Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Trojica ministara položila vijenac u spomen na Maslenicu

20.01.2012. 23:00
Trojica ministara položila vijenac u spomen na Maslenicu


Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Zadar počela je 19. obljetnica akcije Maslenica. Prvi je to kod središnjeg križa učinio ministar obrane Ante Kotromanović, a u ime Sabora RH to je učinila saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović. Vijence su položili i svijeće zapalili i ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić te unutarnjih poslova Ranko Ostojić.
Nakon državnog izaslanstva, počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su zadarski župan Stipe Zrilić, te gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić. Učinio je to i predstojnik Državne uprave u Zadru Ivo Gregov, a nakon njega veliki broj članova braniteljskih udruga, te hrvatskih političkih stranaka među kojima su bili izaslanstvo HDZ-a, SDP-a i HNS-a.
Nakon polaganja vijenaca, ministar Kotromanović i sam sudionik akcije, te poslije zapovjednik 4. gardijske brigade HV-a, rekao je kako je obilježavanje akcije Maslenica vrlo važno jer se brigada s vojničkog aspekta, prvi put ujedinila i kompletno djelovala na jednom smjeru napada.– Neprijatelja smo tad odbacili daleko od Zadra te povezali sjever i jug Hrvatske. Nekoliko dana nakon toga, također u sklopu obilježavanja akcije Maslenica, oslobodili smo i branu Peruča. Tu smo prije svega pokazali operativne sposobnosti postrojbi Hrvatske vojske i njihovu spremnost za zadaće koje su nas kasnije čekale u u Bljesku i Oluji. Istina je da se po krajnjoj zadaći izbilo u područje Kruševa, ali mi smo apsolutno zadovoljni onim što se dogodilo jer nikad ne znaš u kojoj će se mjeri ispuniti zacrtani ratni plan, rekao je ministar obrane Ante Kotromalnović.
Slavnih dana akcije Maslenica prisjetio se i Davor Jović, također pripadnik 4. GBR.
– Četvrta gardijska brigada je bila nositelj operacije Maslenica. Upravo je moja satnija krenula od pravca Posedarja prema Podgradini. Tu smo se sreli s kružnom obranom neprijatelja u kojoj je bilo bunker do bunkera. Tu se ispalilo sve što se moglo, od RPG-a do „Zolja”. U 11,30 ovladali smo Podgradinom i krenuli prema Paljuvu. U isto vrijeme, jedna bojna 4. GBR je išla na Kulu Janković Stojana pravcem Islam Latinski-Islam Grčki. Međutim, u 14,30 isto poslijepodne, ostatak Arkanovih tenkova s nekih 40 pješaka, nam je udario u bok u Paljuvu, dok je jedan dio 4, GBR ostao u Novigradu. Tu više nisam imao s čim tuči tenkove, pa smo se vratili nazad, do Podgradine. Tad je naša, Asanovićeva grupa u Novigradu ostala u okruženju. Kad su nam stigla protuoklopna sredstva vratili smo Arkanovce i istu večer ponovno ušli u Paljuv te oslobodili izlaz našim postrojbama u Novigradu. Tako vidite koliko je ta akcija bila bitna za sve nas. Nas samo 48 gledalo je Arkanovce u njihovim crnim uniformama, a kad sad vidim sve ovo, pitam se gdje su svi ovi ljudi bili tad, stoga onima koji su sudjelovali u akciji Maslenica, skidam kapu, rekao je zapovjednik stanije 4. GBR Davor Jović.
Nešto kasnije, položeni su vijenci i zapljene svijeće kod spoemn obilježja poginulim pripadnicima 3. „Imotske” bojne, 4. GBR na zadarskom Bulevaru. Tom priliko je Ivan Budalić, inače predsjednik Udruge 3. bojne 4. GBR „Imotski sokolovi”rekao kao su njeni pripadnici, još 1991. sudjelovali u obrani Zadra i to snagama jačine bojne. U akciji Maslenica bila je to jedna satnija.
– Za nas je to bila prva, opsežna vojna akcija. Prvi put smo tako široko krenuli u oslobađanje jednog dijela okupirane Hrvatske. Maselnica nije samo otvorila daljnji tijek Domovinskog rata nego je otvorila komunikaciju između sjevera i juga naše Domovine, reka je Ivan Budalić dodajući da je tijekom rata poginulo 13 pripadnika 3. bojne 4. GBR.