Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Milan Miletić pred preuzimanjem Elektromaterijala

Autor: Novi list

20.01.2010. 23:00
Milan Miletić pred preuzimanjem Elektromaterijala

Foto: Velimir BRKIĆ



Miletić je dogovorio kupnju udjela u tvrtki Meta, koja je 48,6-postotni vlasnik Elektromaterijala, s time da on već ima vlasničke udjele u njemu


Riječki Elektromaterijal, kompanija poznata po veleprodaji i maloprodaji tehničke robe, nalazi se pri samom kraju postupka kupoprodaje nakon kojeg će se, kada je riječ o većinskom vlasniku, potpuno izmjeniti dosadašnja struktura. Kako stvari sada stoje, novi većinski vlasnik trebao bi postati američki Hrvat Milan Miletić koji se u SAD-u, točnije New Yorku, uspješno bavi ugostiteljstvom, a u Hrvatskoj je već neko vrijeme vlasnik tvrtke Hoteli Zadar. Prema našim informacijama, potvrđenim na relevantnim mjestima, Miletić je dogovorio kupnju udjela u tvrtki Meta koja je 48,6-postotni vlasnik Elektromaterijala.
Tvrtka Meta je svojedobno formirana kako bi se spriječili pokušaji neprijateljskog preuzimanja Elektromaterijala. Milan Miletić je dogovorio kako će u Meti otkupiti udjele donedavnog predsjednika Uprave Elektromaterijala, a sadašnjeg predsjednika NO-a Anđelka Krpana, zatim obitelji pokojnog zaposlenika Elektromaterijala Marka Butkovića, inače dugogodišnjeg direktora ove tvrtke te same udjele Elektromaterijala u Meti. Kupnjom ta tri udjela u Meti Milan Miletić preuzet će preko 51 posto kontrole nad tom tvrtkom. Sam Elektromaterijal pristao je prodati svoje udjele u Meti Milanu Miletiću pa je sklopljen kupoprodajni ugovor i čeka se isplata oko 1,8 milijuna kuna na račun Elektromaterijala.
Istodobno je do sitnijih komplikacija došlo na relaciji između Miletića s jedne te Krpana i Butkovićevih s druge strane. Krpan i obitelj Butković, navodno, traže konkretna jamstva za isplatu svojih udjela u Meti pa se po tom pitanju iščekuje usklađivanje između obje strane te finiširanje posla. U svakom slučaju, ako uskoro preuzme Metu, što se u Elektromaterijalu otvoreno predviđa, Milan Miletić bi preko te tvrtke sa 48,6 posto bio najveći pojedinačni dioničar Elektromaterijala. No, pored toga, Miletić je već neko vrijeme dioničar Elektromaterijala preko još dvije tvrtke. Jedna je Hoteli Zadar koja je vlasnik oko 12,37 posto dionica Elektromaterijala, dok je tvrtka Dević-Miletić u vlasništvu 2,42 posto dionica. Ako dođe do isplate udjelničara Mete, Krpana, Butkovića i samog Elektromaterijala, Miletić će kontrolirati oko 63 posto Elektromaterijala. Ostatak udjelničara u Meti uglavnom je aktualna menadžerska struktura te nešto bivših i sadašnjih zaposlenika, a zasad nije poznato hoće li Miletić otkupljivati ostatak udjela u Meti. Što se tiče ostalih dioničara u Elektromaterijalu, jedan od većih je Anđelko Krpan s 2,88 posto, dok je ostatak među ostalim raspoređen na dioničare – bivše i sadašnje zaposlenike, uglavnom okupljene u njihovoj Udruzi dioničara Elektromaterijala pod imenom Nišan.
Nišan, kako smo neslužbeno saznali, okuplja oko 80 dioničara koji navodno očekuju da Miletić i njima ponudi otkup dionica. Ukoliko preko svojih tvrtki postane većinski vlasnik, Milan Miletić, prema našim informacijama, namjerava nastaviti s trgovinom kao corre businessom Elektromaterijala. Čak štoviše, postoje planovi da Elektromaterijal, nakon stabiliziranja trenutko teškog stanja u sektoru trgovine, nastavi s ulaganjima u svoje prodajne centre u dva, tri veća hrvatska grada. Iako su problemi u branši trgovine izuzetno veliki, u Elektromaterijalu zasad bez većih problema uspijevaju isplaćivati 270 plaća koje kasne tek po nekoliko dana, kao što podmiruju i sve obveze prema državi. Prednost je te tvrtke što joj je imovina uglavnom bez hipoteka, od izuzetno vrijedne upravne zgrade na Potoku, do velikog skladišta i prodajnog prostora na Martinkovcu. Pritom je na Martinkovcu Elektromaterijal vlasnik velikog građevinskog terena od 28 tisuća četvornih metara. Za to područje napravljen je DPU i omogućena gradnja do 260 stanova. No iz Elektromaterijala poručuju kako tvrtka nije zainteresirana za gradnju, kao što očekuju ni da se vjerojatni novi većinski vlasnik Milan Miletić neće baviti stanogradnjom.


 TKO JE MILETIĆ




Milan Miletić je hrvatski poslovni čovjek iz Zadra koji je svoju karijeru, uglavnom baveći se ugostiteljstvom i prehranom, ostvario u SAD-u, konkretno New Yorku. Miletić je vlasnik tvrtke Hoteli Zadar i hotela Kolovare. U Zadru i okolici, iako i dalje živi u New Yorku, počeo je ulagati u turizam.