Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

“CURENJE INFORMACIJA” Direktor Vodovoda djelatnike prijavio Odvjetništvu!

21.01.2019. 09:28
“CURENJE INFORMACIJA”  Direktor  Vodovoda  djelatnike  prijavio  Odvjetništvu!


Iako sve donedavno na Općinskom državnom odvjetništvu  nije bilo kaznene prijave za "curenje informacija", saznajemo kako ju je  direktor Vodovoda Zadar, Tomislav Matek, ipak podnio. Prijavu protiv  svojih djelatnika najavio je još u listopadu prošle godine, no očito je nije  odmah poslao, a možda nije ni namjeravao poslati. No, zaredale su se  prijave protiv njega svim nadležnim ustanovama, od PNUSKOK-a do  Ministarstva financija i Županijskog državnog odvjetništva te je bilo  očekivano kako direktor putem prijave želi saznati tko odaje poslovne  podatke iz firme.
– Možemo potvrditi da smo zaprimili prijavu protiv nepoznatog  počinitelja  zbog odavanja službene tajne, kazao nam je općinski državni  odvjetnik Ivica Škara.
Bit će zanimljivo pratiti tijek ovog postupka, s obzirom da je prijava  podnesena protiv nepoznatog počinitelja, no sudeći prema navedenim  podacima u prijavama PNUSKOK-u i ostalim institucijama zacijelo neće  biti teško doznati tko raspolaže s ovim podacima te ih je i dostavio nadležnima adresama i javnosti.


Poslovno odgovorno ponašanje
Sve je krenulo pitanjima SDP-ovih vijećnika na Gradskom vijeću koji  su izjavili kako je "mandat Tomislava Mateka, direktora zadarskog Vodovoda obilježen nizom skandala i nevjerojatnom količinom bahatosti koja je rezultirala općim nezadovoljstvom radnika ove gradske tvrtke". Na  upit SDP-ovih vijećnika o navodno oproštenim dugovima nekim tvrtkama, Matek je tada pismenim putem odgovorio:
– Uprava društva smatra da "bavljenje istragama" tko je dokumente  tvrtke dao vijećniku Novoseloviću, obveza i poslovno odgovorno ponašanje, obzirom da se radi o kršenju kako zakonskih propisa, tako i internih akata Društva, odnosno posljedično tome, kršenju obveza iz radnog odnosa. Iz navedenog razloga, nadležnim institucijama podnesene  su dvije kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja, a ovom prilikom  poziva se vijećnik Novoselović da se, kao savjestan građanin, odazove i  surađuje s nadležnim institucijama u cilju razotkrivanja eventualnog kriminala i eventualnih kriminalnih radnji u "Vodovodu", navodi Matek u  odgovoru SDP-ovcima.


"Bave se glupostima"
Dva mjeseca kasnije upitali smo ga je li prijavio svoje djelatnike za  odavanje službene tajne, no tada nije bio siguran, ali potvrdom iz ODO-a  sada je jasno kako će ovo "curenje informacija" imati i pravosudni epilog. Naime, na naše pitanje smatra li korektnim prijaviti vlastite djelatnike, Matek nam je nedavno iskreno odgovorio:
– Nisam ja prijavio djelatnike, nego nepoznatu osobu, ne znam tko dila te podatke. Imamo pravilnik po kojemu je djelatnik dužan prijaviti ako  vidi neke nepravilnosti pa ako nešto znaju da ja radim protuzakonito,  slobodno neka prijave, dapače, poručio je Matek napominjući kako  smatra korektnim prijaviti ih "jer to nisu korektni djelatnici".
– To su neradnici koji imaju dosta slobodnog vremena i bave se glupostima umjesto da se bave svojim poslom. Prijavi me, ali stavi svoj potpis,  ja sam za to, ja tako funkcioniram. A ti koji mlate tim papirima neka slobodno odu i prijave nadležnim institucijama zašto sam ja prijavio. Prijavio sam jer želim da dođu ovdje u Vodovod, uzmu papire i kažu jesam li  ja to napravio ili nisam. E, zato sam prijavio, mene zanima da se ovo raspetlja, zaključio je Matek, te ostaje vidjeti kako će se sve ovo "raspetljati",  odnosno hoće li tužiteljstvo otkriti onoga tko odaje podatke o poslovanju Vodovoda te kakve će sankcije eventualno snositi.