Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ljetni olimpijski centar na Silbi

Autor: Teuta Babajko Jamičić

20.01.2010. 23:00
Ljetni olimpijski centar na Silbi


Na spomenutom zemljištu su sportski tereni, koji su trenutačno u vrlo lošem stanju, a projektom je planirana izgradnja polivalentne dvorane, atletske staze i bazena. Osim sportašima ljetni olimpijski centar služio bi i za održavanje edukativnih i stručnih seminara


Ljetni olimpijski centar za pripremu hrvatskih sportaša u sljedeće dvije godine bit će izgrađen na otoku Silbi u zadarskom arhipelagu. U realizaciju projekta prije više od godinu dana krenuo je Hrvatski olimpijski odbor i to na inicijativu Zagrebačkog sportskog saveza koji je vlasnik oko 23 tisuće četvornih metara zemljišta na Silbi.
Dvorana, bazen
Na spomenutom zemljištu su sportski tereni, koji su trenutačno u vrlo lošem stanju, a projektom je planirana izgradnja polivalentne dvorane, atletske staze i bazena. Osim sportašima ljetni olimpijski centar služio bi i za održavanje edukativnih i stručnih seminara.
Silba administrativno pripada Gradu Zadru, koji se u cijelome projektu pojavljuje kao partner Hrvatskog olimpijskog odbora i Zagrebačkog sportskog saveza. No nije riječ o financijskom partnerstvu jer HOO i ZSS su financiranje projekta preuzeli na sebe, već o podršci i suradnji pri izgradnji ljetnog olimpijskog centra za pripremu hrvatskih sportaša na Silbi. To nam je potvrdila i Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru, dodajući da obavljeni razgovori s predstavnicima Hrvatskog olimpijskog odbora i Zagrebačkog sportskog saveza. Preduvjet za realizaciju projekta Sportskog kampa Silba, kako navodi Ivana Dadić, jest izmjena prostornog plana, što je Hrvatski olimpijski odbor preuzeo na sebe.
Početna faza
– Izgradnja ljetnog olimpijskog centra za pripremu hrvatskih sportaša na Silbi još uvijek je u početnoj fazi tako da je u tijeku priprema prostorno planske dokumentacije. Obavljeni su razgovori s predstavnicima Hrvatskog olimpijskog odbora i Zagrebačkog sportskog saveza, a osnovni preduvjet za realizaciju spomenutog projekta jest izmjena prostornog plana Silbe. Tu obavezu na sebe je preuzeo Hrvatski olimpijski odbor koji će zajednički sa Zagrebačkim sportskim savezom financirati realizaciju cjelokupnog projekta, kaže Ivana Dadić.
Inače, Hrvatski olimpijski odbor u potragu za novim terenima je krenuo još prije nekoliko godina, kada su izgubili sportske terene na otočiću Badiji pokraj Korčule. Sportske terene na Badiji vratili su franjevcima, čime je Hrvatski olimpijski odmor ostao bez olimpijskog centra za ljetne pripreme hrvatskih sportaša. Kako Zagrebački sportski savez ima terene i objekte na Silbi koji su zapušteni, predložili su Hrvatskom olimpijskom odboru njihovu obnovu. Tako su ZSS i HOO zajednički ušli u spomenutu investiciju, kao partner se uključio i Grad Zadar, što bi u konačnici trebalo rezultirati izgradnjom olimpijskog ljetnog centra za pripremu hrvatskih sportaša na Silbi. U tijeku je priprema prostorno planske dokumentacije, a projekt bi se trebao realizirati kroz sljedeće dvije godine.