Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Imali smo veliku želju pobijediti

Autor: Roman Morović

20.01.2013. 23:00
Imali smo veliku želju pobijediti

Foto: Zvonko KUCELIN



Moramo gajiti ovakav stil košarke, na višak trčanja i dodavanja, a ne na višak šetanja i driblanja. To ovisi o velikom volumenu rada, kojeg svi igrači moraju prihvatiti, kako bi se naša igra dizala i bila sve prepoznatljivija kako se ABA liga bude bližila kraju, odnosno Liga za prvaka početku – rekao je trener Zadra


“Bila je ovo teška utakmica. Istina, mogli smo je staviti pod kontrolu i puno ranije da je bilo više strpljenja, timskih rješenja i bolji protok lopte. Znali smo da smo takvi, da osciliramo i nastojali smo se potući. Zato čestitam mojim igračima na borbenosti. Imali smo veliku želju da dobijemo ovu utakmicu, za razliku od nekih prethodnih kod kuće, koje smo izgubili”. Tim je riječima Ante Nazor otvorio press konferenciju nakon sedme pobjede u ABA ligi ove sezone.
O njezinoj važnosti bilo je suvišno govoriti.
– Jako je važna. Utakmica nije bila lijepa. Bilo je dosta nedostataka u pogledu koncentracije, počevši od 13 promašenih penala. A dopustili smo im i 11 napadačkih skokova. Moramo dosta raditi na tome i gajiti ovakav stil košarke, na višak trčanja i dodavanja, a ne na višak šetanja i driblanja. To ovisi o velikom volumenu rada, kojeg svi igrači moraju prihvatiti, kako bi se naša igra dizala i bila sve prepoznatljivija kako se ABA liga bude bližila kraju, odnosno Liga za prvaka početku. Sada imamo mir i možemo lakše raditi, strpljivije igrati i spremni dočekati Cedevitu, koju izuzetno cijenim.
Prostran na pravom putu
O odluci da se posljednjih devet sekundi, pri vodstvu od dva razlike, brani, Nazor je kazao.
– Situacija nije tako banalna da se svede na raditi faul ili ne. Ponekad obrana bude u ravnoteži pa je taj prekršaj bespotreban i na jeftin način omogućiš protivniku da zabije dva penala i ako ne realiziraš zadnji napad, odvede te u produžetak. A ponekad obrana iskoči iz ravnoteže i taj je prekršaj potreban, primjerice ako je protivnik u prodoru prema košu izbacio svog igrača, da spriječiš taj koš i povećaš mu nervozu ne bi li promašio bacanja. Diskutabilno je u tim situacijama tako banalno govoriti o tome treba li ili ne raditi prekršaj, dok se ne vidi prava slika na terenu.
Trener Zadra istaknuo je zadovoljstvo igrom Tonija Prostrana.
– Ja sam ga doveo i inzistirao da se priključi Zadru, jer smatram da mu treba dati priliku. Tri godine je “šlajfao” u mjestu, a evidentno ima potencijal, što je na nekim utakmicama i pokazao. Njegova forma oscilira i trebat će strpljenja i potpore. Imao je i silan strah od publike, budući da je napustio klub pa je imao određeni psihološki uteg. S druge strane, imao je i dosta ozljeda pa je i tu dio straha. Zato smo zaštitili njegovo tijelo kvalitetnim radom s kondicijskim trenerom Mandirom. Rekli smo da idemo odraditi ovu sezonu na najbolji mogući način da se ne ozlijedi. On je playmaker s nevjerojatnim realizatorskim sposobnostima, što je protiv Cibone i dokazao. Vratio nam je na pravi način. U živom smo procesu. Njegova igra ne izgleda onako kako on i ja priželjkujemo, ali nadam se da smo na pravom putu i to je najvažnije.
Strpljenja s Allenom
Što se događa s Chaissonom Allenom, koji je i na ovoj utakmici bio odsutan?
– Allen je fizikalac, konceptualni igrač, koji treba pritiskati, a nama nedostaje obrambenih igrača. Nažalost, bio je pušten na novogodišnje praznike. Neću sada reći iz kojeg razloga, jer znate kakve financijske probleme imamo i kako se pojedini Amerikanci ponašaju kada ne dobiju novce i zato je tu potrebna određena fleksibilnost. Ali kada je u formi, a sada evidentno nije, može pritisnuti protivničkog playmakera, što je napravio, primjerice, sa Srđanom Subotićem. Tako smo postavili temelj za pobjedu u Splitu. A tamo su u posljednje dvije godine, otkad se vratio Vujčić, pobijedili samo Igokea, Partizan i prošle sezone Cibona sa Repešom. Osim toga, on može i kazniti nižeg protivničkog playa igrom na donjem postu. Ima određenu kvalitetu i mislim da treba imati strpljenja, bar do Cedevite. Vidite koliko klubova dovodi i otpušta bekove, koliko stranaca prođe kroz pojedine momčadi pa biste me onda pitali zašto je tome tako. Igrao je loše, kao i kada smo ga doveli i svi su govorili da ga potjeramo, ali ja sam bio protiv toga. Lako je vidjeti da je igrač dobar kada igra dobro, ali treba to prepoznati kada igra loše. Na najbolji mogući način nam je vratio protiv Cedevite u gostima, gdje je deklasirao Greena i u Splitu. Forma oscilira, nije svaki igrač isti. Netko može igrati u kontinuitetu, netko ne može. Analizirajte koliko na tržištu koštaju igrači Cibone, koje su u posljednje vrijeme doveli i usporedite ih s našima pa ćete vidjeti koliko je ova pobjeda velika.
Zagrepčani će u nastavku sezone dovesti još poneko pojačanje, potvrdio je njihov trener.
– Jasno je da nam je nasušno potreban playmaker i u tom smjeru gledamo. Imali smo tri-četiri kriva izbora ove sezone i zato više nemamo pravo na pogrešku. To je nešto, što bi nam podiglo kvalitetu i ostale naše igrače stavljalo u bolje pozicije, da se toliko ne mučimo. Svaki protivnik protiv nas igra hrabro i agresivno i troši naše igrače na lopti i to nam stvara određeni problem. I kada stvorimo situaciju da dobijemo utakmicu, ponekad nemamo snage i koncentracije zaključiti je. Što se ostalih igrača tiče, financijska situacija nije takva da možemo ići u neka ekstremna pojačanja pa ćemo se rađe, ukoliko to nije neka top kvaliteta, osloniti na naše mlađe igrače – rekao je Danijel Lutz.