Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poraz korupcije uvjet za ulazak u Europsku uniju

20.01.2011. 23:00
Poraz korupcije uvjet za ulazak u Europsku uniju


Predsjednik Ivo Josipović dobio je od kancelarke Angele Merkel i predsjednika Njemačke Christiana Wulffa potvrdu njemačke podrške Hrvatskoj, uz znakovito “ali”


Pod mjerama osiguranja visokog stupnja i bez ikakvih incidenata koji bi ugrozili sigurnost hrvatske delegacije, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović jučer je odradio drugi, najsadržajniji dan svog službenog posjeta Njemačkoj i sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Njemačke Christianom Wulffom.
Glavni cilj Josipovićevog puta u Njemačku, državu čiju se riječ u Europskoj uniji o svim glavnim pitanjima itekako i čuje i uvažava, bio je uvjeriti vrh njemačke politike da je Hrvatska provela glavninu reformi te da je spremna za dovršetak pregovora već u lipnju ove godine. S njemačke strane – i od kancelarke Merkel i od predsjednika Wulffa – izražena je puna potpora što skorijem dovršetku pregovora, no uz nezaobilazno – “ali”.
Prijateljska potpora
Josipoviću je jasno stavljeno do znanja da Hrvatska od Njemačke može očekivati prijateljsku potporu, ali da će o terminu ulaska u Uniju odlučivati sama.
– Konstatiralo se kako Hrvatska dobro napreduje, ali i da moramo ispuniti ona mjerila koja su nam zadana, i mi smo toga svjesni. Potpora koju nam pruža Njemačka, i kancelarka Merkel osobno, puno nam znače – izjavio je Josipović nakon sastanka s Merkel.
Na novinarsko inzistiranje da odgovori na pitanje je li od njemačkih dužnosnika dobio jamstva da će poduprijeti dovršetak pregovora između Hrvatske i EU do kraja lipnja ove godine, Josipović nije mogao odgovoriti potvrdno.
– Nikakva posebna jamstva nisu potrebna, oduvijek se zna da onoga trenutka kada ispunimo uvjete naše članstvo postaje neupitno. Mislim da je realno da do lipnja ispunimo kriterije, ali hoćemo li to i ostvariti je naša unutarnja stvar. To ovisi samo o nama – kazao je Josipović.
I Merkel i Wulff zahvalili su Josipoviću i na osobnim zalaganjima koje čini na području pomirbe i stabilizacije u regiji jugoistočne Europe.
Pozdravljena pomirba
– Drago nam je da su odnosi između Zagreba i Beograda sve bolji – primjetio je njemački predsjednik Wulff dajući tako potporu Josipoviću upravo zbog politike pomirbe između Hrvata i Srba, koja doživljava osudu u određenim krugovima i koja je, navodno, motivirala incident sa slanjem bombe u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu, uoči Josipovićeva posjeta.
Predsjednik Josipović i njegova supruga Tatjana jučer su veći dio dana bili gosti njemačkog kolege Christiana Wulffa i njegove supruge. Wulff je Josipovića dočekao u predsjedničkoj palači, sa svečanom postrojbom njemačke vojske. I s te strane Josipović je dobio potvrdu njemačke podrške Hrvatskoj na putu u EU, no uz znakovito i toliko puta već ponovljeno “ali”.
– Njemačka želi Hrvatsku što prije u Europskoj uniji, ali uz ispunjenje svih potrebnih kriterija koji se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i funkcioniranje slobodnog tržišta, istaknuo je Wulff. Napomenuvši kako su u Njemačkoj duboko svjesni velikih napora koje je Hrvatska uložila u ispunjavanje kriterija i mjerila EU, te kako se ti napori visoko cijene, Wulff je poželio Josipoviću što skoriji dovršetak pregovora za pristupanje Hrvatske EU. Dvojica predsjednika poželjela su i bolju gospodarsku suradnju između dviju zemalja, a Josipović je svom njemačkom kolegi ispričao o naporima koje hrvatske vlasti poduzimaju na otklanjanju prepreka investitorima.
– Nakon ovog razgovora, uvjeren sam da Hrvatska i dalje uživa veliku potporu Njemačke na našem putu u EU. Mi smo spremni taj zadnji, završni dio puta preći brzo, provodimo reforme iako postoje i problemi kojih smo svjesni, na čijem otklanjanju radimo i njemačka pomoć i u tom nam je smislu dragocjena i dobrodošla – zaključio je Josipović.


 NJEMAČKE NOVINARE ZANIMA STAV HRVATSKIH GRAĐANA




Njemačke novinare zanimalo je i kako to da u Hrvatskoj sve više slabi potpora građana ulasku u EU, te su Josipovića pitali hoće li i to biti problem jednom kada se dovrše pregovori.
– Sve Hrvatske relevantne stranke podupiru ulazak zemlje u EU, o tome postoji nacionalni konsenzus. Istina je da po nekim istraživanjima javog mnijenja varira potpora naših građana EU, ali nikada ne pada ispod granice koja bi govorila o tome da Hrvati odbijaju EU. Mislim da je kod dijela onih koji su skeptični ili čak protiv ulaska u Uniju takav stav najčešće motiviran razočaranjem dugim procesom pregovaranja – kazao je Josipović koji je uvjeren da će, kada do referenduma o ulasku u EU dođe, Hrvati velikom većinom glasovati – za.