Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stanić: Neravnopravni ravnatelji na određeno vrijeme

20.01.2011. 23:00
Stanić: Neravnopravni ravnatelji na određeno vrijeme


Od ukupnog broja osnovnoškolskih ravnatelja u Zadarskoj županiji njih osam nema visoku stručnu spremu, od čega će do početka provedbe Zakona svi osim jednoga steći uvjete za mirovinu. Zato bih rekao da je u odnosu na ostatak Hrvatske problem stručne spreme kod nas skoro zanemariv, kaže Stanić


Zakonske odredbe koje školama izričito nalažu da s prvim danom 2012. godine svi ravnatelji moraju biti razriješeni, kada će se pokrenuti reizbori, među ravnateljima je izazvala masovni revolt. Osim toga, novost je da će svi novoizabrani ravnatelji sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme, odnosno na pet godina. Sve ovo su razlozi zbog kojih su krovne udruge ravnatelja osnovnih i srednjih škola podnijele zahtjev Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
Trećina ravnatelja ostaje bez posla
Riječ je, naime, o zakonu koji je donesen još 2008. godine, a koji podrazumijeva i to da je uvijet za radno mjesto ravnatelja osnovne škole i visoka stručna sprema, zbog čega je evidentno da će veliki broj, navodno, trećina ravnatelja u Hrvatskoj, nepovratno ostati bez posla. Zato se već neko vrijeme govori da će ovaj propis na Zavod za zapošljavanje otjerati oko 340 osnovnoškolskih ravnatelja s višom stručnom spremom, a što je uzrokovalo nezadovljstvo i brojne primjedbe iz udruga ravnatelja osnovnih škola diljem Hrvatske. Pa iako će na razini države ove novosti mnogima uzrokovati probleme, jer riječ je o čak 35 posto ravnatelja koji za manje od godinu dana ostaju bez posla, u Zadarskoj županiji situacija nije tako dramatična. Doznajemo to u razgovoru s Nediljkom Stanićem, predsjednikom Udruge ravnatelja osnovnih škola Zadarske županije i ravnateljem OŠ Poličnik, koji navodi da ravnateljsku dužnost zbog stručne spreme više neće moći obavljati možda tek jedan od dosadašnjih ravnatelja u Zadarskoj županiji.
– Od ukupnog broja osnovnoškolskih ravnatelja u Zadarskoj županiji njih osam nema visoku stručnu spremu, od čega će do početka provedbe Zakona svi osim jednoga steći uvjete za mirovinu. Zato bih rekao da je u odnosu na ostatak Hrvatske problem stručne spreme kod nas skoro zanemariv, kaže Stanić, napominjući da se ipak u vrhu prosvjetnih vlasti, s obzirom na to da su sporni zakonski propisi poznati još od 2008. godine, postavlja pitanje zašto su ravnatelji s višom stručnom spremom bili inertni i nisu se u međuvremenu doškolovali?
Nesuglasnost s Ustavom
Razumije se, ipak, da su se mnogi našli u zamci jer su uvođenjem Bolonjskog procesa ukinuti mnogi izvanredni studiji pa gotovo da i nije bilo mogućnosti za doškolovanje u mnogim strukama u Hrvatskoj. Stoga napominje da bi se rok za doškolovanje svih sa VŠS trebao prolongirati do 2015.
No sve ostale prethodno navedene zakonske odredbe Stanić smatra nesuglasnim s Ustavom jer, kako kaže, radikalno poništavaju Ustavom zajamčenu vladavinu prava i jednakosti pred zakonom zajamčenu člankom 3. i člankom 14. Ustava RH.
Svima im je, kako kaže, povrijeđeno ustavno jamstvo s obzirom na ostvarivanje prava i slobode rada iz odredbe članka 55. Ustava Republike Hrvatske.
– Svi mi ćemo 31. prosinca ove godine ostati bez ugovora o radu i to bez obzira na to kada nam ističe mandat. Takvo što ne bi se smjelo događati u demokratskoj i na vladavini prava uređenoj državi. Jer jednostavno ne vidim niti jedan valjani pravni argument zašto bi se svim ravnateljima, a njih je nešto više od 1.300, bez obzira je li riječ o ravnateljima osnovnih ili srednjih škola ili pak ravnateljima učeničkih domova, zakonskom odredbom ‘nasilno’ prekinuo mandat i svima otkazao ugovor o radu, a koji svi ravnatelji imaju na neodređeno vrijeme, ističe Stanić, pojašnjavajući da su zato krovne udruge, i to Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola te Hrvatska udruga ravnatelja srednjih škola, prošli mjesec podnijele prijedlog Ustavnom sudu da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti Zakona s Ustavom te da ukine odredbe članaka 128., 159. i 167. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kao nesuglasne s Ustavom RH.
Iznimka bez opravdanja
Osim toga, Stanić navodi da prestankom ugovora o radu ravnatelji ne dobivaju nikakvu pravnu zaštitu osim četiri mjeseca otkaznog roka. Nakon toga prepušteni su na milost i nemilost školskih odbora koji imaju rok od dva mjeseca da provedu natječajni postupak i da izaberu nove ravnatelje. To znači da se svi ravnatelji imaju pravo ponovno natjecati, odnosno ravnatelji s visokom stručnom spremom mogu se nadati obnavljanju, ali jednako tako i neobnavljanju mandata.
– Oni koji budu imali sreću da im se i obnove ugovori o radu, njihova prava se ponovno krše jer sklapaju ugovore na određeno vrijeme, odnosno na pet godina, zbog čega će biti u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale zaposlenike u sustavu. Jer, prema Zakonu o radu ugovori na neodređeno vrijeme su postulirani kao pravilo, dok se ugovori na određeno vrijeme sklapaju samo u iznimnim slučajevima. S obzirom na to da se po prirodi posla obrazovna djelatnost obavlja trajno i kontinuirano u ustanovama koje nisu osnovane incidentno i na kratak rok, ravnatelji su temeljem ovih zakonskih odredbi iznimka bez opravdanja, naglašava Stanić, ističući da je do sada ravnateljski mandat također trajao četiri godine, ali su ravnatelji sa školom sklapali ugovor o radu na neodređeno vrijeme, što znači da je u ovom slučaju vidljivo kršenje ustavom zajamčenih prava.