Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tuđman nas je vodio do pobjede u Maslenici i uspostave države

20.01.2012. 23:00
Tuđman nas je vodio do pobjede u Maslenici i uspostave države


Žitelji Općine Jasenice (Jasenice, Maslenica, Zaton Obrovački, Rovanjska, Modrič) i njihovi brojni gosti danas su nizom manifestacija obilježili Dan Općine koji se drugu godinu za redom umjesto 30. rujna na blagdan Svetog Jeronima, nebeskog zaštitnika, proslavlja u povodu oslobodilačke vojno-redarstvene akcije “Maslenica”.
Svečanost je u kasnim poslijepodnevnim satima kulminirala otkrivanjem kipa dr. Franje Tuđmana kod općinske zgrade. Kip u prirodnoj veličini, rad 45-godišnjeg kipara Martina Šoše iz Rovanjske, otkrili su Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Tuđmana, zadarski župan Stipe Zrilić, saborski zastupnik Božidar Kalmeta i načelnik Martin Baričević. Oduševljenje i pljesak nazočnog mnoštva dugo se nije stišavao.
– Franjo Tuđman je prvi hrvatski predsjednik, vojskovođa i pobjednik, čovjek koji je ušao u povijest, ostvario uspostavu slobodne, suverene i demokratske hrvatske države. Pod njegovim vodstvom zbila se i veličanstvena VRO Maslenica, naglasio je Baričević.
Sveukupna vrijednost projekta je oko 100.000 kuna, općina sudjeluje s 50.000 kuna dok je kamen donirala Općina Pučišća na otoku Braču.
Svečanost je uveličao Puhački orkestar iz Pirovca, škabrnjska pjesnikinja Katarina Pavičić, kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić-Šutra i župni zbor župe Sv. Jeronima iz Jasenica. Potom je uz bogat stol te tamburaše Milenijum iz Slavonskog Broda i KUD Vila Velebita iz Jasenica započela velika pučka fešta koja je kulminirala spektakularnim vatrometom. Pored navedenih na impozantnom skupu nazočili su zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić zajedno s predsjednikom GV Zadar dr. Živkom Kolegom i suradnicima, gradonačelnik slovačkog grada Bela, načelnici Pučišća, Nerežišća, Brača, Bakra, Vidovca, brojni načelnici Zadarske županije, gospodarstvenici, branitelji i drugi.
Obilježavanje je započelo prisjećanjem na poginule hrvatske vitezove, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Rovanjskoj pored crkvice Sv. Jurja.
Potom su načelnik Martin Baričević i direktor Vodovoda Zadar Hrvoje Patrk u rad pustili vodoopskrbni sustav Maslenica “za sljedećih 50 godina”, vrijednog 10 milijuna kuna. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u Velikoj vijećnici velebne općinske zgrade, otvorene točno prije godinu dana, nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Ante Baričevića načelnik Martin Baričević govorio je o općinskim projektima, osvarenim, u tijeku i onima koji se tek trebaju ostvariti poput izgradnje sportske dvorane, dječjeg vrtića, vatrogasnog doma, termoelektrane vrijedne 400 milijuna eura, tematskog parka Winnetouland na Velebitu u koji ulagači iz Bavarske ulažu deset milijuna eura, početku geodetske izmjere i drugim projektima.
– Izvršen je kompletan otkup zemljišta od RH-a za poslovne zone Vulića dolac iznad Maslenice i Jelovac između dva Maslenička mosta. Sa zadarskim Domom zdravlja potpisan je ugovor o otvaranju ambulante opće prakse, ponosno će Baričević ističući skrb za sve žitelje, od rođenja do treće životne dobi, navodio je načelnik Baričević.7
U sklopu proslove otvorena je slika fotografija i slikarskih radova Udruge za kulturu i umjetnost „Zum” iz Belišća.
Svečanost se nastavlja danas u podne svetom misom u crkvi sv. Frane u Podpragu podno Tulovih greda na Velebitu. Nakon mise nastupit će:  KUD Vila Velebita iz Jasenica, KUD Luzarica iz Pridrage i KUD Podgorac iz  Starigrada – Paklenice. S početkom u 12.30 sati započinje tradicionalni Memorijalni maraton Maslenica –  Posedarje – Novigrad.