Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pobjeda za malog Jakova

Autor: Roman Morović

20.01.2013. 23:00
Pobjeda za malog Jakova

Foto: Zvonko KUCELIN



Ovo je psihički bila možda i najteža utakmica sezone. Da smo niz od tri domaće utakmice otvorili porazom, a već smo bili u nizu od tri uzastopna, to sigurno ne bi bilo dobro – rekao je Delaš


“Ova je pobjeda za malog Jakova. Posvećujemo je njemu i čestitamo Franku na rođenju sina”, kazao je Ante Delaš, strijelac pobjedničkog koša protiv Cibone.
Ovaj je dvoboj malo podsjetio na četvrtfinale Kupa prošle sezone. I tada je važnu ulogu imao Vrbanc, a utakmicu je odlučila pobjednička ruka splitskog beka.
– Ma glavno da smo pobijedili. Sada idemo dati sve od sebe da se što bolje pripremimo i pobijedimo Cedevitu.
Vratimo se ipak još malo na Cibonu.
– Dobar dio utakmice smo vodili i imali osjećaj da malo nedostaje da prelomimo. Ali oni su se stalno vraćali, najviše zahvaljujući iskustvu Kusa i Žižića. Kažnjavali su nas “pick and rollom”, kojega smo loše branili. Svaki put kada smo osjetili da možemo otići na veću razliku, njih dva su nešto izmislili, zabili i vratili se u igru. To smo sami krivi, jer je bilo situacija kada nismo dobro reagirali. Pogotovo kada nismo bili u bonusu i mogli smo napraviti dva mala faula, a nismo, nego su nam zabili lagani zicer. Tako smo ušli u neizvjesnu završnicu, a sreća je ovaj put bila na našoj strani.
Velika napetost osjećala se uoči i za vrijeme ovog derbija.
– Ovo je psihički bila možda i najteža utakmica sezone. Da smo niz od tri domaće utakmice otvorili porazom, a već smo bili u nizu od tri uzastopna, to sigurno ne bi bilo dobro. Osjetio se grč. Nikako se nismo mogli osloboditi i odigrati onako kako možemo, ali najvažnije je da smo pobijedili i sada nam je puno lakše.
Posljednji napad Cibone?
– Odlučili smo se braniti, sve preuzimati i ispalo je dobro – zaključio je Delaš.
Kada smo njegovo ime spomenuli Franku Kaštropilu, odmah je uz osmijeh rekao.
– Nemojte ga puno hvaliti, samo neka zabija i dalje. Zna se kome treba ići lopta kada je gusto. Izgleda da stvarno ne možemo bez infarktnih završnica. Bitno je da smo dobili i mislim da smo to zaslužili. Cijelu utakmicu smo držali naš ritam, bili smo bolji i dominirali terenom.
Osim početkom treće četvrtine, kada je protivnik sa minus četiri došao na plus pet.
– Cibona ima odlične igrače i normalno da i oni svako toliko moraju doći k sebi i pokazati što znaju. Ovo je velika pobjeda za nas. Imali smo određene crne rupe, ali uspjeli smo se iz njih izvući i zato to treba gledati pozitivno. Vrba nas je povukao s dvije trice, koje su nam sjajno došle i tako smo se ponovno razbudili i vratili u naš ritam. Velika je kvaliteta što smo se uspjeli vratiti u utakmicu, kada se činilo da bi se oni mogli odvojiti – istaknuo je centar Zadra.


Marčinković: Situacija je jako teška




Pavle Marčinković je svom matičnom klubu zabio sedam poena za 22 minute. Njegova je momčad imala napad za pobjedu od devet sekundi, ali nije ga uspjela realizirati.
– Na kraju je to malo ishitreno odigrano. Činjenica je da smo imali samo devet sekundi, ali mislim da se to moglo kvalitetnije završiti. Atmosfera je, kao i uvijek u Zadru, bila odlična. Šteta jedino što je ovaj dvoboj velikih rivala ispao kao nekakav derbi začelja, a ne vrha – kaže jedini Zadranin u dresu Cibone.
U trećoj četvrtini ste imali priliku značajnije se odvojiti.
– Od početka smo znali od kojih igrača prijeti najveća opasnost, ali nažalost to nismo uspjeli kontrolirati u ključnim trenucima, kada smo mogli prelomiti utakmicu. Taj obrambeni segment se na kraju pokazao ključnim.
Sada ste u teškoj situaciji, na pretposljednjem mjestu.
– Jako teškoj. Nadali smo se pobjedi u Zadru, koja bi nam puno značila, ali ništa od toga. Sada nas očekuje još jedno teško gostovanje u Širokom Brijegu i moramo se iščupati iz ove pozicije – za kraj će Marčinković.