Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nastupe potvrdili Moonspell i Septicflesh

20.01.2012. 23:00
Nastupe potvrdili Moonspell i Septicflesh


Nastup na ovogodišnjem Metalfest Open Air Croatia sada su potvrdili i portugalski Moonspell i grčki Septicflesh


Nakon brojnih velikih imena, nastup na ovogodišnjem Metalfest Open Air Croatia, koji se od 2. do 5. lipnja održava u Zadru potvrdili su portugalski Moonspell i grčki Septicflesh. S obzirom da su nastupe već prije potvrdili Megadeath, Blind Guardian, W.A.S.P., Kreator i mnogi drugi velikani metala uz nekoliko vrhunskih regionalnih bendova, nema sumnje kako se sprema velika metal fešta na Puntamici.
Moonspell je najveći portugalski metal bend, a ujedno i jedan od njihovih najvažnijih glazbenih “izvoznih” proizvoda, ističu organizatori festivala. Bend je osnovan 1989. godine pod imenom “Morbid God”, a od 1992. poznati su kao “Moonspell”, bend koji često stavljaju u red s najznačajnijim svjetskim metal bendovima. Frontmen im je karizmatični Fernando Ribeiro umjetničkog imena Langsuyar, a u bendu su još i Miguel Gaspar (Mike/Nisroth), Ricardo Amorim (Morning Blade), Pedro Paixão (Passionis/Neophytus) te Aires Pereira (Ahriman). Sviraju gothic metal s elementima death metala, doom metala i black metala.
Mini CD-om “Under The Moonspell” (1994.) osiguran je ugovor s Century Media Records, a već prvi album “Wolfheart” (1995.) lansirao je Moonspell među metal zvijezde i donio najpoznatiju pjesmu cjelokupne karijere “Alma Mater”, ali i ponajbolji metal album 90-ih, a od mnogih će se čuti – i više od toga. Album “Irreligious” objavljen je ’96, a 1998. još jedno kolosalno djelo “Sin/Pecado”, koje zasjeda na prvo mjesto portugalske ljestvice. U spomenute metal stilove, “Moonspel” je implementirao tekstove o portugalskoj povijesti i mitologiji s onima o strahovima, tami i jezovitosti, na engleskom i portugalskom jeziku. Aktualni album “Night Eternal” izašao je 2008., a u pripremi je i novi, deveti, koji će izaći za novog izdavača, Napalm Records. Poznato je kako će se zvati “Alpha Noir”, a u posebnoj će ediciji izaći i još jedan -“Ómega White”, sniman u isto vrijeme. Novi album izlazi travnja, što je ističu organizatori Metalfesta u Zadru, taman dovoljno da ga se izvježba i prezentira na Puntamici.
 Septicflesh je grčki bend extremnog metal usmjerenja bez ograničenja i kompromisa u glazbi, a sviraju sve od death i dooma preko gothic i blacka uz mitologiju, pa i simfonije. Jednostavno ne ograničavaju se metal stilom. Osnovani su 1990. u Ateni pod imenom “Septic Flesh”, a već 1991. godine objavljuje EP “Temple of the Lost Race”. Prvi album “Mystic Places of Dawn” izlazi 1994., a drugi “Esoptron” 1995. godine. Sklonost kombiniranju raznih glazbenih izričaja dokazana je i na albumima “The Ophidian Wheel” (1997.) i “A Fallen Temple” (1998.), na kojem je pjevala i sopranistica Natalie Rassoulis.
 Nakon objavljenih “Revolution DNA” te “Sumerian Daemons” bend se raspada, a ponovno se okupljaju 2007. te mijenjaju ime iz – “Septic Flesh” u “Septicflesh”. Album “Communion” objavljen 2008. godine ponovno ih vraća u vrh s kombinacijom death, black i gothic metala.
Aktualni album “The Great Mass” otišao je nekoliko koraka dalje, miksan s legendarnim Peterom Tägtgrenom, sadrži obilje orkestralnih aranžmana, a sniman sa zborom, Prague Philharmonic Orchestrom, mezzosopranisticom Androniki Skoulaom i sopranisticom Ilianom Tsakiraki.
– Posljednji album je čak označen kao najbolji u cjelokupnoj karijeri, a u nekim je izborima proglašen najboljim metal izdanjem 2011. godine. U manjoj je mjeri promoviran na lanjskom koncertu u Zagrebu, a prigoda da ga se na pravi način predstavi bit će na zadarskom “Metalfestu”, ističu organizatori.
Cijena ulaznica je do 29. veljače 359 kuna, a dostupne su i u sustavu Eventim.