Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HT PREMIJER LIGA Carter spriječio blamažu u Mavrincima

21.01.2021. 09:23


Pribojavali su se u stožeru Zadra pred gostovanje kod momčadi koja je bitno popravila krvnu sliku u odnosu na prvi dio sezone, i nisu se prevarili. Taj strah ispao je na kraju potpuno opravdanim jer Škrljevo se pokazalo tvrdim orahom u svojoj dvorani u Mavrincima i malo im je nedostajalo da kao potpuni autsajderi naprave veliko iznenađenje vraćajući se dvaput iz dvoznamenkastog zaostatka. No, u završnoj minuti renomirani abaligaš s Višnjika ipak je uspio, na račun iskustva i individualne kvalitete Amerikanca Justina Cartera, dovući se do 14. premijerligaške pobjede.


Čvrsta obrana
Mršićeva je momčad nakon vidnog početnog nesnalaženja uspjela pronaći pravi ritam polovicom prve četvrtine, a posebno se to odnosilo na obrambeni dio igre zatvorivši Škrljevu sve prilaze prema košu. Igrači u zelenim dresovima primorani su na čak četiri minute košgeterskog posta što je Zadar iskoristio za 9:0 seriju koju je inicirao Carter, a zaključio tricom Junaković (9:17). Da ne bi ipak četvrtinu domaćini završili s jednoznamenkastim brojem postignutih poena pobrinuo se Vrgoč tricom (12:17), ali Mršićevi momci nisu se dali smesti nastavivši istim receptom i u drugoj četvrtini. Obrana je bila primaran zadatak, a u napadu probijanjem prve linije tražilo se lagane poene i takva taktika zaista je donosila ploda pa su nakon četiri minute druge dionice pobjegli Škrljevu na 15 razlike (14:29). Nominalno druga postava Zadra s Justiceom i Jordanom na bekovima izbušila je domaću obranu, ovog puta radilo se o 12:0 seriji i mirisalo je u tim trenucima na potpunu katastrofu Škrljeva, ali to se na žalost gostiju nije dogodilo. Probudili su se igrači Damira Rajkovića u završnih pet minuta druge dionice za vrijeme kojih su uspjeli prepoloviti zaostatak. Poklopio se taj jedan bolji period igre domaćina s ulaskom centra Robertsona, uspjeli su nešto ubaciti i Boban i Barnjak, dok je desetak prednosti na drugoj strani vješto održavao agilni Brala ubacivši šest poena u nizu (28:38). Ipak, pred odlazak na odmor sav dobar dojam pokvarila je trica Jelenkovića s kojom su se Riječani spustili na sedam minusa (31:38) i tako održali živom nadu da mogu u drugom dijelu i do potpunog preokreta.


Povratak Škrljeva
Učinilo se da su na pravom tragu početkom nastavka jer Barnjak je vezao dvije trice i velika zaliha Zadra otopila se tek na tri viška (37:40), no srećom Carter je ponovno potvrdio klasu kad je najviše zatrebalo. Ubacio je Amerikanac tricu, pa koš i dodatno dok je Vuković potvrdio povratak Zadra u dvoznamenkaste vode (37:48). Iako je amortizirala, nije ta 8:0 serija plavih i potpuno odbila nalet Škrljeva. Morali su se Zadrani dobrano pomučiti da do kraja treće četvrtine koliko-toliko održe tu teško ponovno stečenu prednost. Bursać je postavio na 48:58, i djelovalo je da će se u završnih 10 minuta ući u lagodnijem ritmu, ali taj plan gostiju pokvarili su Cvitković i Pilepić približivši Škrljevo na samo dva posjeda zaostatka (53:59). Bio je to nagovještaj novih problema po zadarske ambicije u ovoj utakmici, jer je tek tri minute u četvrtoj dionici trebalo domaćinu da se i potpuno vrati u egal. Nestala je odjednom napadačka ubojitost kod Mršićevih igrača, a Škrljevo je upornošću i preciznošću izvan linije 6.75 m ozbiljno zakucalo na vrata preokreta. Pred završnih pet minuta trice Vrgoča, Gunjine i Barnjaka vratile su rezultat na početak (66:66). Iz bunara je tada svoju momčad izvadio kapetan Mavra, povezao je dva dobra ulaza, no na drugoj strani poništio mu je sav trud Pilepić, novom tricom za 69:70. Ipak stvari su konačno legle na svoje mjesto ulaskom u zadnju minutu kad je Jordano zaradio tri bacanja i odveo Zadar do 69:74, Pilepić je tricom vratio neizvjesnost (72:74), a odluku o pobjedniku donio je Carter koji je vješto odigrao završni napad Zadra pogodivši za 72:76, što u zadnjih sedam sekundi Riječani nisu više mogli stići. Carter se potvrdio ne samo ključnim već i najboljim igračem Zadra s učinkom od 16 poena, pet skokova i tri asistencije dok je Onuaku zabio 13 uz osam skokova dok je kod domaćina prednjačio Barnjak sa 14 ubačaja.