je imao osam skokova, tri asistencije, jednu asistenciju i čak tri blokade. Vuković je bio na rubu »doble-double« učinka (14 poena i devet skokova) dok se konačno počeo oslobađati svojih demona i Australac hrvatskih korijena. Sedam poena i šest skokova pokazatelj su Mršiću da se polako, ali sigurno, vraća onaj poznati prošlosezonski Gilbert koji je tada bio jedan od nositelja igre.