Otvorit će se posjetiteljski centar vrijedan 9,5 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marko KATIĆ
Dvorana u sklopu posjetiteljskog centra

U Nacionalnom parku Paklenica već mjesecima odjekuje tutnjava građevinskih strojeva koji do Uskrsa trebaju završiti tri važna projekta. Kako nam se pohvalio ravnatelj tog parka Zlatko Marasović radi se o uređenju posjetiteljskog centra, potom o rekonstrukciji upravne zgrade smještene u Starigradu i o obnovi infrastrukture uz atrakciju Paklenice, Manitu peć.

Prepoznatljivost

- Građevinski radovi na gotovo 1.100 metara četvornih površine posjetiteljskog centra pri samom su završetku. Projekt vrijedan 9,5 milijuna kuna s 80 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša. Do Uskrsa slijedi još opremanje prostora koji će se sastojati od multimedijske dvorane, potom umjetne stijene visine od četiri metra, suvenirnice, caffe bara i prostora za HGSS. Spašavatelji će tamo dobiti prostor za dežurstva, ambulantu i skladišni prostor, istaknuo je Marasović, kojeg veseli i vijest da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nominiralo bukove šume u nacionalnim parkovima Paklenica i Sjeverni Velebit za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Ministarstvo navodi kako su u prijedlog nominacije uključili posebno prirodno vrijedna područja bukove šume površine 2.013 hektara u Paklenici na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik. Ravnatelj starigradske ustanove podsjetio je kako su prije više od 60 godina njihove prekrasne šume bora i bukove šume bile jedan od okidača za proglašenje toga prostora nacionalnim parkom.

- Zaštita UNESCO-a donosi veću prepoznatljivost NP Paklenica na svjetskoj razini što znači i dolazak većeg broja gostiju. Mnogi potencijalni turisti pri odabiru mjesta gdje će provesti svoj odmor provjere gdje se nalaze popisi pod zaštitom UNECSCO-a. Stoga ćemo od uvrštenja na ovaj popis svi imati koristi, zaključio je Marasović.

Za upravnu zgradu 2,3 milijuna kuna

Po visini ulaganja drugi projekt po važnosti u NP Paklenica je 2,3 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija upravne zgrade Parka, zajedno s adaptacijom sanitarija autokampa te skladišta i garaže. Ravnatelj NP Paklenica ističe kako je uređenje sanitarija, koje uključuje izgradnju WC-a za osobe s invaliditetom, bilo jedan od uvjeta koji im je postavljen. Ovim projektom dobit će i dvoranu za sastanke sa 60 mjesta i prostor za arhivu.

Za posjetitelje Paklenice je, pak, bitniji projekt koji obuhvaća izmjenu ograde u Manitoj peći, potom uređenje platoa ispred nje, dok će se po dolasku toplijih dana ispred Manite peći postaviti klupe i poučne table. Ovaj projekt je vrijedan više od 200 tisuća kuna, od čega je ovaj NP povukao 150 tisuća kuna iz Fonda za turizam pri Ministarstvu turizma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno