Stankovačko "Vinkovo" sutra slavi punoljetnost

Slika korisnika admin
Adam ViDAS

U Stankovcima će se u četvrtak, 22. siječnja, održati "Vinkovo 2015." - 18. degustacija vina Sjeverne Dalmacije. Manifestacija ima gospodarski i edukativno-promidžbeni karakter, a cilj joj je, uz ostalo, potaknuti vinare i vinogradare na proizvodnju kvalitetnih vina u vlastitim podrumima. Program započinje najavnom emisijom na valovima Hrvatskog radija, Radio Zadra, u 12 sati, nastavlja se obilježavanjem početka rezidbe u Stankovcima (Stanko Čačić kod mjesnog groblja), a program završava proglašenjem najboljih vina i dodjelom nagrada u Domu kulture u Stankovcima koje započinje u 17.30 sati.

Sada već punoljetnu vinsku priču o degustaciji vina u Stankovcima i Polači započeli su još 1998. godine Željko Baradić i Radoslav Bobanović, ali kako oni sami ističu, bez podrške brojnih stručnih osoba, uglednika iz javnog života, gospodarstvenika, političara, novinara a posebno samih vinara i vinarskih obitelji te ljubitelja dobre kapljice, ovaj značajni jubilej ne bi doživio svoju punoljetnost.

- Možda u nekom manjem ozračju i s manjom ozbiljnošću, ali ne i ovakvom prepoznatljivošću. Teško se oteti činjenicama kako su ove dvije manifestacije - u Stankovcima i Polači, izazvale malu gospodarsku revoluciju u Zadarskoj županiji kada je u pitanju sadnja novih vinograda, obnova ratom uništenih vinograda, te proizvodnja vrhunskih vina koja su u kratko vrijeme, za svega desetak godina, postala vina svjetskih razmjera i kvalitete. Ravnokotarska vina bila su na svjetskim izložbama vina u Londonu i New Yorku, a pojedina vina se piju na kraljevskim dvorovima Europe, kaže Željko Baradić, domaćin Vinkova i načelnik općine Stankovci dodajući kako nitko od današnjih prepoznatljivih vinara, kao i budućih s prostora Zadarske županije te malih obiteljskih vinara, ne može nijekati niti zatajiti dobre vibracije ovih manifestacija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno