Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uzgojni oblik u vinogradu Šime iz Nadina

25.01.2020. 17:00


Gotovo svakodnevni su upiti dali zbog studeni započeti s rezidbom vinograda ili pričekati toplije vrijeme. Naime vinogradari se boje da će ranom rezidbom krenuti sokovi i da prijeti opasnost od smrzavanja, a time i propadanja loze. To je više prijetnja vinogradima u kontinentu. Tamo tijekom siječnja temperature su se spuštale do minus 15, a dnevne dosezale maksimum od svega minus 5 stupnjeva Celzijusa. Tako ledeno vrijeme i snijeg naravno da nisu omogućili nikakav posao u vinogradima.


 


Šušur u Kutjevu




Da je siječanj mjesec kada započinju vinogradarski radovi govori blagdan svetog Vinka kojeg su vinogradari uzeli za svojeg zaštitnika. S Vincekovim započinje nova vinogradarska godina. Dok u Dalmaciji blagdan svetog Vinka prođe gotovo neprimjetno vinogradari kontinentalnih vinorodnih područja to obave veselo i bučno. Po tradiciji tog dana započinje nova vinogradarska godina. Ovaj dan nema duboku tradiciju na našem prostoru, ali u kontinentalnim vinogradima posebno se štuje. Ekipa štovatelja vinograda, vina i vinskih običaja već nekoliko godina za redom odlazi u Kutjevo gdje se uz obilje graševine i slavonskih delicija početak vinogradarskih radova slavi na poseban način. Sveti je Vinko jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Bez obzira na studen i dubok snijeg mora se doći do trsa koji će gazda ritualno odrezati. Uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor u vazu s vodom da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. 


Orezani se trs potom obredno poškropi – "krsti" starim vinom te se izvjese kobasice, koje simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to po pučkim običajima praćeno pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, toj će obred počastiti društvo prijatelja. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema slastan zalogaj već prema običajima kraja, od suhih kobasica, pečene slanine, preko šarana do srnećeg paprikaša. Jasno da se takva zabava protegne i do duboko u noć. 


 


Rezidba u kotarima 


 


Kao što rekoh proslava Vinkova nije u duhu naših vinogradara, ali će oni bez obzira na proslavu krenuti s rezidbom vinograda jer vremenske prilike hladnih noći i toplog dana to dozvoljavaju. 


Nakon rata podignuti su brojni suvremeni vinogradi na našem prostoru. Osim tradicionalnih sorata posađene su visoko kvalitetne sorte među kojima prednjači Merlot i Syrah. Te sorte zahtijevaju drugačiji rez nego naše domaće sorte. 


-Osnovno pravilo je da sorte sitnog grožđa se režu na dugi, a sorte krupnog grožđa na kratki rez. Sa formiranjem uzgojnog oblika i pravilnom rezidbom treba započeti u godini nakon sadnje loze, saznajemo od Šime vinogradara iz Nadina kojeg smo zatekli u vinogradu gdje lagano reže u jer podnevno sunce upravo mami na rad na otvorenom.


 


Formiranje uzgojnog oblika


Rezidba mladog vinograda nije samo zanat i vještina već je potrebno znanje. Jer u mladom vinogradu treba formirati uzgojni oblik koji ostaje do kraja životnog vijeka vinograda. 


-Ovaj vinograd ima pune dvije godine i sada trebam formirati uzgojni , objašnjava Šime oštreći škare kamenim brusom kojeg čuva u za to posebnoj kutiji. Kod nas je tradicija da se formira dupli kordonac što znači da  se prošlogodišnja dva lucnja prikraćuju na dva do tri pupa u visini prve žice. Na njima će se formirati glave s pupovima koje se tradicionalno režu svake godine na dva pupa. Stručnjaci preporučaju da se ostavlja po jedan pup na svakoj glavi jer se na taj način smanjuje prinos, a povećava kvaliteta grožđa pojašnjava pravilo formiranja vinograda Šime i nastavlja:


 


Lucnjeve u vodoravni položaj


 


-Kada porežem odmah moram formirati budući panj na način da lucnjeve vežem za prvu žicu čime oni dobivaju vodoravni položaj. Rezidba ide relativno brzo, ali je sporo vezanje lucnjeva. Tu treba biti posebno pažljiv jer lucnjevi kod savijanja lako pucaju.


Rezati ću do marende, a nakon marende vezati lucnjeve. Zašto tako ima razloga. Što je toplije prsti su gipkiji i lakše se savija i veže loza pojašnjava Šime. Ovisno o vremenskim prilikama rezidba će se produžiti tamo negdje do kraja ožujka. Iako stari vinogradari tvrde da je najbolje rezati oko svetog Josipa naši vinogradari će sve obaviti davno prije. Za nekoliko dana temperature će postati primjerene za obavljanje poljoprivrednih radova na otvorenom, a poslova će svakim danom biti sve više. Vinogradari i voćari prionuti će poslu rezidbe, maslinari obnovi starih maslinika, a povrćari će početi sijati povrće za proizvodnju presadnica. Uz sve to divenice i pečenice će se dobro osušiti pa će se u njima moći uživati.


 


Ne žurite s rezidbom maslina 


Prolazeći ravnokotarskim prostorom uočio sam da se masovno obavlja rezidba maslina na rod. Siječanj je vrijeme kada se obavlja obnova starih i zapuštenih maslina. Rezidbu na rod treba obavljati od kraja zime do pojave cvata. Rezovi stimuliraju metabolizam i rast, pa time čine tkivo osjetljivim na štete od niskih temperatura. Rezidba je upravo najsloženiji dio maslinarstva koji uključuje poznavanje anatomije i fiziologije, uz planiranje rasta i roda. U svom godišnjem ciklusu maslina prolazi više faza: od razvrstavanja pupova do cvatnje, od početka cvatnje do početka oplodnje, od početka oplodnje do početka šarke, od početka šarke do zrelosti ploda i od zrelosti ploda do početka razvrstavanja pupova.       


 Razvrstavanje ili diferencijacija pupova je pretvaranje pupa u drvni pup koji daje novi izbojak ili cvjetni pup, koji daje plod. To je proces koji se odvija prije vidljivog početka kretanja vegetacije, dakle, dok je maslina na "zimskom odmoru". U toj fazi maslina negativno reagira na sve što joj remeti "san i mir". U našim prilikama to se događa tijekom veljače i početka ožujka, stoga je preporučljivo maslinu rezati nakon tog razdoblja. Ranija rezidba, koja dovodi do gubitka lišća koje stvara hranu i gubitak grančica, može biti presudna za razvrstavanje pupova, u korist drvnih.