Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ZD DNEVNIK A duševne ozljede?

20.01.2014. 23:00
ZD DNEVNIK A duševne ozljede?


Dobiti batine nikada nije lako. Ni u mladosti kad se neki momci vole onako malo pofajtati, da se kao pokažu da su muški, ni onda nitko ne voli biti prebijena strana. No kad netko dobije batine na svom radnom mjestu to je posebno teško za pretrpiti. Trenutna bol od udaraca dođe i prođe, ali puno je gora bol ako institucije sustava zanemare takvo zlostavljanje. Pogotovo ako onaj tko dobije batine zna da ponovno mora doći na to svoje radno mjesto jer mora zaraditi za život, a prave obrane nema.
Koliko  zadarskih trgovkinja, onih koje rade u malim kvartovskim dućanima, sa strepnjom odlaze na posao, pogotovo nakon nekog od sve brojnijih razbojništava. Možete li zamisliti strepnju mlade cure stješnjenje u tridesetak kvadrata neke butige, kad nakon prvog maraka u dućan dođe netko s kapuljačom na glavi tko joj liči na mogućeg razbojnika, ili joj nahrupi grupa huligana željnih zabave? Hoće li ona doživjeti sudbinu kolegice iz susjedne ulice koju je razbojnik s nožem napao i opljačkao? Ti razbojnici, ako ih policija uhvati, budu kažnjeno gonjeni, neki možda i odsluže zatvorsku kaznu, pa je to nekakva obrana sustava od takvih tipova.
No što će reći ovaj nesretni taksist neki dan premlaćen ispred jednog polunoćnog kluba? Dobio je batine koje su okarakterizirane kao lakša tjelesna ozljeda, dakle po kriterijima struke i zakonskih propisa ništa posebno. Nešto kao da se spotaknuo kući. Policija takve stvari prijavljuje tek Prekršajnom sudu, za eventulanu simboličnu kaznu. Taksist, ili netko sa sličnom sudbinom, možda može nekakvu zadovoljštinu tražiti u posebnoj, privatnoj parnici.
A prije toga, zapravo svaki dan u međuvremenu, mora ponovno ići raditi, obilaziti ista ta mjesta gdje je dobio batine. Njegovi strahovi se nikoga ne tiču, tragovi strahova se ne vide na koži ili po slomljenim kostima. Zašto se sustav konačno ne pobrine da zaštiti one koji ovakvo nasilje pretrpe na radnom mjestu? Duševne boli i ozljede često su puno trajnije i teže se liječe od tjelesnih. Oni uporniji mogu zadovoljštinu tražiti na sudu privatnom parnicom, a što je s onima drugim? Kad bi za napade na radnom mjestu odmah išla i kaznena prijava možda bi ipak bilo malo lakše.