Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Obala i lučice gube koncesiju u zadarskim lukama

Autor: Ivana Burica

20.01.2009. 23:00
Obala i lučice gube koncesiju u zadarskim lukama

Foto: Vedran SITNICA



Budući da je donošenje granica lučkog područja dugotrajan proces, po naputku Ministarstva mora luke Diklo, Draženica, Maestral, Foša, Vitrenjak, Jazine i Bregdetti, koje su PP-om Grada Zadra utvrđene kao luke otvorene za javni promet – luke lokalnog značaja, nakon što su od 1998. godine bile pod koncesijom Obale i lučica, daju se na upravljanje Županijskoj lučkoj upravi Zadar


Poglavarstvo Zadarske županije na jučer održanoj, rekordno kratkoj sjednici (20 minuta) donijelo je izmjene i dopune Odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja iz 1998. godine. Izmjene i dopune donesene su sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koji u odnosu na namjenu kojoj služe, luke dijeli na luke otvorene za javni promet i luke za posebne namjene. U skladu s tim zakonom Županijsko poglavarstvo utvrđuje lučko područje za sve luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja na svom području.
“Viša sila”
Budući da je donošenje granica lučkog područja dugotrajan proces, po naputku Ministarstva mora luke Diklo, Draženica, Maestral, Foša, Vitrenjak, Jazine i Bregdetti, koje su PP-om Grada Zadra utvrđene kao luke otvorene za javni promet – luke lokalnog značaja, nakon što su od 1998. godine bile pod koncesijom Obale i lučica, daju se na upravljanje Županijskoj lučkoj upravi Zadar u granicama iz Odluke o dodjeli koncesije iz 1998. godine.
Županijski poglavari dali su zeleno svjetlo i na zahtjev Mulića d.o.o. iz Sali za produženjem roka trajanja koncesije u sportskim lukama Sali, Luka, Žman, Zaglav i Božava. Budući da će i u ovom slučaju, a u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, utvrđivanje granica lučkih područja zahtijevati dosta vremena te bi navedene luke do tada bile bez koncesionara, što bi značilo vezivanje nautičara na divlje, Županijsko je poglavarstvo donijelo odluku o produženju koncesije.
Kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Jerolim Uroda, Zakon dopušta produženje koncesije u dva slučaja. Jedan od ta dva slučaja definiran je kao “viša sila”, u što se može svrstati i odluka o produženju koncesije Muliću d.o.o.
Bolnička parcela
Uroda je istaknuo da se koncesija produžuje do dana stupanja na snagu akta koji definira granice lučkog područja. Kao krajnji datum spomenut je 11. prosinca 2010. godine te bi najkasnije do tada navedene luke na Dugom otoku prešle u nadležnost Županijske lučke uprave.
Upravno vijeće Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru dobilo je suglasnost Županijskog poglavarstva za prodaju bolničke parcele površine 53,76 četvornih metara. Parcelu kupuje Grad Biograd na Moru za potrebe izmještanja trafostanice TS Biograd 4 koja je nužna za rekonstrukciju Jadranske ulice. Grad Biograd obvezao se platiti bolnici 450 kuna po četvornom metru što su ukupno 24.192 kune.
Vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina Zadarske županije u Proračunu Zadarske županije za 2009. godinu odobreno je ukupno 366.000 kuna, što je 100.000 kuna više nego lani.
Županijsko poglavarstvo donijelo je odluku da se sredstva rasporede na sljedeći način: Vijeću srpske nacionalne manjine dodjeljuje se 98.000 kuna, a za rad stručnog tajnika Vijeća odobreno je 60.000 kuna. Za rad Vijeća albanske nacionalne manjine odobreno je 36.000 kuna, a po 18.000 kuna predviđeno je kao naknade za rad predstavnika bošnjačke, makedonske, slovenske i talijanske nacionalne manjine.
Za nagradu za rad članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina u Zadarskoj županiji predviđeno je ukupno 100.000 kuna.


 DARIO IVANKOV NOVI PROČELNIK ZA GOSPODARSTVO




Županijsko poglavarstvo je za novog pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo predložilo Darija Ivankova, dipl. ekonomista iz Bibinja s navršenih 12 godina radnog iskustva u struci.
Radno mjesto pročelnika ovog upravnog odjela upražnjeno je odlaskom u mirovinu dosadašnjeg pročelnika Mate Bilavera, a na natječaj za izbor pročelnika prijavilo se ukupno devet kandidata.
– Interes za ovo radno mjesto s obzirom na devet prijava i nije bio pretjerano velik. Izbor je učinjen među šest kandidata koji su ispunjavali uvjete, a odlučivale su nijanse. Ljudi su najveća vrijednost svakog radnog kolektiva te se nadamo da će se Ivanković dokazati kao dobar izbor, komentirao je župan Stipe Zrilić.
Konačnu odluku o imenovanju novog pročelnika donosi Skupština Zadarske županije.