Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Radovi na kolektoru “zatvaraju” radnje na Meladi

20.01.2011. 23:00
Radovi na kolektoru “zatvaraju” radnje na Meladi


Pozdravljamo odluku Grada Zadra da se uredi infrastruktura u ovome dijelu grada jer to je u interesu svih građana. Svjesni smo da se kolektor mora izgraditi, no istovremeno i mi moramo od nečega živjeti. Jedini prihod ostvarujemo od prometa roba i usluga, koji se nakon zatvaranja raskrižja, drastično smanjio, čime je ugrožena naša egzistencija, stoji u peticiji zadarskih obrtnika


Sedamnaest zadarskih obrtnika, koji imaju radnje na Meladi, gdje su prije desetak dana započeli radovi na izgradnji glavnog gradskog kolektora visokih zona Zadra, zbog čega je zatvoren promet u tom dijelu grada, uputilo je peticiju gradonačelniku dr. Zvonimiru Vrančiću, kojom traže izmjenu postojeće regulacije prometa. Podsjetimo, zbog radova na izgradnji kolektora visoke zone, za sav promet 12. siječnja ove godine zatvoreno je dvostruko križanje na Meladi, od križanja Puta Bokanjca s Benkovićevom ulicom prema jugu, do križanja s Putem Nina i dalje do križanja sa Zajčevom, Meštrovićevom i Tuđmanovom ulicom.
Zatvaranjem prometa na Meladi, kako ističu zadarski obrtnici, ozbiljno je ugrožena njihova egzistencija. Nekih od njih privremeno su zatvorili svoje radnje, primjerice, mesnica i pečenjarnica, a oni koji to nisu u mogućnosti razmišljaju o ukidanju druge smjene jer nemaju posla.
– Izgradnjom kolektora visoke zone grada dvostruko križanje na Meladi sa svim pripadajućim prometnicama zatvoreno je za sav promet. Pozdravljamo odluku Grada Zadra da se uredi infrastruktura u ovome dijelu grada jer to je u interesu svih građana. Svjesni smo da se kolektor mora izgraditi, no istovremeno i mi moramo od nečega živjeti. Jedini prihod ostvarujemo od prometa roba i usluga, koji se nakon zatvaranja raskrižja, drastično smanjio, čime je ugrožena naša egzistencija, stoji u peticiji zadarskih obrtnika, kojom apeliraju na gradonačelnika dr. Vrančića da svojim autoritetom zaštiti njihova prava.
Radmila Miletić, vlasnica cvjećarnice na Meladi, navodi da nije zanemariv broj obrtničkih radnji koje su direktno zakinute zatvaranjem ovog raskrižja. Melada koja je zbog radova odsječena od ostalih dijelova grada, kako ističe Miletić, pretvorena je u zastrašujuću pustoš. Popodne osim očajnih obrtnika na Meladi nikoga nema. Ujutro je situacija tek nešto bolja, no od rijetkih mušterija koje se mogu nabrojiti na prste jedne ruke obrtnici ne mogu živjeti. Daleko je, kako ističe Miletić, sredina ožujka, za kada je najavljeno otvaranje prometa na Meladi.
– Obrtničke radnje, većini od nas, jedini su izvor prihoda. Pretvaranjem Melade u gradilište ozbiljno je ugrožena naša egzistencija. Zbog zakašnjele obavijesti o početku radova dovedeni smo u krajnje tešku situaciju jer se nismo na vrijeme stigli pripremiti, odnosno reducirati troškove u prethodnom mjesecu. Poslujemo sa smanjenim prihodima, čak i više od 70 posto, jer ne možemo obrte privremeno zatvoriti. Mjesečni troškovi dolaze na naplatu i teško ćemo ih podmiriti s drastično smanjenim prihodima, ogorčeno ističu obrtnici te peticijom predlažu otvaranje barem jednog prometnog pravca kojim bi se moglo doći do njihovih obrtničkih radnji.
U protivnom, proljeće na Meladi, kada je najavljeno otvaranje dvostrukog križanja, obrtnici će dočekati s ključem u bravi i nagomilanim gubicima iz kojih se u recesijskim vremenima nemoguće izvući.


 VRANČIĆ: PROJEKT ZA KOJI VRIJEDI PRETRPJETI




Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, koji je tijekom jučerašnjeg dana dobio peticiju obrtnika s Melade, kazao je da on ne može ulaziti u regulaciju prometa na tamošnjem dvostrukom križanju. Prometnu regulaciju izradili su stručnjaci, za što su dobili odobrenje, odnosno suglasnost svih subjekata koji su uključeni u projekt.
– Peticiju obrtnika proslijedit ćemo Prometnoj policiji i Upravi za ceste Zadarske županije. Vjerujem da će oni, ako je moguće, nešto napraviti po tom pitanju. Inače, ovakva prometna regulacija privremeno je rješenje doneseno zbog sigurnosti prometa u tom dijelu grada, kaže dr. Vrančić, dodajući da je riječ o izuzetno vrijednom projektu zbog kojeg će raskrižje bit zatvoreno mjesec i pol dana, što je vrijedno pretrpjeti.
Dr. Vrančić navodi da je radove na Meladi nemoguće izvoditi bez zatvaranja prometa u tom dijelu grada. Postojeće prometno rješenje može se ispitati, no dr. Vrančić ističe da je doneseno iz sigurnosnih razloga.


 SLOŽENA PROCEDURA


Peticija zadarskih obrtnika upućena je Policijskoj upravi zadarskoj, odnosno Prometnoj policiji. Kako navodi Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, projekt prometne regulacije zahtijeva suglasnost svih uključenih subjekata, što je vrlo složena procedura.