Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sustav treba biti još sigurniji

Autor: Anamarija Bilan

20.01.2010. 23:00
Sustav treba biti još sigurniji


Naime, svaki put kad se ispostavlja račun na njega se stavi šifra dijagnoze ili šifra lijeka koji pojedini pacijent koristi. Ako se netko zainteresira za taj račun može saznati što znači koja šifra te saznati od čega boluje pojedini pacijent, rekla je Dubravka Finka


Iako Agencija za zaštitu osobnih podataka tvrdi da su zdravstveni podaci pacijenata tajni, izgleda da situacija ipak nije takva. Naime, kako se moglo pročitati u pojedinim medijima, u zadnje vrijeme sve se više pacijenata žali da se krši njihovo pravo na tajne zdravstvene podatke. Prema onome što su pisali neki mediji izgleda da podaci pacijenata koji su upisani u e-kartone Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Hrvatske nisu tajni kao što se mislilo. Njihovu tajnost, pak, tvrde u HZZO-u, osigurava to što su elektronski potpisani i kriptirani te ih samo liječnik može pročitati.
 – Moram priznati da i ja mislim da ovaj sustav može biti sigurniji i zatvoreniji. Naime, svaki put kad se ispostavlja račun na njega se stavi šifra dijagnoze ili šifra lijeka koji pojedini pacijent koristi. Ako se netko zainteresira za taj račun, može saznati što znači koja šifra te saznati od čega boluje pojedini pacijent, rekla je Dubravka Finka, predsjednica zadarske Županijske podružnice Udruge za promicanje prava pacijenata.
Istaknula je, međutim, da u Zadru nije bilo slučajeva da su se ljudi žalili na povrede prava tajnosti podataka. Dodala je da postoje problemi s osiguravajućim kućama koje prilikom potpisivanja nekih ugovora osiguranja traže uvid u zdravstveni karton. Pacijent tada pristaje na sve pa i na otkrivanje povjerljivih podataka.
 – Zdravstveni karton je povjerljiv dokument, to je sudski dokument i ako ga pacijent daje na uvid osiguravajućoj kući, mora ga tražiti od svog liječnika obiteljske medicine te potpisati posebnu izjavu u kojoj potvrđuje da se slaže s iznošenjem tih podataka. Ovo, međutim, može biti nepovoljno za njega, rekla je Finka, objasnivši da dosta pacijenata praktički maše svojom dijagnozom, jer smatraju da će na taj način ostvariti svoja prava. No zna se dogoditi da iznošenje svojih privatnih stvari, kao što je zdravstveno stanje, ne rezultira dobrim.