Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na magnetsku rezonanciju čeka se osam mjeseci!

20.01.2011. 23:00
Na magnetsku rezonanciju čeka se osam mjeseci!


Produžila se lista čekanja za magnetsku rezonanciju. Sada upisujemo pacijente za rujan. Istina je da je MR u nekoliko navrata bio izvan funkcije zbog manjih kvarova, no to nije glavni razlog zbog kojega se na tu pretragu čeka čak osam mjeseci. Više nas muči opravdanost tolikog broja pretraga, kaže dr. Nakić


Iako su već dvije godine prošle otkako je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pokrenulo projekt “Nacionalna lista čekanja” radi osiguravanja veće dostupnosti i transparentnijeg korištenja zdravstvene zaštite svim korisnicima kroz jedinstven i siguran sustav naručivanja za sve zdravstvene usluge na jednom mjestu u bolnici, u zadarskoj Općoj bolnici za pojedine preglede se čeka i do osam mjeseci.
Najproblematičnija, odnosno najduža lista čekanja, dakako, je za magnetsku rezonanciju (MR). MR se u zadarskoj Općoj bolnici čeka osam mjeseci, tako da se sada u siječnju upisuju pacijenti za rujan. Slična je situacija i u ostalim većim hrvatskim bolnicama, s tim da je iznimka bolnica u Gospiću, gdje se magnetska rezonancija može obaviti već krajem ožujka. Unatoč kratkoj listi čekanja u Gospiću, tek rijetki pacijenti iz Zadra i susjednih županija odlučuju se MR obaviti u tamošnjoj bolnici.
Kako se u Zadru lista čekanja za magnetsku rezonanciju već mjesecima ne smanjuje, štoviše, produžava se, čelnici zadarske Opće bolnice odlučili su se za svojevrsnu analizu nalaza koja bi trebala pokazati koliko je pretraga realno indicirano. Uz to, kako pojašnjava dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, liječnicima opće i obiteljske medicine, upućen je dopis s preporukama vezanim za uputnice za magnetsku rezonanciju. Za MR, osim uputnice liječnika opće ili obiteljske medicine, sada je potreban i potpis specijalista koji tu pretragu preporučuje.
– Produžila se lista čekanja za magnetsku rezonanciju. Sada upisujemo pacijente za rujan. Istina je da je MR u nekoliko navrata bio izvan funkcije zbog manjih kvarova, no to nije glavni razlog zbog kojega se na tu pretragu čeka čak osam mjeseci. Više nas muči opravdanost tolikog broja pretraga, zbog čeka smo krenuli s analizom realno indiciranih pretraga. Liječnicima opće i obiteljske medicine uputili smo iz toga razloga dopis, da uputnice za MR izdaju samo u slučaju kada je to doista potrebno, odnosno kada za to postoje stvari razlozi, kaže dr. Nakić, dodajući da je za MR uz uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite potreban i potpis specijalista.
Dr. Nakić vjeruje da će ovakva, nova organizacija upisivanja za magnetsku rezonanciju rezultirati skraćivanjem liste čekanja. Ono na što čelnici zadarske Opće bolnice ne mogu utjecati je veliki broj pacijenta koji na MR u Zadar dolaze iz susjednih županija. Oni uvelike produžuju listu čekanja u zadarskoj Općoj bolnici. No po tom pitanju se ne može ništa napraviti jer svi imaju pravo na bolničke pretrage po istim uvjetima.
– Između 30 i 40 posto pacijenata koji su na listi čekanja za magnetsku rezonanciju dolaze iz susjednih županija, prije svega iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske. Na to ne možemo utjecati, svi oni imaju pravo u Zadar doći na magnetsku rezonanciju. No ono na što se može utjecati jest izdavanje uputnica isljučivo za pacijente koji imaju realnu indikaciju za tu pretragu, govori dr. Nakić.


 ULTRAZVUK DOJKE – ZA POLA GODINE




Uz magnetsku rezonanciju u zadarskoj Općoj bolnici predugo se čeka i na druge dijagnostičke preglede, elektromioneurografija (EMNG), ultrazvuk dojke. Za navedene pretrage lista čekanja je šest-sedam mjeseci.
– Za ultrazvuk dojki dugačka je lista čekanja. Pacijentice čekaju šest do sedam mjeseci. Riječ je o kontrolnim pregledima dojke. No, ako je riječ o ultrazvuku koji se preporučuje nakon mamografskog nalaza, pacijentice brzo dolaze na red, u roku od mjesec dana, kaže dr. Nakić.
Za kataraktu, najbržu i najkvalitetniju operaciju očne mrene, u zadarskoj Općoj bolnici čeka se godinu dana.