UZ POTPORU EU Gotovo dva milijuna kuna za uređenje TIC-a u Malom Ižu i Društvenog doma na Molatu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Dva važna projekta izgradnje otočne društvene infrastrukture
Ukupna procijenjena vrijednost projekta TIC-a iznosi 894.000,00 kuna (s PDV-om), gdje će Grad Zadar s vlastitim sredstvima sudjelovati u iznosu od 597.500 kuna, dok se ostatak sredstava u iznosu od 296.500 kuna odnosi na potpore iz proračuna EU. Uz ovaj projekt, na istom natječaju LAG-a Mareta, prošao je projekt Sanacije Društvenog doma u Molatu ukupne procijenjene vrijednosti 912.500 kuna od čega se 296.500 kuna odnosi na sredstva potpore iz proračuna EU, a ostatak sredstava su sredstva iz proračuna Grada Zadra, istaknuo je Katić
Marin GOSPIĆ/Nina NINČEVIĆ/Zvonko KUCELIN
Mali Iž imat će TIC gdje će se s jednog mjesta upravljati svim turističkim aktivnostima koje će unaprijediti turističku ponudu otoka Iža

Grad Zadar ove godine planira uložiti gotovo 900.000 kuna u uređenje Turističko-informativnog centra u Malom Ižu.
Provjerili smo u Gradu Zadru o kakvom je točno projektu riječ.
- Krajem 2019. godine na objavljeni natječaj LAG-a Mareta za provedbu operacije Razvoj općedruštvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a, Grad Zadar (UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka) prijavio je, između ostalog, i projekt »Mali Iž-sanacija, adaptacija i opremanje Turističko-informativnog centra u poslovno - stambenoj zgradi« na k.č. 6335 k.o.o. Mali Iž. U zgradi se trenutno na katu nalazi ambulanta i stambeni prostor dok se u prizemlju nalazi prostorija za prodaju brodskih karata s čekaonicom te prostor društvenog doma. Cilj ovog projekta je obnova i revitalizacija prostora društvenog doma koji je u jako lošem stanju i njegovo preuređenje u moderni turističko - informativni centar gdje će se s jednog mjesta upravljati svim turističkim aktivnostima te će se koristiti za promociju i predstavljanje različitih turističkih sadržaja koji će doprinijeti unaprjeđenju turističke ponude otoka Iža, odgovorio nam je na upit Ivica Katić, pročelnik UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra.

TIC - do početka turističke sezone

Dodao je kako zadarska Turistička zajednica tijekom ljetnih mjeseci organizira turističke urede u otočnim naseljima vezano za prijavu i odjavu gostiju te ostale aktivnosti, a turistički ured u Malom Ižu bio je smješten u neadekvatnom prostoru derutne zgrade bivše područne osnovne škole koja već više od 60 godina nije u funkciji, a koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg TIC-a Mali Iž.
- Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 894.000,00 kuna (s PDV-om), gdje će Grad Zadar s vlastitim sredstvima sudjelovati u sufinanciranju u iznosu od 597.500 kuna za što smo osigurali sredstva u proračunu Grada Zadra za 2021. godinu (na pozicijama UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka), dok se ostatak sredstava u iznosu od 296.500 kuna odnosi na potpore iz proračuna EU. Iako je rok za dovršetak ovog projekta sredina 2022. godina, isti planiramo dovršiti tijekom ove godine, a po mogućnosti do početka turističke sezone, zbog čeka smo već sada pokrenuli postupak javne nabave za izvođenje radova, pojasnio je Katić. Napomenuo je kako su uz ovaj projekt, na istom natječaju LAG-a Mareta prošli i s projektom Sanacije Društvenog doma u Molatu ukupne procijenjene vrijednosti 912.500 kuna od čega se 296.500 kuna odnosi na sredstva potpore iz proračuna EU, a ostatak sredstava su vlastita sredstva iz proračuna Grada Zadra koja su također osigurali za ovu godinu na pozicijama spomenutog Upravnog odjela.

Zgrada stara oko sto godina

- Budući je Društveni dom zgrada stara oko sto godina te je jako narušena statika pa moramo pojačati konstrukciju zgrade, te primarno promijeniti stolariju. Nakon toga ćemo postupno urediti i prostor iznutra i tražiti dodatna sredstva za uređenje prostora, rekao nam je Katić.
Inače, u mjestu Molat na istoimenom otoku davne 1926. godine u samom srcu mjesta izgrađena je zgrada Seoskog prosvjetnog doma, a 1933. je utemeljena knjižnica. Dom koji je nekada bio žila kucavica ovoga mjesta, i koji je predstavljao kulturno središte i okupljalište za sve Molaćane i u kojem je do nedavno djelovala knjižnica s preko 12.000 knjiga, sada je gotovo napušten, zidova nagriženih zubom vremena, raspucanih, koji izgledaju kao ožiljci te s knjigama koje su rasute i razbacane po podu. Dom koristi šačica umirovljenika koji u njemu dočekuju Nove godine, slave karneval te održavaju sastanke, ali ga više ne mogu održavati. Tek preko ljeta ovaj prostor malo oživi jer se u prizemlju sastaju i mlađi mještani i njihovi gosti koji dolaze provesti ljetne praznike na ovom prekrasnom otoku.
- Riječ je o doista dva važna projekta za naše otočane kojima unaprjeđujemo društvenu infrastrukturu i koji se prvi put financiraju sredstvima iz EU fondova, zaključio je Katić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno