Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Martine Thomas spremna za povratak na glazbenu scenu

Autor: Krešimir Bukvić

20.01.2010. 23:00
Martine Thomas spremna za povratak na glazbenu scenu

Foto: Adam VIDAS



Moj prvi susret s glazbom bio je pod umjetničkim imenom Eve Adams. Izvodila sam dance glazbu po pariškim klubovima i Korzici. Bilo je to divno vrijeme, vrijeme brojnih nastupa, cjelonoćne zabave i putovanja. Živjela sam u Parizu, u blizini crkve Montmatre i mega zvijezde Grace Jones


Jedna od najpoznatijih sudionica popularnog RTL-ovog showa “Big brother”, zadarska vizažistica haićanskog porijekla Martine Thomas, nakon što se svojedobno bavila pjevanjem u Francuskoj, ponovo kreće s pjevačkom karijerom. Martine je široj javnosti postala poznata ulaskom u “Big brother” kuću na Tajlandu, u posljednjoj sezoni emitiranja spomenutog reality serijala, zainteresiravši TV gledatelje svojom egzotičnom pojavom i ljepotom. Nakon toga sa stranica spektakla nažalost završila je na stranicama crne kronike skočivši zbog svađe sa suprugom Fabriziom kroz prozor prvog kata obiteljske kuće u dvorište, slomivši pri tome nogu, što su popratili svi hrvatski mediji. Najnoviji projekt joj je glazbena karijera, povratak, kako kaže, svojoj najvećoj ljubavi – pjevanju. Martine se glazbom već bavila, pjevajući u Parizu i rodnom New Yorku, no rođenje kćerkice Isabelle i preseljenje u Hrvatsku odvojilo ju je od pjevanja kojem se ovih dana vraća.
– Snimila sam dva singla, dvije pjesme od kojih se prva zove “Ti dobro znaš”, a druga “Ako ovo nije ljubav”. Upravo se vrte na zadarskim i ostalim hrvatskim radio postajama, a snimljene su sa zadarskom ekipom glazbenika u studiju “Marijanti”. Uskoro pripremam i snimanje video spota čija će realizacija ovisiti o tijeku pregovora s izdavačkom kućom “Hit recordsom”, priča Martine.
Ti će planovi dakako uključivati i internacionalni proboj koji joj s obzirom na dosadašnje iskustvo neće biti težak. Pjesme uostalom odmah ulaze u uho, lagane su i “pjevljive” pa nova hrvatska glazbena nada i njena ekipa očekuju mnogo.
– To je jedan moderni pop, reakcije su do sada jako dobre, sigurna sam da potencijal postoji, posebice zbog mog specifičnog naglaska, ističe kroz smijeh Martine.
Martine se po prvi put susrela s glazbom u Parizu. Tamo je početkom devedesetih radila kao konobarica u restoranu “Elefant” koji je se nalazio u jednoj pariškoj umjetničkoj četvrti, a držao ga je gay par – Richard i Bruno. U restoran je zalazio plesač, producent i koreograf Grace Jones – Derech. Svakodnevno posluživanje rezultiralo je i druženjem izvan restorana pa su Martine i Derech postali prijatelji.
– Jednog dana mi je Derech rekao “draga, bi li ti pjevala”. Odgovorila sam mu “ali ja nisam nikada pjevala”, na što je on uzvratio da prepoznaje moje potencijale, da imam snažan glas i da bih trebala pokušati. Upoznao me s kolegom Jean Baptistom San Drayom koji je u to doba radio TV reklame, bio producent i pijanist. Jean je imao prekrasnu kuću u blizini Montmartre crkve, u samom centru Pariza gdje sam se nedugo nakon upoznavanja s njim uselila počevši s njim i intimnu i profesionalnu vezu. Počeli smo raditi zajedno, pisati pjesme koje sam ja izvodila pod umjetničkim imenom Eve Adams. Bila je to dance glazba s kojom sam nastupala po raznim klubovima, kako u Parizu i šire, tako i na Korzici. Bilo je to divno vrijeme, vrijeme brojnih nastupa i cjelonoćne zabave te putovanja na koja je s nama išao i Derech kao koreograf i plesač. Bili smo svi zajedno jedna velika obitelj. Sjećam se kako nam je znala doći i Grace Jones koja je živjela niže u istoj ulici sa sinom. Bila je to umjetnička četvrt koja je prštila pozitivnom energijom, poznatim licima poput primjerice Jodie Foster koja je također u blizini imala stan. No, od svih ljudi koje sam tamo upoznala najveći dojam na mene je ostavila Grace, tako posebna, tako slobodoumna, tako ekscentrična. Ona je imala sina s jednim francuskim redateljom pa možete zamisliti kako je lijepo bilo to dijete – majka crnkinja i otac bijelac, nastavlja Martine.
No, ljubav je došla k svom kraju pa se nakon dvije godine veza između Martine i Jeana raspala te se ona uputila natrag u New York.
– Vratila sam se u New York te počela raditi s drugim producentima i u početku pjevati kao prateći vokal. No ubrzo sam upoznala jednog glazbenika koji se zvao Jules te s njim osnovala bend “Pleasure swell”. Nastupali smo po klubovima, radilo se punom parom sve dok nisam zatrudnjela s zadraninom Fabriziom koji je tada živio u “Velikoj jabuci” i morala usporiti. No nakon poroda, brzo sam se vratila glazbi i s kćerkicom u naručju nastavila tamo gdje sam stala. Uzela bih svoju malu Isabellu u kolica, gitaru na leđa pa tako pravac na probe. Ja sam pjevala, a Isabella bi sjedila do mene s čepićima u ušima da joj ne smeta buka. No, s vremenom je postajalo sve teže i teže te sam nakon četiri godine rekla dosta i sa suprugom Fabriziom se doselila u Zadar. Ovdje sam poslala domaćica, no sada bi toga bilo dosta, spremna sam za povratak glazbi, samouvjerena je Martine.
Konkurencija ju, kako nam priznaje, ne brine, uostalom to je već prošla u New Yorku, a tko tamo uspije, uspjet će svugdje, znana je izreka.
– U New Yorku je bilo puno konkurencije, no to me nije obeshrabrilo. Moj je moto da je najveća konkurencije u našim glavama. Treba pobijediti vlastite strahove i kada tako razmišljaš imaš šansu za uspjeh. Ne treba se obazirati na ljude koji ti kažu da ne možeš, da to nije za tebe. U ovome poslu si često na dnu, kritike dolaze sa svih strana, no treba biti siguran u sebe. Hrvatska je bila jako dobra prema meni do sada, pa nemam nikakvog razloga da ne vjerujem da tako neće tako biti i ubuduće. Glazba je dobra, tekstovi kvaliteni, ja sam drukčija od ostalih pa vjerujem da je to dobitna kombinacija, uvjerena je Martine.
-Znam da nisam ni najbolja pjevačica, ni zabavljačica, no sigurna sam u svoje kvalitete, jedva čekam nastupe jer to je moja najveća ljubav, izlazak na binu – susret s publikom. Živim za taj trenutak kada ne misliš na ništa drugo nego na glazbu, kada se prepuštaš osjećajima, momentu, kada si na mjestu na kojem si u potpunosti svoj, na bini, na mjestu na kojem sam se uvijek najbolje osjećala, zaključuje Martine.