Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

EU FONDOVI Za Zadar je najvažnije pripremati projekte i imati gotovu projektnu dokumentaciju

21.01.2021. 15:30


Ministarstvo EU fondova i regionalnog razvoja donijelo je plan povlačenja sredstava iz europskih fondova. Naglasak novog programskog razdoblja Europske unije očekivano je na takozvanim zelenim ulaganjima i investicijama u digitalne tehnologije.
Ministarstvo EU fondova RH sada radi na novom programskom ciklusu, a o najvažnijima aspektima plana za razdoblje do 2027. godine, kao i poziciji Zadra u povlačenju sredstava, razgovarali smo s državnim tajnikom Šimom Erlićem:
– Kada govorimo o EU fondovima i regionalnom razvoju, Hrvatska se sada nalazi na kraju programskog ciklusa Europske unije u povlačenju sredstava od 2014. do 2020. S jedne strane završavamo sve projekte iz te prošle perspektive, ali i ulazimo u novu za razdoblje 2021. – 2027. godina, što znači da u ovom trenutku programiramo razvoj RH u kontekstu europskih fondova za idućih deset godina. U prethodnom smo razdoblju još 2013. godine izradili plan za razdoblje od 2014. – 2020. i napravili sve operativene programe i definirali prioritete razvoja, iz čega su programirani svi natječaji u državi poput Pelješkog mosta i Kneževe palače. Sada smo u vrlo zahtjevnoj fazi u kojoj moramo biti u stalnoj komunikaciji s Europskom komisijom pregovarajući za novi paket za Hrvatsku od 10 milijardi eura za kohezijsku politiku i još deset milijardi za nacionalni plan oporavka. Kada se taj proces završi, a plan nam je da to bude druga polovica ove godine, sredstva će se početi spuštati prema krajnjim korisnicima, najavljuje Erlić.


Zadar će imati dosta prilika za financiranje
Stoga moraju donijeti operativne programe, odnosno provedbene dokumente u kojima se navodi u što bi se sredstav EU fondova uložila. Nakon toga slijedi verificiranje od strane Komisije i kreću ulaganja, počev od prometne infrastrukture na razini države, do poziva za dodjelu bespovratnih sredstva gradovima i općinama.
– Upravo radimo na tim programima i nakon njihova donošenja oni vrijede za cijelo desetljeće. U ovom trenutku imamo dva programiranja, a to je izlazak iz krize, odnosno novi paket Next Generation EU koji je najavila predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, kojima će se financirati gospodarstvo i javni sektor za izlazak iz krize. Drugi je dio redovno programiranje, pojašnjava državni tajnik, napominjući kako je za Zadar u ovom trenutku posebno važno prepoznati prioritete razvoja grada i mogućnosti financiranja kako bi se maksimalno iskoristila EU sredstva.


Među prvima u povlačenju sredstava
– Sada pripremamo projekte koji bi trebali biti prihvatljivi za financiranje u sklopu nove perspektive. Potencijala ima i cijeli je niz projekata u provedbi, poput onih za poslovne zone i slično. Za Zadar je važno da nastavi razvojni iskorak koji je zadnjih godina jako dobro posložen kroz europska sredstva. Grad će imati dosta prilika za financiranje gradskih projekata u sklopu nove perspektive, a sada je važno pripremati projekte i imati gotovu projektnu dokumentaciju kako bi se krajem ove i početkom iduće godine moglo aplicirati na natječaje, ističe Erlić.
Važan motiv programske perspektive za ovo razdoblje je ulaganje u zeleno i digitalno s obzirom da Europa do 2050. želi postati klimatski neutralan kontinent, što znači, napominje državni tajnik, da će prednost imati sve investicije koje se odvijaju u zelenom i digitalnom kao najvažnijem segmentu nove europske omotnice.




Nastavak ugovorenih projekata
– Što se tiče Zadra, za razinu povlačenja sredstava sada je važno da se svi ugovoreni projekti odvijaju nesmetano u skladu s rokovima i financijskim planovima jer tada će i apsorpcija za Grad biti veća te će Grad biti uspješniji u povlačenju sredstava, zaključuje državni tajnik EU fondova i regionanog razvoja.
Nema sumnje da će Zadar i ove godine biti među prvima u povlačenju sredstava iz europskih fondova s obzirom da je već nekoliko godina zaredom u samom vrhu države, a 2019. godine je čak dobio i nagradu kao najbolji grad u u kategoriji povlačenja sredstava iz EU fondova. Odlazeći u Ministarstvo EU fondova i regionalnog razvoja na mjesto državnog tajnika Erlić je, srećom, u Zadru ostavio dobru ekipu na čelu s pročelnikom Antom Ćurkovićem, pomažući im u povlačenju sredstava iz novog razvojnog ciklusa EU-a.