Izmjenama Poslovnika do stabilnosti i manje politiziranja u Gradskom vijeću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Marko Vučetić, predsjednik GV-a Zadra
Autor: 
Ovim bismo Poslovnikom htjeli ubrzati i rad Gradskog vijeća učiniti efikasnim te da bude u funkciji građana, a da se što manje šalju PR-ovske političke poruke. U skladu s tim, trebalo bi ograničiti broj pitanja po klubovima, odnosno omogućiti zastupljenost svim klubovima, da ne ovise o najbržem prstu. Prijedlog je da se broj članova kluba podijeli s tri i na toliko pitanja taj klub ima pravo u Aktualnom satu, kazuje Vučetić
Marin GOSPIĆ
Želimo stabilnost i što manje politiziranja i zaustavljanja rada Gradskog vijeća - Marko Vučetić

Predstavnici klubova vijećnika i dvojica potpredsjednika jučer su, na inicijativu Marka Vučetića, predsjednika Vijeća, započeli raspravu o izmjenama Poslovnika o radu Gradskog vijeća.

Ovlašteni predlagatelj je Odbor za Poslovnik koji će raspraviti o prijedlozima koje je Vučetić iznio i koje su na sastanku djelomično prilagodili.
- Želimo, u ovim političkim okolnostima, pokazati političku odgovornost prema građanima, a ne politiziranje. Ovim bismo Poslovnikom htjeli ubrzati i rad Gradskog vijeća učiniti efikasnim te da bude u funkciji građana, a da se što manje šalju PR-ovske političke poruke. U skladu s tim, trebalo bi ograničiti broj pitanja po klubovima, odnosno omogućiti zastupljenost svim klubovima, da ne ovise o najbržem prstu. Prijedlog je da se broj članova kluba podijeli s tri i na toliko pitanja taj klub ima pravo u Aktualnom satu, kazuje Vučetić i dodaje da je sljedeći prijedlog da se nakon Aktualnog sata omogući, kako on kaže, slanje političkih poruka uime kluba.
To su, dodaje, poruke koje nisu uvrštene u dnevni red, ali su bitne za život grada Zadra. Na taj bi način, smatra Vučetić, omogućili da točke dnevnog reda ne budu »zatrovane željama da pošalju političke poruke«.

- Dosada je bio čest slučaj da se ne raspravlja toliko o samim točkama, već netko šalje poruku nepovezanu s tim. Uvođenjem slobodnog govora, dakle, omogućili bismo slanje političke poruke, ali i fokus na točke dnevnog reda, tumači Vučetić cilj prijedloga te naglašava da time predsjedavajući ima opravdanje za oduzimanje riječi onom vijećniku ili vijećnici koja se ne drži točke dnevnog reda.
Njegov je prijedlog također bio da stanke traju deset minuta, no dogovor ipak ide u smjeru odluke da predsjedavajući ima pravo odlučiti hoće li stanka trajati deset minuta ili dulje.

- Primijetio sam, na zadnjoj, proračunskoj sjednici, da smo od besmislenih rasprava prešli na besmislene stanke. Očito to nećemo izbjeći skraćivanjem trajanja stanke, ali ćemo prevenirati time da se amandmani na proračun dostavljaju nekoliko dana prije sjednice, čime ćemo dobiti efikasnost i ozbiljnost, govori Vučetić.

Iduća sjednica će, očekuje Vučetić, biti tijekom veljače. Kada je riječ o broju točaka, Vučetić, kao i ostali predsjedavajući, predlaže da se, kada zaprime točke, dogovore oko toga koje će uvrstiti u prvu, a koje u drugu sjednicu.
- Ne smijemo dopustiti da sjednice predugo traju zbog nemogućnosti fokusiranja vijećnika na raspravu. Bilo bi optimalno između deset i 15 točaka, kaže Vučetić.

Na koncu, zaključuje da su ovi prijedlozi ponajprije omogućavanje efikasnijeg funkcioniranja GV-a, ali i slanje snažne političke poruke, da žele stabilnost i što manje politiziranja i zaustavljanja rada Vijeća i provođenja javnih lokalnih politika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno