Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KULINARSTVO Specijaliteti Hrvoja Zirojevića za profesionalce i amatere

21.01.2019. 09:57
KULINARSTVO Specijaliteti  Hrvoja Zirojevića  za profesionalce i  amatere


Naučiti kulinarske trikove, nove recepte ili usavršiti stare,  praviti slastice ili tradicionalnu hranu na moderan način, ili, pak, usavršiti sushi i pripremu bakalara kao i niz drugih nepcu no svakako i oku  dragih delicija, želja je brojnih ljubitelja kuhanja. A još kada sve to imate mogućnost naučiti od javnosti poznatih kuhara, ili, kako se to u zadnje vrijeme popularno kaže – chefova, prilika je koja se ne propušta.  Jedna takva prilika bila je jučer u Zadru okviru Zadar Cooking Class  projekta, kulinarskih radionica koje su u organizaciji zadarske agencije  Terra startali u studenom prošle godine. Od jednog puta pa do nekoliko  puta tjedno na lokaciji Madijevaca 10 održavane su spomenute radionice s tim da je jednom mjesečno gost predavač bio neki od poznatih  kuhara, konkretno jučer – Hrvoje Zirojević. Njegovi predhodnici su bili  Tom Gretić i Ivan Pažanin, radionice su brojale maksimalno 12 ljudi,  kako profesionalaca, tako i amatera, isto kao i jučer kada je 12 profesionalaca došlo čuti i vidjeti što im to ima Zirojević za poručiti.
A on se potrudio i demonstrirao pripremu preko deset jela. Radio se  carpaccio od tune, tunjevina punjena guščjom jetrom, buget od liganja, tartar od tune, žele od brudeta, rižot od dimljenih dagnji i kozica,  čips od kostiju trlje kao i još nekoliko specijaliteta. Zirojević je korak po  korak objašnjavao najprije zašto se odlučio baš za te namirnice i jela, a  onda i demonstrirao način njihove obrade kako bi rezultat tog truda  zadovoljio i one najzahtjevnije gastro zaljubljenike.
Jutarnja smjena bila je, spomenuto, rezervirana za ljude u ugostiteljstvu dok su na popodnevnom programu bili amateri.  
Sljedeći poznati kuhar koji će voditi radionicu je David Skoko koji na  Zadar Cooking Class dolazi 31. siječnja.


Projekt postaje sve popularniji
Kako naglašavaju iz Terre cijeli je projekt zapravo startao još proteklog ljeta kada su radionice posjećivali prije svega turisti.
– Vjerujemo da im je ovaj program osvježio i poboljšao doživljaj boravka u staroj gradskoj jezgri. Sudionici su išli i u kupnju namirnica uz   obilazak grada, a onda i kuhali kupljeno. Ovakva je vrsta kulinarskih radionica odavno popularna u svijetu, no u Dalmaciji još nije zaživjela u  punoj snazi no sudeći po interesu, sve većem broju upita, projekt je sve  popularniji, poručuju iz Terre.