Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prije uredbi o koncesijama utvrditi idealne suvlasničke dijelove

20.01.2011. 23:00
Prije uredbi o koncesijama utvrditi idealne suvlasničke dijelove


Uz sve njihove nedorečenosti donošenje uredbi je generalno gledajući dobro. I cijene naknada su sasvim prihvatljive. Pogotovo za nas koji kao jedini u Hrvatskoj za naš kamp Gradu Biogradu i Hrvatskim šumama plaćamo nepravednu zakupninu u iznosu od 5 posto godišnje zarade. Želim kazati i da smo izloženi nemilosti vlastodržaca koji Ilirijin kamp, inače jedan od deset najboljih hrvatskih kampova, žele prenamijeniti, rekao je Ražnjević


Očekuje se da bi Vlada prema Zakonu o turističkom zemljištu uskoro trebala donijeti uredbe kojima će odrediti visinu koncesije što će je plaćati turističke tvrtke i kampovi.
U prijedlogu uredbi, koje se još trebaju usuglasiti među ministarstvima i s predstavnicima hotelijera i kampova, stoji da će svi plaćati isti fiksni dio koncesijske naknade dok će onaj promjenljivi ovisiti o ukupnom godišnjem prihodu te o opremljenosti kampa i razvijenosti grada i općine u kojem se on nalazi, a u slučaju hotela o visini prihoda i popunjenosti smještajnih kapaciteta.
Tako se predlaže da kao fiksnu naknadu svi plaćaju 2,5 kune po četvornom metru državnog zemljišta koje koriste. Promjenljivi dio naknade ovisit će o godišnjem prihodu tvrtke. Osnovica je dva posto godišnjih prihoda, ali koliki će ukupno biti taj dio naknade ovisi o popunjenosti smještajnih kapaciteta kroz cijelu godinu.
Falkensteiner bez komentara
Naime, ako su smještajne jedinice u potpunosti popunjene cijele godine onda naknada iznosi dva posto prihoda, a ako je polovina smještajnih kapaciteta popunjena cijele godine, onda je ta naknada dvostruko manja. No kolika god bila popunjenost, naknada ne može biti manja od 0,66 posto godišnjih prihoda.
Za kampove je osnovica za izračun promjenljiva dijela naknade također dva posto ukupnog prihoda, ali ona ovisi i o kategorizaciji kampa i indeksu razvijenosti grada ili općine u kojem se on nalazi. U konačnici može biti najviše dva posto, a najmanje 0,25 posto ukupnih prihoda.
Kada će uredbe stupiti na snagu i na koji će se način izdavati koncesije za sada se može samo nagađati.
Pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Zadarske županije Jerolim Uroda kaže da je iznenađen što predstavnici županija dosad nisu bili pozvani ni na jedan sastanak u svezi predloženih uredbi.
– Logično bi bilo da izdavanje i ubiranje koncesija za turističko zemljište ide preko županija. Bio bi tako red da nas se zove na rasprave o novim uredbama što se još nije dogodilo, ukazao je Uroda.
Što o najavljenom uvođenju naknade misle hotelijeri kamperi na zadarskom području pokušali smo doznati u Falkenstaineru i Iliriji.
Dok je iz Falkensteinerovih hotela na Boriku na pitanja o predloženim naknadama i visini njihovih cijena stigla odbijenica upakirana u konvencionalni “nemamo komentar na Vaše pitanje”, predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević bio je veoma rječit.
– O prijedlozima uredbi informirani smo preko Udruge hotelijera pri HUP-u te preko Kamping udruženja Hrvatske, tijela koja sudjeluju u raspravama i kojih smo članovi. Za početak želim istaknuti da je uz sve njihove nedorečenosti donošenje uredbi generalno gledajući dobro. I cijene naknada su sasvim prihvatljive. Pogotovo za nas koji kao jedini u Hrvatskoj za naš kamp Gradu Biogradu i Hrvatskim šumama plaćamo nepravednu zakupninu u iznosu od 5 posto godišnje zarade. Želim kazati i da smo izloženi nemilosti vlastodržaca koji žele prenamijeniti Ilirijin kamp Soline koji se proteže na 20 hektara i jedan od deset najboljih hrvatskih kampova. No pri donošenju uredbi, a na što sam ukazao predsjedniku Ureda Kamping udruženja Hrvatske Adrianu Palmanu, treba se regulirati suvlasnička zajednica između Ilirije i RH na način da se u obzir uzmu ulaganja u kamp od pretvorbe na ovamo, rekao je Ražnjević.
U kamp uložili 70 milijuna kuna
On je preko Kamping udruženja Hrvatske predložio da je prilikom donošenja odluke o davanju koncesije i sklapanju ugovora o koncesiji prethodno potrebno utvrditi idealne suvlasničke dijelove Republike Hravtske i trgovačkog društva, razmjerno veličini procijenjenog i neprocijenjenog zemljišta i građevina, odnosno objekata infrastrukture i slično u kampovima čija vrijednost je u dijelu procijenjena u društvenom kapitalu u postupku pretvorbe, odnosno privatizacije, kao i vrijednost ulaganja u građevinske objekte i objekte infrastrukture u tvrtkama izvršena od postupka pretvorbe do donošenja ove odredbe.
– Naime, vrijednost ulaganja u građevinske objekte i objekte infrastrukture u kampovima utvrđena u postupku pretvorbe je povijesna i u sadašnjim okolnostima nije realna niti stvarna. S jedne strane, ne predstavlja stvarnu sadašnju vrijednost ulaganja po današnjim cijenama, dok je s druge strane, u međuvremenu u prethodnih 19 godina došlo do znatnih ulaganja u građevine i u objekte infrastrukture čija je ulaganja potrebno valorizirati tj. priznati na dan donošenja Zakona kao pravične vrijednosti u suvlasničkoj idealnoj zajednici. Do ulaganja je moralo doći da bi se održala tehnička, tehnološka, sanitarna, protupožarna i svaka ina ispravnost i održivost u poslovanju kampova, a također i zbog povećanja opsega djelatnosti, novih standarda u povećanju potrošnje i obveze osiguranja djelatnosti sukladno novim zakonskim rješenjima, obvezama i standardima koji su doneseni od 1992. godine do danas te su obvezivali kampove, odnosno turističke tvrtke od 1992. godine do 2011. na potrebu ulaganja, govori Ražnjević, napominjući da su kampovi u protivnom trebali biti zatvoreni zbog neispunjavanja minimalnih tehničkih uvjeta poslovanja.
– Smatram da je jedino ovakav pristup suvlasničkoj zajednici pravičan i nije na štetu ni jedne strane u zajednici. Ako bi se ustrajalo na suvlasničkoj zajednici, a da se ne priznaju ulaganja od postupka pretvorbe do donošenja ove uredbe, držimo da bi nastala teška nepravda i goleme štete za stranu koja je ulagala u kampove od postanka pretvorbe do danas. U našem slučaju, odnosno za Iliriju to bi značilo gotovo 70 milijuna kuna, a što su bila ulaganja kampa nakon pretvorbe, bolje reći u zadnjih 5-6 godina, kazao je Ražnjević, napomenuvši da čak podupire ideju da se koncesijska naknada za turističko zemljište plati i retroaktivno. U slučaju Ilirije to će svakako biti puno manji iznosi od iznosa koje je ovo trgovačko društvo uložilo u razvoj svojih objekata.