Digao kredit od oko 300.000 kn, a zbog podivljalog tečaja trebao bi vratiti 1.200.000 kn

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Darko Smehil

Darko Smehil stambeni kredit u švicarskim francima podigao je prije devet godina. Od tad, rata mu se sa dvije tisuće kuna, prema posljednjem skoku, povećala na četiri tisuće kuna. U devet godina tim tempom, isplatio je cijeli kredit, no agonija još traje.

- Inzistirao sam da kredit bude u eurima, no u banci u kojoj sam dizao kredit uvjeravali su me kako je franak valuta koja je stabilna već godinama. Euro pak, po njima nije bio. Postavili su mi osnovne uvjete da mi rata kredita ne prelazi trećinu plaće. Početno sam tražio 35 tisuća eura za gradnju i dovršetak kuće, da bi iznos zbog dodatnih troškova, plaćanje procjenitelja nekretnine, deset posto pologa, na kraju narastao na 41 tisuću eura. Podigao sam naposlijetku toliko, odnosno tadašnjih 64 tisuće franaka ili 297 tisuća kuna. Danas, nakon devet godina plaćanja kredita po ovom tečaju, jednako sam dužan, a rata mi je od početnih 469 franaka narasla na 500. U kunama, s dvije tisuće narasla mi je na četiri tisuće, prepričava Smehil kojem je, kao i ostalim nosiocima takvih kredita, s rastom vrijednosti franka rasla i kamata pa je tako s 3.88 posto u jednom trenutku skočila u na 7.5 posto. Potom je intervencijama smanjivana, da bi prema novom Zakonu o potrošačkom kreditiranju iznosila 3.23 posto. To pak nije smanjilo iznos rate u francima. Pa je ona usprkos smanjenoj kamati, koja je čak i manja od početne kada je rata iznosila 469 franaka, podignuta na 500 švicarskih franaka. Razliku u novcu nitko ne zna objasniti.

- Slali smo naše kredite s ugovorima na bi nam određeni prijatelji koji vani rade u bankama pokušali izračunati otkud takva računica i nitko se nije znao snaći. U Italiji kada je bila ovakva situacija s podivljalim kreditima, nakon što je rata prešla sto posto svoje početne vrijednosti, krediti su proglašeni lihvarenjem i ugovori su poništeni. Ukoliko franak pređe osam kuna dvostruka rata mogla bi se dogoditi i kod nas, kazuje Smehil, kojem će najnoviji potez Vlade o zamrzavanju tečaja franka na 6.39 pomoći da ga kredit ne uništi u potpunosti. No, posljedice su već tu.

- Na tih tristo tisuća kuna, koliko sam otprilike digao, prema nekakvoj sadašnjoj procjeni, trebao bih vratiti oko milijun i dvjesto tisuća kuna. Ispada da sam u pet godina morao vratiti cijeli kredit koji sam uzeo u petnaest godina. Kuću sam gradio za obitelj, a sada ju ne mogu prodati ni da hoću, jer nema interesa.

Darko Smehil aktivni je član udruge Franak te koordinator za zadarsko područje. Telefon mu ne prestaje zvoniti danima. Udruga za zadarsko područje broji 830 članova, četvrtak u Medulićevoj ulici 2 rezerviran je za pravnu pomoć koja se često pretvori i u psihološku pomoć, kazuje Smehil. Kredit u švicarcima nije zaobišao niti jednu društvenu grupu. Javljaju im se javni bilježnici, odvjetnici, stomatolozi...

Osim na ovoj privremenoj mjeri, zamrzavanju tečaja na 6.39 kuna za obračun rata kredita, u udruzi Franak inzistiraju na još pet uvjeta. Prvi je konverzija kredita u kune s tečajem na dan sklapanja kredita, drugi je fiksna kamata do otplate kredita, treći je povrat preplaćenih kamata po presudi Višeg trgovačkog suda, četvrti je moratorij na ovrhe za korisnike kredita u švicarskim francima do presude Vrhovnog suda RH. Petim se traži izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, a kojom bi se precizno definirala metodologija izračuna kredita za sve valute, u kunama, eurima, američkim dolarima, švicarskim francima itd.

Svoje pravo tražit će, osim na sudu i na druge načine, pa je tako udruga Franak u ponedjeljak pozvala sve svoje članove na mobilizaciju ukoliko im se ne ispune zahtjevi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno