Tuđman nas je vodio do pobjede u Maslenici i uspostave države

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Spomenik su otvorili Martin Baričević i Miroslav Tuđman

Žitelji Općine Jasenice (Jasenice, Maslenica, Zaton Obrovački, Rovanjska, Modrič) i njihovi brojni gosti danas su nizom manifestacija obilježili Dan Općine koji se drugu godinu za redom umjesto 30. rujna na blagdan Svetog Jeronima, nebeskog zaštitnika, proslavlja u povodu oslobodilačke vojno-redarstvene akcije "Maslenica".

Svečanost je u kasnim poslijepodnevnim satima kulminirala otkrivanjem kipa dr. Franje Tuđmana kod općinske zgrade. Kip u prirodnoj veličini, rad 45-godišnjeg kipara Martina Šoše iz Rovanjske, otkrili su Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Tuđmana, zadarski župan Stipe Zrilić, saborski zastupnik Božidar Kalmeta i načelnik Martin Baričević. Oduševljenje i pljesak nazočnog mnoštva dugo se nije stišavao.

- Franjo Tuđman je prvi hrvatski predsjednik, vojskovođa i pobjednik, čovjek koji je ušao u povijest, ostvario uspostavu slobodne, suverene i demokratske hrvatske države. Pod njegovim vodstvom zbila se i veličanstvena VRO Maslenica, naglasio je Baričević.

Sveukupna vrijednost projekta je oko 100.000 kuna, općina sudjeluje s 50.000 kuna dok je kamen donirala Općina Pučišća na otoku Braču.

Svečanost je uveličao Puhački orkestar iz Pirovca, škabrnjska pjesnikinja Katarina Pavičić, kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić-Šutra i župni zbor župe Sv. Jeronima iz Jasenica. Potom je uz bogat stol te tamburaše Milenijum iz Slavonskog Broda i KUD Vila Velebita iz Jasenica započela velika pučka fešta koja je kulminirala spektakularnim vatrometom. Pored navedenih na impozantnom skupu nazočili su zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić zajedno s predsjednikom GV Zadar dr. Živkom Kolegom i suradnicima, gradonačelnik slovačkog grada Bela, načelnici Pučišća, Nerežišća, Brača, Bakra, Vidovca, brojni načelnici Zadarske županije, gospodarstvenici, branitelji i drugi.

Obilježavanje je započelo prisjećanjem na poginule hrvatske vitezove, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Rovanjskoj pored crkvice Sv. Jurja.

Potom su načelnik Martin Baričević i direktor Vodovoda Zadar Hrvoje Patrk u rad pustili vodoopskrbni sustav Maslenica "za sljedećih 50 godina", vrijednog 10 milijuna kuna. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u Velikoj vijećnici velebne općinske zgrade, otvorene točno prije godinu dana, nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Ante Baričevića načelnik Martin Baričević govorio je o općinskim projektima, osvarenim, u tijeku i onima koji se tek trebaju ostvariti poput izgradnje sportske dvorane, dječjeg vrtića, vatrogasnog doma, termoelektrane vrijedne 400 milijuna eura, tematskog parka Winnetouland na Velebitu u koji ulagači iz Bavarske ulažu deset milijuna eura, početku geodetske izmjere i drugim projektima.

- Izvršen je kompletan otkup zemljišta od RH-a za poslovne zone Vulića dolac iznad Maslenice i Jelovac između dva Maslenička mosta. Sa zadarskim Domom zdravlja potpisan je ugovor o otvaranju ambulante opće prakse, ponosno će Baričević ističući skrb za sve žitelje, od rođenja do treće životne dobi, navodio je načelnik Baričević.7

U sklopu proslove otvorena je slika fotografija i slikarskih radova Udruge za kulturu i umjetnost „Zum" iz Belišća.

Svečanost se nastavlja danas u podne svetom misom u crkvi sv. Frane u Podpragu podno Tulovih greda na Velebitu. Nakon mise nastupit će:  KUD Vila Velebita iz Jasenica, KUD Luzarica iz Pridrage i KUD Podgorac iz  Starigrada - Paklenice. S početkom u 12.30 sati započinje tradicionalni Memorijalni maraton Maslenica -  Posedarje - Novigrad.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika huligan
Jel ovo snješko bjelić?
Slika korisnika ivoru
nije nego Marsal Krivousti
Slika korisnika momcilo
E sad će da nam bude mnogo-mnogo bolje .Trebali su ga staviti na most jer bi ga vjerovatno i bura zaobilazila samo budale još vijeruju u tog izdajnika Hrvatskog naroda .
Slika korisnika huligan
Lik pokrenuo sve negativne pojave u hrvatskom društvu a ovi jadnici mu dižu spomenik...koja komedija
Slika korisnika ivoru
bar ce galebine imati lipo misto za pokenjati se na miru.