Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U staru Tehničku dolazi MIOC

Autor: Teuta Babajko Jamičić

20.01.2010. 23:00
U staru Tehničku dolazi MIOC

Foto: Sebastian GOVORČIN



Županija je trenutno u postupku izrade planske dokumentacije kako bi se preuredila zgrada Tehničke škole te stvorili uvjeti za preseljenje MIOC-a na Poluotok
Nakon što je Zadarska županija južni dio Tehničke škole na Poluotoku ustupila Sveučilištu, u ostali dio zgrade preselit će se MIOC. Županija je trenutno u postupku izrade planske dokumentacije kako bi se preuredila zgrada Tehničke škole te stvorili uvjeti za preseljenje MIOC-a na Poluotok, rekao je zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, odgovarajući na pitanje SDP-ovog vijećnika Željka Mikina na aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra.
Naime, Mikina je zanimala sudbina dviju zgrada, Tehničke škole i Zarauseka na Liburnskoj obali, koje je nazvao točkama rugalicama na Poluotoku. Gradonačelnik dr. Vrančić, odgovarajući na Mikinovo pitanje, istaknuo je kako se se ustupanjem Tehničke škole Sveučilištu i MIOC-u, vratiti život na Poluotok.
Odvodnja, kemikalije, natječaj
Što se tiče Zarauseka, dr. Vrančić je podsjetio kako je Grad Zadar raspisao javni natječaj za prijenos prava građenja zbog rekonstrukcije, privođenja namjeni i gospodarsko korištenje zgrade na Liburnskoj obali nasuprot trajektnog pristaništa.
– Zgrada Zarausek je u vlasništvu Vlade RH. Ona je Gradu Zadru dala pravo građenja zbog rekonstrukcije, privođenja namjeni i gospodarsko korištenje zgrade Zarausek. To pravo, Grad Zadar će prenijeti na nekog drugog, zbog čega i raspisujemo javni natječaj. Pravo građenja i to na 40 godina, dobit će ponuđač koji bude imao, prema mišljenju povjerenstva, sadržajno najbolji idejni projekt, govori dr. Vrančić, pojašnjavajući kako će novi sadržaji u zgradi Zarausek zasigurno podignuti kvalitetu života u tom dijelu grada.
SDP-ova vijećnica Ingrid Antičević Marinović zatražila je od gradonačenika dr. Vrančića, da se ispitaju okolnosti javne nabave, odnosno nedavnog natječaja za zbrinjavanje kemikalija, kojega je raspisalo gradska tvrtka Odvodnja. Naime, Antičević Marinović sumnja da je riječ o namještanju natječaja jer posao nije dobio izvođač s najvišom ponudom već onaj s navećim godišnjim prometom. Uz to, Antičević Marinović su zanimali su i kompenzacijski ugovori koje je Grad Zadar sklopio s Gortanom, kada je na prostoru nekadašnjeg TIZ-a dobio, kako je nazvala, posao stoljeća. Gortan, kako navodi Antičević Marinović, nije platio višemilijunske iznose za komunalni doprinos već je s Gradom Zadrom sklopio kompenzacijski ugovor koji se odnosi na uređenje okoliša i okolne nekretnine na koje se nemoguće uknjižiti.
Detoks jedinica u okviru zadarske Opće bolnice
Dr. Vrančić je obećao kako će ispitati okolosti navedenog postupka javne nabave u zadarskoj „Odvodnji”, a što se tiče ugovora između Grada Zadra i Gortana, gradonačelnik naveo kako je 2004. godine  potpisan ugovor o gradnji stambeno-poslovnih objekata na prostoru TIZ-u. Vezano za garaže na TIZ-u, dr. Vrančić je istaknuo kako su one nužne jer Grad Zadar ima velikih problema s organizacijom parkiranja.
Vijećnik Branko Dukić upozorio je na kritični spoj Splitske ulice, odnosno Puta Biliga s Ulicom Hrvatskog sabora, dakle zaobilaznicom. Shodno tome, Dukića je zanimalo je li u planu sigurnije prometno riješenje za spomenuto križanje.
– Riječ je o prestrašnom križanju, opasno je i neprihvatljivo takvo prometno rješenje u budućnosti, osobito nakon proširenja Splitske i probijanja Bihaćke ulice. U budućnosti tu se očekuje još veći promet, zbog čega smo već razgovarali s Hrvatskim cestama, u čijoj su nadležnosti spomenute prometnice. Prometno rješenje već postoji, planirana je izgradnja križanja na dvije razine, u vidu potpodnika i petlje, no kada će to biti još nije poznato, kaže dr. Vrančić, dodajući kako će Grad Zadar pokušati navedeni projekt nametnuti kao jedno od prioritetnih prometnih rješenja Hrvatskih cesta.
Na jučerašnjeg aktulanom satu, SDP-ovu vijećnicu Sabinu Glasovac zanimalo je kada će Zadar dobiti bolničku detoks jedinicu o kojoj se mnogo govori posljednjih godina, a još uvijek nije ništa napravljeno po tom pitanju. Gradonačelnik dr. Vrančić je naveo kako ravnatelji zdravstvenih ustanova u Zadarskoj županiji pokušavajući usuglasiti stav oko lokacije gdje će detoks jedinica bili smještena. Najvjerojatnije će to biti u okviru zadarske Opće bolnice ili Psihijatrijske bolnice Ugljan, za što je potrebno osnovati poseban odjel jer unutar postojećih nemoguće je ovisnicima pružiti adekvatan tretman. Stavovi još nisu usuglašeni, no dr. Vrančić se nada kako će uskoro biti poznato u kojoj će se zadarskom zdravstvenoj ustanovi organizirati detoks jedinica.


 VRANČIĆ O POLIKLINICI: NE ZNAM ŠTO SE VIŠE ČEKA


SDP-ova vijećnica Omerka Šarić i na jučerašnjem aktualnom satu interesirala se za sudbinu Poliklinike na zadarskoj Relji. Iako je dr. Vrančić je ustvrdio kako se nastavak radova ne dovodi u pitanje, ipak je izrazio sumnju kako u pozadini priče možda se krije i nešto više od onoga s čime je on osobno i javnost upoznata.
– Ne znam što se više čeka! Stručni vještak, koji bi trebao utvrditi stanje na terenu, imenovan je još u prosincu prošle godine. Kad on obavi posao, svoj nalaz odnosno mišljenje će dostaviti Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, koje će odlučiti što i kako dalje, pojasnio je dr. Vrančić, vjerujući kako će se radovi na Poliklinici uskoro nastaviti.




 GARDALAND U ZADRU


Vijećnica Tatjana Smith Savić smatra da je Zadar, zbog svojeg zemljopisnog položaja i prometne povezanosti, idealno odredište  za izgradnju tematskog zabavnog parka poput talijanskog Gardalanda ili bečkog Pratera. Stoga, interesiralo ju je, imaju li gradske vlasti prostor koji bi se mogao namijeniti za izgradnju zabavnog parka.
– To je izvandredna ideja. Uskoro slijede izmjene i dopune prostornog plana grada Zadra, pa bi se zabavni park njima mogao predvidjeti, složio se s vijećnicom Smith Savić dr. Vrančić te naložio pročelniku Segariću da se izmjenama i dopunama predvidi prostor za tematski zabavni park u Zadru.