Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

POSLJEDICE KORONAKRIZE Pomoć iz Socijalne samoposluge zatražilo novih 15 obitelji

20.12.2020. 10:07


 Zbog pandemije koronavirusa koja je znatno povećala nezaposlenost i onemogućila brojnim našim sugrađanima prigodu da rade i zarade porastao je broj korisnika Socijalne samoposluge i Pučke kuhinje organiziranih u okviru Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Razgovarali smo s Mirjanom Tadić, pomoćnicom ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije, o potrebama, popunjenosti, kao i mogućnosti djelovanja poštujući epidemiološke mjere u cilju sprečavanja zaraze.


Povećan broj korisnika
– Ne smijemo se umoriti, moramo dati maksimum od sebe i pomoći onom kome je pomoć potrebna, a to je najčešće mali obespravljeni čovjek, kazuje Tadić ističući kako se svakog dana susreću s novim situacijama i nastoje se prilagoditi okolnostima kako bi potrebiti dobili pomoć.
U Pučkoj kuhinji su uglavnom samci koji iz raznoraznih razloga nisu u mogućnosti sami sebi pripremiti topli obrok, stari i nemoćni, bolesni. Desetero je novih korisnika, sveukupno oko 300, a zaposlenici Pučke kuhinje su se prilagodili uvjetima, korisnicima pakiraju obroke i dostavljaju im ih, a sve s ciljem da nitko ne ostane gladan, ali i da se poštuju sve epidemiološke mjere i preporuke kako bi se izbjegla zaraza koronavirusom. S druge strane, u Socijalnoj samoposluzi su obitelji koje, uz sve troškove života, nemaju dostatna sredstva za život. Usluge Socijalne samoposluge koristi oko 450 obitelji, točnije 1300 članova, a u zadnje vrijeme uključilo se još 15 obitelji.
– Brojka se povećala uoči blagdana, puno se ljudi odvaži doći u ovo vrijeme, a i svatko sebi želi prirediti dostojanstven Božić, saznajemo od Tadić.


Odlična popunjenost
Naglašava kako su svi dobrodošli i da nema razloga za sram te, kao i uvijek, apelira na prijatelje, obitelj, susjede da jave ako znaju da je nekome potrebna pomoć. Zahvaljujući silnoj empatiji Zadrana, kao i podršci Grada i Županije, ali i sredstvima iz EU fondova, popunjenost Samoposluge je itekako zadovoljavajuća.
– Popunjenost je odlična, iznad svakih očekivanja. Imamo mnoštvo humanitarnih akcija, javlja nam se puno donatora, građani pojedinačno donose vrećice, svi žele pomoći, a imamo i kontinuiranu podršku Grada i Županije, zadovoljno i zahvalno ističe Tadić.
Uvijek ima osnovnih prehrambenih artikala i higijenskih potrepština, a za predstojeće blagdane, kao i uvijek do sada, zasigurno će se naći i nešto više od onog osnovnog.
– Naglasak je na dječjoj hrani, npr. Čokolinu, i slatkišima. Obitelji su presretne kad mogu pripremiti obrok i još razveseliti svoju djecu, govori Tadić.
Budući da su se prilagodili epidemiološkim mjerama i smanjuju kontakte, ove će godine izostati neke već tradicionalne humanitarne akcije, kao što je Fritulijada.
Tadić koristi priliku da svim sugrađanima čestita Božić i odsrca se zahvali na empatiji koju svakodnevno pokazuju.
Caritas je osnovan na samom početku Domovinskog rata, točnije u studenome 1990. Jedna je od ključnih institucija pri pružanju raznih vidova pomoći, ali ne samo na crkvenom području, već i u suradnji s civilnim strukturama i na civilnom području. Caritas raznim programima pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija. Uz potporu Grada i Županije, kao i svih dobročinitelja, jako je puno napravljeno u prošlih 30 godina.




»Ne smijemo se umoriti, moramo dati maksimum od sebe i pomoći onom kome je pomoć potrebna, a to je najčešće mali obespravljeni čovjek
Mirjana Tadić, pomoćnica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije


Porast broja nezaposlenih
Prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje broj nezaposlenih u studenom u RH porastao je za 21,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali je u Zadarskoj županiji situacija ipak bolja – broj nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao je za nešto manjih 15,3 posto.
Dana 30. studenog u evidenciji zadarskog Ureda imali su 5.134 nezaposlene osobe, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada su imali 4.452 nezaposlenih, porast od 15,3 posto ili 682 evidentirane osobe.


Sve više zahtjeva za očuvanje radnih mjesta
– Za očuvanje radnih mjesta od poslodavaca smo za listopad, studeni i prosinac ukupno zaprimili 1.537 zahtjeva. Riječ je o onima koji se na našem Zavodu ne vode kao nezaposleni, već se evidentiraju da su u radnom odnosu, s tim da imaju pravo na plaću od četiri tisuće kuna, budući da su im tvrtke zbog koronavirusa zatvorene, saznajemo od predstojnice Područnog ureda Zadar Zavoda za zapošljavanje, Sandre Vukić.