AGLOMERACIJA Kreću radovi na odvodnji vrijedni 201 milijun kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Izvođač uveden na gradilište na Novom i starom Bokanjcu
Pregledava se i prijavljuje gradilište, predaju se građevinske dozvole, dokumentacija, imenuju nadležni ljudi, izvođači su s geodetima na terenu... Već sljedećeg tjedna pojavit će se prvi teški strojevi na terenu, ali prvi vidljivi radovi bit će tek u veljači, rekao je Peronja
Adam VIDAS
Radovi na bokanjačkom području odvijat će se u više ulica paralelno, a u kojima će početi, još nije objavljeno

Počinje izvedba jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Zadru naziva »Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane«. Izgradnja vodno-komunalne infrastrukture počinje na Bokanjcu i Novom Bokanjcu, a izvođač radova, tvrtka Strabag, upravo ovih dana preuzima gradilište.
Jučer je direktor Odvodnje d.o.o., Grgo Peronja, bio na gradilištu s izvođečem, a predaja gradilišta obuhvaća značajan administrativni posao.
- Pregledava se i prijavljuje gradilište, predaju se građevinske dozvole, dokumentacija, imenuju nadležni ljudi, izvođači su s geodetima na terenu... Već sljedećeg tjedna pojavit će se prvi teški strojevi na terenu, ali prvi vidljivi radovi bit će tek u veljači, rekao je Peronja.
Radovi će se odvijati u više ulica paralelno, a u kojima će početi, još nije objavljeno, ali građani bi na vrijeme trebali biti upoznati s time, zbog posebne regulacije prometa.
Ukupno će se u starom i novom naselju raditi na 42 ulice, u kojima će se ugraditi 19.332 m gravitacijskog cjevovoda, 1.810 m tlačnih cjevovoda, dvije crpne postaje te priprema za 1.400 kućnih priključaka.
Kad se već kopa, uredit će se i popratna infrastruktura, što uključuje i obnovu kompletnog vodovodnog sustava te poboljašnje prometnica. Za novo naselje Bokanjac radit će se i novi nogostupi, a Grad Zadar će financirati i obnovu prometnica.
Vrijednost ovih radova na Bokanjcu i Novom Bokanjcu je više od 201 milijun kuna, a cijela takozvana aglomeracija Zadar-Petrčane veliki je projekt vrijedan 567 milijuna. Od toga je 313 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU. Bokanjac i Novi Bokanjac jedni su od 28 potprojekata, na koje je cijeli projekt podijeljen prema kvartovima.
Nakon Zadra, ide se na Petrčane i Kožino, a sveukupno trajanje projekta je do 31. prosinca 2023. godine.
Ovim projektom realizirat će se više od tisuću i pol novih priključaka te će više od 15 tisuća domaćinstava biti priključeno na kanalizaciju. Riječ je o preko 100 kilometara kanalizacijske mreže, oko 40 km vodovodne mreže, 19 crpnih stanica te nadogradnji postojećeg uređaja za proćišćavanje otpadnih voda.
Uvođenjem Strabaga u posao napravljen je još jedan korak prema krajnjem cilju, a to je, kako je najavio gradonačelnik Branko Dukić, da grad Zadar bude grad bez crnih jama i bez ijednog ispusta nepročišćenih otpadnih voda u more.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)