"TINTILINIĆ" Kad ih publika nagradi pljeskom njihova radost je ogromna

Slika korisnika mkvanja
Mali pjevački zbor Kazališta lutaka
Posebna radost je voditi mali dječji zbor jer je s djecom uvijek čarobno. Ona su iskrena, slušaju upute i daju sve od sebe da izvedba bude što bolja. Kad ih publika nagradi pljeskom njihova radost je ogromna. Pri radu s njima važno ih je motivirati na pravi način tako da probe shvate više kao igru i zabavu, kaže voditeljica „Tintilinića“ Iva Mustać Klarić
Iva PERINČIĆ
Djeca svakoj izvedbi pristupaju iskreno i s ljubavlju

Nakon niza zapaženih nastupa tijekom proteklih božićno- novogodišnjih blagdana Dječji zbor Kazališta lutaka Zadar „Tintilinić“  nastavlja intenzivno s probama i pripremama novih glazbeno-scenskih  izvedbi. Pod voditeljskom palicom Ive Mustać Klarić, zaljubljenice u  glazbu od najmlađih dana, koja je „Tintiliniće“ preuzela početkom  prošle godine od Davora Grzunova nakon njegova odlaska u mirovinu,  ovaj mali kazališni zbor sprema se za završnu glazbeno scensku priredbu.

Upisano osamnaestero djece

- Svršetak prošle godine obilježen je s nekoliko nastupa – od onoga  na Noći kazališta 17. studenoga 2018., do nekoliko većih nastupanja u  prosincu. Kao i ranijih godina

mali pjevački zbor Kazališta lutaka “Tintilinić” sudjelovao je na Narodnom trgu u velikoj humanitarnoj akciji “Vukovar ZaDar”, kao i na “Adventu u Zadru” gdje smo održali svoj mali koncert zajedno sa zborom  Gimnazije Vladimira Nazora, a sudjelovali smo i na Dječjem adventu u  Kampo Kaštelu, kaže voditeljica „Tintilinića“ Iva Mustać Klarić, koja u  sustavu odgoja i obrazovanja radi već dvadeset godina kao nastavnica  glazbene kulture i umjetnosti, a trenutačno je angažirana u čak dvije  osnovne i dvije srednje škole.

Iva aktivno i sama pjeva i vodi zborove i klape još od svojih srednjoškolskih dana, a svojedobno je pohađala i zborske vokalne radionice  pri bečkoj Wirth Music Academy kod profesora Geralda Wirtha, voditelja poznatih Bečkih dječaka. Predsjednica je i glazbeno-scenske udruge „Suncokret uživo“, koja uz odrasle također okuplja i djecu, jer joj je,  kako kaže, s djecom najdraže raditi.

- Posebna radost je voditi mali dječji zbor jer je s djecom uvijek  čarobno. Ona su iskrena, slušaju upute i daju sve od sebe da izvedba  bude što bolja. Kad ih publika nagradi pljeskom njihova radost je  ogromna. Pri radu s njima važno ih je motivirati na pravi način tako da  probe shvate više kao igru i zabavu, kaže Iva Mustać Klarić i dodaje kako je u „Tintiliniću“ trenutačno upisano osamnaestero muzikalne djece  oba spola u dobi od 4. do 12. godine.

Već mali profesionalci

- Svi su oni već mali profesionalci koji s lakoćom usvajaju pjesme, a  svaka proba s njima je drukčija i posebna. Upisi su i dalje otvoreni i sada u siječnju kreću pripreme za završnu glazbeno scensku priredbu koju svi s nestrpljenjem očekujemo, kaže još voditeljica „Tintilinića“, prisjetivši se kako se prošle godine ovaj mali zbor na završnoj priredbi uspješno predstavio „Ogledalcem“ Grigora Viteza u glazbeno scenskoj izvedbi i oduševio publiku, mahom roditelje i prijatelje uspješnih izvođača.

Kažimo još kako se probe održavaju dva puta tjedno u trajanju od jednog sata u maloj dvorani Kazališta lutaka jer je to optimalno vrijeme  da djeca tog uzrasta ne izgube koncentraciju i da se mogu na pravi  način angažirati. Inače, uz Ivu Mustać Klarić kao voditeljicu zbora, u  pripremama djece za nastupe sudjeluje i Željka Kucelin, povjesničarka  umjetnosti i sociologinja koja sa svoje strane pridonosi ukupnom umjetničkom dojmu scenskih izvedbi malih glazbenika.

„Tintilinići“, dakako, izvode repertoar prilagođen djeci tog uzrasta, a  posebno njeguju djela velikih skladatelja klasične glazbe poput J. S. Bacha, W. A. Mozarta, kao i različite glazbeno-scenske projekte.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)