Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Država od PDV-a prikupila tek četvrtinu planiranih sredstava

Autor: Jagoda Marić

20.01.2009. 23:00
Država od PDV-a prikupila tek četvrtinu planiranih sredstava


Prihodi u prva dva tjedna ove godine čak su za dvije milijarde kuna manji od lanjskih. Nastavak je to trenda iz prosinca kad je od najizdašnijeg i najvažnijeg poreza prikupljeno 7,6 posto manje novca nego je planirano državnim proračunom u 2008.


U Hrvatskoj će 2009. godina biti i teža nego se očekivalo ako je suditi prema proračunskim prihodima u prva dva tjedna ove godine. Osim što podaci o punjenju proračuna ukazuju na to da će Ministarstvo financija teško ostvariti planove o povećanju prihoda od 5,2 posto u 2009. godini u odnosu na prošlu godinu, ubiranje poreza u razdoblju od 1. do 14. siječnja govori i o tome koliko su u zemlji pale gospodarske aktivnosti u odnosu na početak 2008. godine.
Prema internom izvješću Ministarstva financija o izvršenju proračuna, u državnu je blagajnu u prva dva tjedna prikupljeno 884,68 milijuna kuna poreza, što je tek 37 posto ukupnih poreznih prihoda prikupljenih u istom razdoblju prošle godine. Najviše je podbacio upravo najvažniji porez, PDV, od kojeg država prikupi najviše novca u blagajnu. U prva je dva tjedna Ministarstvo financija od PDV-a skupilo samo 236 milijuna kuna, što je tek 16,3 posto prihoda od PDV-a u prva dva tjedna prošle godine kada je PDV državnoj blagajni donio 1,449 milijardi kuna.
Uključujući PDV od poreza na robe i usluge u prvih 14 dana (od čega je osam bilo radnih) ove godine država je skupila 643 milijuna kuna, što je tek 35 posto prošlogodišnjih prihoda (bilo je devet radnih dana) od tih poreza. Osim što država ne puni blagajnu ukazuje to i na zastoj u gospodarskoj aktivnosti, prvenstveno u trgovini.
Drastičan pad poreznih prihoda
Tako je u prva dva tjedna u proračun prikupljeno nešto više od 3,11 milijardi kuna, što je za čak dvije milijarde kuna ili za gotovo 40 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Najveći dio dosad prikupljenih prihoda, čak dvije trećine otpada na doprinose, a čak su i oni za sedam posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.
Prva dva tjedna u 2008. godini bila su rekordna kad su u pitanju prikupljanja sredstava u državni proračun, pa se ne bi trebalo previše brinuti što ih ove godine nije moguće ponoviti da pad poreznih prihoda nije tako drastičan. Uz to, teško se može prihvatiti i argument da su prihodi u prvom tromjesječju, pa tako i u siječnju, uvijek niži jer su oni ove godine drastično manji od planova koje je Ministarstvo financija napravilo za prva dva tjedna ove godine i koji su se temeljili na činjenici da siječanj uvijek podbaci, pa su znatno niži od ostvarenja u prošloj godini. Ipak, ni takvi planovi nisu ostvareni, odnosno ukupni su prihodi za tri posto manji od prošlogodišnjih. Stvar izvlače tek prihodi od doprinosa koji su za 29 posto veći od plana.
Međutim, prihodi od poreza nisu zadovoljili ni restriktivne planove i oni su ostvareni tek 66 posto. Opet je najveći podbačaj ostvaren na PDV-u, porezu koji je uvijek najbolji signal što se u nekoj zemlji događa. Tako je umjesto 863 milijuna kuna planiranih od PDV-a u državnu blagajnu prikupljeno tek 236 milijuna, što je 27,36 posto plana. Stvar su donekle spasile trošarine koje su za 76 posto prebacile plan, ali dok je tu država skupila 167 milijuna kuna više, samo je PDV podbacio za više od pola milijarde kuna.
Smanjivanje potrošnje
Ako se situacija ne počne drastično mijenjati, Vlada će morati u potpunosti mijenjati proračun i neće biti moguće ostvariti plan o prihodima od 124 milijarde kuna, a bez značajnih rezova izjalovit će se i nastojanja da deficit ostane ispod jedan posto.
No, ono što se događa u prvoj polovici siječnja ne treba nikoga iznenadti. Na to ukazuju i podaci o proračunskim, pogotovo poreznim prihodima s kraja prošle godine.
Iako je kroz cijelu 2008. godinu prihod od PDV-a veći za 0,14 posto od planova, prosinac bilježi značajan podbačaj tog poreza. Tako je u prosincu prihod od PDV-a bio manji za čak osam posto od planova koje je imala Vlada i od onoga što je zaradila u prosincu 2007. godine. Kako je porez na promet za 11 posto manji od planova, to jasno ukazuju da su unatoč blagadanima Hrvati u prosincu nastavili smanjivati potrošnju, odnosno da je to nastavak trenda koji je započeo još u rujnu prošle godine. Iako se iščekuju podaci za trgovinu u prosincu prošle godine, činjenica da su porezni prihodi manji za čak osam posto nego u 2007. godini ukazuju na to da su građani ove godine manje trošili čak i za božićne blagdane.
 


 DRŽAVA POTROŠILA DVOSTRUKO VIŠE OD ZARAĐENOG




U prva je dva tjedna država potrošila čak 5,8 milijardi kuna, što je 2,73 milijardi kuna, odnosno gotovo dvostruko više nego što je prikupila u državni proračun. Tako je u dva tjedna, prikupljeno 2,5 posto sredstva planiranih na nivou godine, a istovremeno se pokrilo 4,58 posto ovogodišnjih troškova. Da su kojim slučajem prihodi na razini prošlogodišnjih država bi se morala zadužiti za oko 700 milijuna kuna, umjesto 2,7 milijardi kuna, da pokrije rashode. Vlada je ipak negdje prebacila plan, jer joj je potrošnja u prva dva tjedna ove godine za sto milijuna kuna veća od planirane.