Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poskupljenje vode neizbježno?

20.01.2011. 23:00
Poskupljenje vode neizbježno?


Prema nekim predviđanjima fiksne naknade bi trebale povisiti cijenu vode, što će posebno osjetiti oni koji imaju vikendice i koji u nekim razdobljima gotovo da i nemaju potrošnju vode. Oni će, bez obzira trošili ili ne, vodu morati plaćati naknadu


Do početka travnja vodovodna poduzeća bi trebala uvesti nove fiksne naknade na račune za vodu, kako je propisano u novoj Uredbi o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i troškova koje cijena vodnih usluga pokriva.
 – Prema novim uredbama uvest će se fiksne naknade, ali kolike će one biti još ne mogu reći jer smo tek počeli s pripremama za njihovu provedbu. Naime, tek radimo izračune pa još nemamo detaljnijih informacija, rekao nam je Hrvoje Patrk, direktor zadarskog Vodovoda. Dodao je da uvođenje fiksnih naknada ne mora nužno značiti i poskupljenje vode jer će vodovodna društva subvencionirati, na primjer, socijalno ugrožene grupe građana. Više od ovoga Patrk nam jučer nije mogao reći već je dodao da će početkom veljače imati skicu o tome kako bi se uredba trebala provoditi kao i više informacija o tome kakve bi cijene vode trebale biti.
Podsjetimo, prema nekim predviđanjima fiksne naknade bi trebale povisiti cijenu vode što će posebno osjetiti oni koji imaju vikendice i koji u nekim razdobljima gotovo da i nemaju potrošnju vode. Oni će, bez obzira trošili ili ne, vodu morati plaćati naknadu. Prema novoj odredbi svako će vodovodno poduzeće u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave određivati vlastiti paušal.
Prema novoj uredbi cijena vodne usluge posebno se iskazuje u računu za vodne usluge za: javnu vodoopskrbu, skupljanje otpadnih voda i njihovo dovođenje do uređaja za pročišćavanje, pročišćavanje otpadnih voda. U računu za vodne usluge posebno se iskazuje: fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga, varijabilni dio osnovne cijene vodnih usluga, cijena koju plaćaju socijalno ugroženi građani za količinu isporučene vode nužne za osnovne potrebe kućanstva. Uz cijenu vodnih usluga u računu za vodne usluge posebno se iskazuju i PDV, naknada za zaštitu voda, kada je to uređeno Zakonom o financiranju vodnoga gospodarstva, naknada za korištenje voda iz članka 95. stavka 2. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva do roka utvrđenoga tom odredbom te naknada za razvoj, ako je sukladno Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva uvedena odlukom jedinice lokalne samouprave ili jedinice područne (regionalne) samouprave.