Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proglašena elementarna nepogoda – šteta 2,5 milijuna kuna?

Autor:

20.01.2009. 23:00
Proglašena elementarna nepogoda – šteta 2,5 milijuna kuna?

Foto: Sebastian GOVORČIN



U ovu procjenu ne ulaze direktne štete koje su nastale na električnim vodovima i vodocrpnom sustavu. Općina Gračac je površinski najveća u Hrvatskoj te bi šteta mogla biti i oko 5 milijuna kuna, kaže načelnik Bolta


Zbog snijega, leda i ledene kiše koja je uzrokovala katastrofalno stanje u općini Gračac, župan Zadarske županije Stipe Zrilić proglasio je elementarnu nepogodu. Odluka o proglašenju donesena je na temelju izvješća Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a prema prvim procjenama šteta iznosi oko 2,5 milijuna kuna, izvijestila je pomoćnica pročelnika Zadarske županije Vlatka Vučić Marasović. Župan Zadarske županije Stipe Zrilić obrazložio je odluku time što je vremenska nepogoda uzrokovana snijegom, ledom i ledenom kišom, a koja je trajala od 13. do 18. siječnja te uzrokovala značajne štete na cijelom području općine Gračac.
– Nakon višednevnih snježnih oborina i izuzetno niskih temperatura, te nakon toga i ledene kiše koja se smrzavala u dodiru s tlom i objektima, došlo je do značajnih šteta na električnim vodovima i vodoopskrbnim objektima te je cijelo područje ostalo bez opskrbe električnom energijom i vodom. Nastale su značajne štete na javnim površinama, šumama i voćnjacima, a onemogućen je i normalan rad ustanova i tvrtki na tom području, istaknuo je župan Zrilić.
U povodu proglašenja elementarne nepogode i štete koju je uzrokovala, načelnik Općine Gračac Nikola Bolta izjavio je kako je 2,5 milijuna kuna samo procjena te da je šteta možda i veća.
– Procijenjeno je da je šteta 2,5 milijuna kuna, a kako se stanje sada koliko-toliko normaliziralo očekujemo povećan broj prijava štete. U ovu procjenu ne ulaze direktne štete koje su nastale na električnim vodovima i vodocrpnom sustavu, ističe Bolta dodajući kako je općina Gračac površinski najveća u Hrvatskoj te bi šteta mogla biti i oko 5 milijuna kuna.
Očekuje se povećan broj prijava štete od mještana kojima je do sada bilo teško doći do Općine zbog naslaga leda na lokalnim cestama. Naime, veliki dio mještana, koji žive u selima, nije mogao niti automobilom izaći na glavnu cestu.