Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zaboravi stihove

Autor: Mario Padelin

20.01.2010. 23:00


“EVERGREEN” – UGODNO IZNENAĐENJE
Emisija “Evergreen” emitirana ove subote bila je jedno od rijetkih ugodnih iznenađenja HRT-ova zabavnog programa otkako ja gledam televiziju, a to je tamo negdje od 1968. godine. Program je, naime, bio sastavljen od pjesama iz zlatnog doba ex-yu rocka, tj. mahom iz vremena new wavea, tako da smo nakon dugo godina čuli pjesme “Boe”, “Vještica”, “Aerodroma” i “Metka”, a najveći je šok bilo izvođenje pjesama “Vjeran pas” i “Narodna pjesma” (koja, nota bene, ne spada u 80-e nego u 70-e) punk legendi “Termita” i “Parafa”. Jedini problem je potpuno nepotrebno mijenjanje nekih stihova, tako da je Zorica Kondža umjesto ključnih stihova pjesme “Vjeran pas” – “učim da naučim da nauka je sranje”, otpjevala – “učim da naučim da nauka je nje nje”. To bi još i razumio jer se radi o nepristojnoj riječi, ali je potpuno neshvatljivo zašto nije izvedena originalna verzija “Narodne pjesme” s refrenom -“Nijedne nema bolje od naše policije” nego ona druga, s njihova prvog albuma “Nijedne nema bolje od dobre policije”. U stvari, Giuliano koji je, usput rečeno, ovu pjesmu otpjevao prilično mlako i nezainteresirano (za razliku od odlične izvedbe pjesme Parnog valjka), iz potpuno nepoznatih pobuda pjeva – “nigdje nema bolje od dobre policije”. A da “docent za r&r”, to jest ja, sve vidi i čuje trebala bi znati i Kindlica dok u Boinoj pjesmi “Milion” umjesto stihova “ugovori mračna lica” pjeva “tu je važna samo brojka”. Smiju li se riječi tuđih pjesama tek tako mijenjati, ne znam, ali znam da je nama koji te pjesme znamo, zvučalo glupo.
Voditeljski par Danijela – Ferlin je nešto najbolje što imamo na raspolaganju, što su opet dokazali, a osobito Danijela koja profesora s faksa pita: “Koliko puta se kod vas ide na ispit i jeste li koji put dobili batina?” Sve u svemu, dobro je bilo, a bilo bi još bolje da su umjesto “Tek je 12 sati” pustili pjesmu “Tek je 7 sati” s prvog albuma grupe “Denis & Denis”, a koju je grupa “E.T.” svojevremeno besramno i nekažnjeno pokrala. Ali to nije jedina pogreška. Navodno je u prošloj emisiji kao evergreen svirana i pjesma “Prljavog kazališta” “Lupi petama i reci sve za Hrvatsku”. Neš ti evergreena.
VIJEST STOLJEĆA U SREDIŠNJEM DNEVNIKU
Mislio sam da bar državna televizija pazi na neku razinu svojih informativnih emisija, ali me njihov večernji dnevnik totalno razuvjerio. Pazite ovu važnu vijest – bivši nogometaš Dinama, neki Dean Lovren koji je potpisao za francuski “Lyon”, svratio je malo kući na prvi dopust. To je razlog da tv-ekipa HRT-a koju vi, dragi čitatelji, financirate svojom pretplatom, ode na aerodrom da mladi talent s njima podijeli svoje prve dojmove. Nikada nisam čuo za toga mladića, a da i jesam, kojega vraga nam to daju u dnevniku. Valjda postoje neke sportske novine u kojima bi njegove impresije dobile dostojno mjesto, tamo negdje na predzadnjoj stranici.
AMERIKANSKE BLJEZGARIJE
Svako jutro poslije Dnevnika u 10 na HRT-u se emitira neka zanimljiva dokumentarna emisija. Svako jutro, osim prošle srijede kada smo mogli gledati emisiju “Što sve ne progutaju kućni ljubimci?”, a koja je bila tipična amerikanada, senzacionalistički napravljena i neukusna u samoj svojoj osnovi. Tu su lijepi i preplanuli veterinari koji, onako usput, nahvale sebe i svoju ordinaciju, pa egzaltirani vlasnici životinja koji i ne bi toliko išli na živce da nema stupidne nadsinkronizacije tipa – “oh, ti mala vragolanko” i sličnih neukusa. Ne znam je li i ovo odabrao dosada nepogrješivi Đelo, ali tko je da je, ova je emisija, alkarskom terminologijom rečeno -“u ništa”.
PRAVILAN ODGOVOR NA NASILJE
Nažalost, kao što smo se i mi ovdje početkom devedesetih imali prilike uvjeriti, nijedna nesreća ne ide sama. Na dalekom Haitiju, nakon katastrofalnog potresa, u nekim se ljudima probudilo ono najodvratnije, a to su sadizam, nasilje, beskrupuloznost i sve ono što ide uz to, a sve pod onom poznatom izrekom “prilika čini tata”. Oni koriste situaciju, pljačkaju, zlostavljaju i rade ostale stvari primjerene njihovu mentalnom sklopu i odgoju. I onda se sjetim jedne zanimljive priče koju sam jednom pročitao, a čija se radnja odvija za vrijeme sloma nacističke Njemačke i savezničkog bombardiranja njihovih gradova. Tada je ekspresno donesen zakon po kojem policija ima pravo bez upozorenja upucati svakog onog koji za vrijeme uzbune krade iz izloga, kuća ili napada i zlostavlja nedužno stanovništvo. Slično se događa i na Haitiju, samo što tamo nema policije, nego je narod kojem je prekipjelo počeo sam linčovati divljake. Naši novinari tu vijesti prikazuju kao nešto negativno i govore da se očekuje dolazak snaga reda koji će to spriječiti, samo što ne preciziraju što. Ako će spriječiti nerede, krađu i nasilje onda je to dobro, a ako dolaze samo radi zaštite lopova, onda se nisu ni morali truditi. Bar ako se mene pita.