Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar na svih 70 europskih sajmova

Autor: Elza Radulić-Toman

20.01.2009. 23:00
Zadar na svih 70 europskih sajmova

Foto: Zvonko KUCELIN



Ove godine Zadar će dobiti i nove turističke kapacitete, one na Punta Skali, gdje će se novi objekti otvarati postupno. U ovoj godini se očekuje više od 1000 tamošnjih kreveta


Stjepan Felber iz Turističke zajednice grada Zadra predstavljat će Hrvatsku na velikom turističkom sajmu, koji se održava od 4. do 8. veljače u Hamburgu. Hrvatska turistička zajednica ovoga zadarskog turističkog radnika “zapošljava” svake godine na nekome od poznatih europskih sajmova, prošle je godine tako bio na sajmu u Düsseldorfu. Dakle, turistički sajam u Hamburgu je tek jedan od brojnih koji se i ove zime održavaju diljem Europe, a na svima sudjeluje naša zemlja. Ove zime će Europa organizirati čak 70 sajmova, većih ili manjih. U siječnju ih je dvadesetak, neki su u tijeku baš ovih dana, a na njima sudjeluju i zadarske županijska i gradska turistička zajednica.
U veljači će se održati 19 sajmova, među njima i u Milanu, Hamburgu, Essenu, Münchenu… I u ožujku će biti turističkih sajmova, desetak i na njima će se propagirati zadarski turizam. Naime, ove zime će se na svim tim sajmovima naći tisuće prospekata Zadra i okolice, a predstavnici Zadra će zainteresiranim posjetiteljima sajmova tumačiti gdje je Zadar i što on znači na turističkoj karti Europe. Godišnje se, inače, “potroši” više od 25.000 zadarskih promidžbenih prospekata.
Zadarski turistički radnici su optimisti i zasad uopće ne očekuju podbačaj dolazaka gostiju u ovoj tzv. recesijskoj godini, ali više će ipak znati nakon veljače ili ožujka, kada završe i navedeni sajmovi i kada se ustvari počnu pakirati prvi ovogodišnji turisti, koji se očekuju početkom travnja za uskrsne blagdane.
Podsjetimo da je prošle godine Zadar zabilježio gotovo 284 tisuće gostiju, što je bilo više od prethodne godine i ove se godine priželjkuju isti porasti. Od najmanje tri posto. Tim više, jer će ove godine Zadar dobiti i nove turističke kapacitete, one na Punta Skali, gdje će se novi objekti otvarati postupno. U ovoj godini se očekuje više od 1000 kreveta u Punta Skali.