Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

E. A. Poe i pop kultura

Autor: Nikola Markulin

20.01.2009. 23:00
E. A. Poe i pop kultura

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U povodu dvjestote obljetnice rođenja Edgara Allana Poea, američkog književnika, Stjepan Juras je u ponedjeljak navečer u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar organizirao i održao predavanje na temu „Utjecaj Edgara Allana Poea na popularnu kulturu u dvadesetom i dvadeset i prvom stoljeću”.
– Zadovoljstvo mi je vidjeti vas u ovolikom broju, što potvrđuje moja predviđanja kako će dva ili tri plakata s pozivom na ovo predavanje zalijepljena na „pravim” mjestima poput Znanstvene knjižnice ili zgrade Sveučilišta biti dovoljna da privuku ljubitelje ovog vrlo utjecajnog američkog književnika devetnaestog stoljeća. Fan sam Poa i njegovih djela gotovo već dvadesetak godina, a kako se ne bavim stručno poviješću i teorijom književnosti, na ovom ću predavanju iznijeti neke zanimljivoti vezane u Poeovo nasljeđe. I danas (ponedjeljak) je na TV kalendaru obilježena obljetnica Poeovog rođenja ali na način kako se Poa uobičajeno reprezentira – kao mistika, okultnjaka, narkomana… Počevši od književnosti, Poeov utjecaj u mnogim oblicima kulture do danas je neizmjeran. Primjerice, čuveni Jules Verne je u svom romanu „Antarktička misterija” ponudio nastavak jednog Poeova djela. U stripu je također značajan trag ostavštine E. A. Poea. Tako je čitav jedan Zagorov serijal posvećen Poeu, pa se čak Poe pojavljuje u Zagorovom svijetu. Marvell comics posvetili su niz strip albuma Poeu, a s njim je surađivao i Batman.
U filmskoj umjetnosti također možemo pronaći niz referenci na Poea, ali i ekranizaciju nekih njegovih djela. I poznati animirani TV serijal Simpsoni u jednoj se epizodi bave Poeom. Reference na Poea u svijetu popularne glazbe gotovo su svakodnevne, pa ih nalazimo u pjesmama i nastupima Loua Reeda, Beattlesa, Iron Maidena, Britney Spears…, kazao je između ostalog u vrlo zanimljivom predavanju Stjepan Juras, na kraju dodavši kako će povodom obilježavanja dvjestote obljetnice Poeova rođenja u Zadru biti još događanja na ovu temu.