Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Svi želimo bolji i ravnomjerniji razvoj naših bisera!

21.01.2021. 14:44


Prošlo je već više od šest mjeseci od kada je temeljem Sporazuma o financiranju rada otočnih koordinatora djelatnica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Ana Škunca imenovana voditeljicom Odsjeka za razvoj otoka, a njezina kolegica Lucija Katalinić imenovana savjetnicom – otočnom koordinatoricom.
Na pitanje čime su se bavile i što su sve konkretno radile u prvoj polovici svog mandata, voditeljica Škunca je odgovorila kako su u ulozi otočnih razvojnih koordinatora obavljale poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka u okviru propisanih poslova regionalnog koordinatora sukladno Zakonu o regionalnom razvoju te su obavljale upis otočnih razvojnih projekata od županijskog značaja u središnji elektronički registar razvojnih projekata i koordinirali upis otočnih razvojnih projekata od lokalnog značaja.


Dobra suradnja s Ministarstvom
– Sudjelovali smo u aktivnostima vezanim uz izradu Nacionalnog plana razvoja otoka, srednjoročnog akta strateškog planiranja razvoja otoka od nacionalnog značaja, koji pobliže definira provedbu ciljeva iz Nacionalne razvojne strategije u upravnom području razvoja otoka. U svrhu izrade Nacionalnog plana razvoja otoka, u ulozi otočnih koordinatora surađivali smo s lokalnim i županijskim javnopravnim tijelima i javnim ustanovama radi definiranja projekata i prikupljanja informacija o projektnim idejama s područja otoka od lokalnog ili županijskog značaja, a koji su usklađeni s prioritetima i ciljevima Nacionalnog plana, objasnila je Ana Škunca dok je Lucija Katalinić dodala kako je u pitanju područje plave Zadarske županije koje obuhvaća Dugi otok, Zverinac, Pašman, Ugljan, Ošljak, Rivanj, Sestrunj i Vrgadu i za koje je imenovana ona te Iž, Rava, Molat, Ist, Premuda, Silba, Olib, Pag i Vir za koje je imenovana kolegica Škunca.
– Tijekom prethodnih mjeseci, ostvaren je nastavak izrade otočnih profila u svrhu izrade Plana razvoja Zadarske županije 2021. – 2027. i identificiranja problema, koja će se u novoj financijskoj perspektivi nastojati otkloniti provedbom prepoznatih otočnih razvojnih projekata. Kao regionalni koordinatori, s jedinicama lokalne samouprave, svojim komentarima i sugestijama sudjelovale smo u kreiranju i donošenju Zakona o otocima te njegovim izmjenama i dopunama, rekla je Lucija Katalinić.
Što se tiče ocjene suradnje i koordinacije s resornim Ministarstvom, Ana Škunca je zadovoljna te ju je ocijenila izrazito uspješnom i to ne samo s Ministarstvom već, kako je rekla i s drugim regionalnim i otočnim koordinatorima, kao i predstavnicima otočnih jedinica lokalne samouprave.


Prioritetna područja
– Resorno Ministarstvo upoznato je s problematikom otoka, prepoznaju otoke kao prioritetna područja, čijim razvojem će se doprinijeti ravnomjernom regionalnom razvoju. Svi zajedno u koordinaciji djelujemo sukladno Zakonu o otocima te promptno reagiramo na one probleme koji su se pokazali kao izazovni, naglasila je Škunca objašnjavajući kako će djelovati i U radu Otočnog vijeća sukladno Zakonu o otocima jer Vijeće radi i odlučuje na sjednicama te daje savjete, mišljenja i prijedloge u postupku donošenja akata koji se tiču provođenja mjera i aktivnosti vezanih za ukupni održivi razvitak otoka, dodala je voditeljica Odsjeka za razvoj otoka.
Što se tiče suradnje s Otočnim saborom – Udrugom za razvitak hrvatskih otoka, Lucija Katalinić je naglasila kako suradnja postoji jer su predstavnici Otočnog sabora, članovi radne skupine za ravnomjeran regionalan razvoj, za izradu Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027. te su također i članovi Partnerskog vijeća Zadarske županije.
– Na ovaj način iskazuju potrebe otočana i zastupaju njihove interese. Prihvaćamo njihove sugestije na svim razinama i nadamo se nastaviti i još više razvijati suradnju, zaključila je Katalinić.