Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Snijeg u Gračacu, na put samo ako morate

20.01.2011. 23:00
Snijeg u Gračacu, na put samo ako morate


Snijeg koji je jučer u jutarnjim satima pao u Gračacu razveselio je mnoge, ali i uzrokovao brojne probleme u prometu. Iako je palo svega dvadesetak centimetara snijega, najveće probleme imali su vozači. Zbog, na udare olujne bure, dionica autoceste A1 Sveti Rok-Maslenica jučer je bila zatvorena za sva vozila, a državnom cestom D54 Maslenica-Zaton Obrovački prometuju samo osobna vozila. Na većini cesta kroz Liku proglašeni su zimski uvjeti te je kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom zabranjen promet, a na trenutke vijavica je smanjivala vidljivost na svega deset metara. Građane se upozorava da na put ne kreću ukoliko nije neophodno. Zimska služba radila je punom parom, a djelatnici su na terenu čistili snijeg s prometnica i posipali ih solju.
– Zbog vijavice i smanjene vidljivosti zatvorena je državna cesta D 506 Dobroselo-Bruvno-Mazin, dok su na ostalim cestama D 1, D 27, D 219 i D 50 proglašeni zimski uvjeti i zabranjen je promet kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom. Sve ekipe su na cestama, posipaju ih i čiste snijeg koji još uvijek pada. Vozačima probleme uzrokuje vijavica koja na trenutke smanjuje vidljivost i do 10 metara, tako da upozoravamo građane da ne kreću na put ukoliko stvarno ne moraju, kazao nam je Stipa Knežević, voditelj poslova Cesta Zadarske županije Gračac.
Velike probleme na cestama uzrokuju i vozači koji se ne pridržavaju pravila.
– Dosta vozača je krenulo na put s lošim gumama te često usporavaju ili zaustavljaju promet. Vozači kamiona često ne poštuju znakove zabrane, tako da nam se događa da ih moramo uklanjati s ceste, kazao je Knežević.
 U najsjevernijem dijelu Zadarske županije novi snijeg posebno je razveselio djecu koja još jednom ove godine imaju priliku uživati u zimskim radostima, grudanju i pravljenju snjegovića.
Stariji mještani Gračaca kazali su nam kako je i bilo vrijeme da padne snijeg, jer ovako toplo vrijeme u siječnju ne pamte.
– Nikada nije bilo ovako toplo u prvom mjesecu. Nekada je znalo biti i po metar snijega, a prije nekoliko dana procvjetale su visibabe, kazao nam je jedan stariji mještanin i dodao kako je hladnije vrijeme zdravije.
Nisu svi dijelili entuzijazam zbog snijega, a najmanje vozači kamiona koji su ispred restorana uz cestu čekali da im se omogući kretanje na put.


 HLADNO SVE DO NEDJELJE


Prema meteorološkim prognozama večeras nas očekuju temperature ispod ništice i najvjerojatnije snijeg. Subota će biti još hladnija od petka, a snijeg će, naročito u unutrašnjosti biti obilniji. Tek će se u nedjelju u cijeloj zemlji razvedriti pa su moguća i sunčana razdoblja i niske temperature. Sunce nas ovaj put neće ugrijati. Unatoč lijepom vremenu od ponedjeljka će biti još hladnije. Toplije vrijeme očekuje nas tek u drugoj polovici idućeg tjedna. (V. B.)