Mnogi su stavili ključ u bravu, ali je sve više mladih obrtnika u IT sektoru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ante Lukačić, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije ističe
I ovu je sezonu obilježio kronični nedostatak kvalitetne radne snage. Na sreću, vidljiv je trend otvaranja novih obrta, najviše iz branše IT- a. Mnogo je problema, ali i načina kako djecu animirati na upis obrtničkih zanimanja. HOK je jedina od svih komora u Hrvatskoj koja ima javne ovlasti utjecati na obrazovanje i svaka županija ima djelatnika koji se bavi popularizacijom obrtničkih programa, ističe Lukačić
Marin GOSPIĆ
Svake godine u obrtnička zanimanja upisuje se sve manji broj učenika

Prošlu su godinu obilježila mnoga pozitivna i negativna iznenađenja koja nisu zaobišla ni hrvatske obrtnike. Godinu, koju je obilježila pandemija koronavirusa, mnogi su obrti završili s ključem u bravi, no nije sve crno. Sve je više mladih obrtnika, naročito onih koji rade u IT sektoru, koji poboljšavaju sliku hrvatskog gospodarstva.

Zakon o obrtu i novo ustrojstvo

O situaciji u ovom sektoru razgovarali smo s Antom Lukačićem, predsjednikom Obrtničke komore Zadarske županije, koji je u fotelju čelnog čovjeka Komore sjeo prije skoro godinu dana, nakon što je dugogodišnji predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević, rukovođenje predao mlađim snagama.
- Vrijeme u kojem se trenutno nalazimo pomalo je nezahvalno jer je u postupku izrada novog Zakona o obrtu, koji je već trebao stupiti na snagu. Međutim, njegovo je donošenje prolongirano te je Vlada imenovala komisiju koja je trebala iznijeti svoje prijedloge, na što se dugo čekalo. Pored toga i predstavnici komora su imali svoje prijedloge i primjedbe, koje je trebalo raspraviti, što je sve skupa odgodilo donošenje novog zakona, koji bi, mi se nadamo, na snagu trebao stupiti u ovoj godini. Ono što nas muči i zabrinjava je prijedlog komisije da se ukinu udruženja obrtnika i županijske komore, kaže Lukačić i naglašava kako je prijedlog komisije da se te dvije institucije udruže u jedno udruženje obrtnika, koje bi pokrivalo cijelu županiju.
Kako pojašnjava Lukačić, donošenjem izmijenjenog i dopunjenog zakonskog okvira u funkciji reforme sustava Hrvatske obrtničke komore u ustrojstvenom se smislu planira smanjivanje jedne razine organiziranosti, točnije ukidanje područnih obrtničkih komora koje će se pripojiti Hrvatskoj obrtničkoj komori. To bi u financijskom smislu, napominje Lukačić, trebalo omogućiti uvođenje nove, smanjene jedinstvene stope komorskog doprinosa za jedinstveni sustav organiziranosti obrta, koji mjesečno iznosi 1,25 posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, umjesto 2 posto kako propisuje trenutno važeći zakon.

Zadržati udruženja obrtnika

- U Zadarskoj županiji postoje četiri udruženja obrtnika, koja posluju sa svojim tijelima, tajnicima i stalno zaposlenim djelatnicima. Prema njihovom bi prijedlogu, to novo županijsko udruženje, trebalo raditi s manjim sredstvima, jer bi se članarina smanjila i s manjim brojem djelatnika, koji bi iz jednog županijskog središta pokrivali sve obrtnike u županiji. Naš je prijedlog da se zadrže udruženja obrtnika, koja su naše temeljne organizacije, koja su i iznjedrila HOK kao instituciju. Vjerujem kako bi obrtnicima u drugim gradovima u županiji, uz sve svoje poslove i obveze, bilo nezgodno putovati u Zadar da obave poslove u HOK-u te kako bi takva organizacija rada smanjila našu učinkovitost i aktivnosti, istaknuo je Lukačić i kazao kako čekaju odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju njihovih prijedloga i izmjena, no sukus svega je da se zadrže udruženja obrtnika.
- Prijedlog komisije, uz smanjenje prihoda za sobom povlači i otpuštanje dijela radnika. Nama je ovo i izborna godina te su oni proglašeni po starom zakonu. Oni počinju u svibnju, no novi se zakon možda i izglasa do tada, tako da će nepobitno doći i do izmjena izbora za HOK, istaknuo je Lukačić.

Animirati učenike na upis obrtničkih zanimanja

- Prošla godina je za nas obrtnike bila teška, dvije godine COVIDA učinile su svoje, te su u vremenu mnogi obrtnici, a napose oni koji djeluju u uslužnom sektoru, kao turističke agencije i obrti za prijevoz u vremenu pred i posezone prošli kroz vrlo teško razdoblje. S druge strane i ovu je sezonu obilježio kronični nedostatak kvalitetne radne snage, što će, nakon novog popisa stanovništva, a ako stanje ostane nepromijenjeno, biti samo još gore. I dalje smo osuđeni na uvoz radne snage. Na sreću, vidljiv je trend otvaranja novih obrta, najviše iz branše IT- a, ističe Lukačić ukazujući na nepovoljan trend da uslužne djelatnosti sve više prelaze na sezonski rad, jer se u ovom još uvijek nepovoljnom vremenu ne isplati raditi punim kapacitetom.
- Pandemija čini svoje te je sve manje prometa. Iako je kolovoz prošle godine bio izvrstan, samo jedan mjesec ne može akumulirati dobit za cijelu sezonu i pokriti sve troškove poslovanja, naglašava Lukačić dodajući kako obrtnicima pandemija i dalje predstavlja najveći problem jer ovise o epidemiološkoj situaciji i aktualnim mjerama, što utječe na količinu ostvarenog prometa i putovanja.
- Loša procjepljenost nam također ne ide u prilog, što je dokazano i prošle godine, kada su turisti preferirali destinacije gdje je veći postotak domicilnog stanovništva procjepljen. Što se tiče manjka stručnog kadra, primjetno je da se svake godine u obrtničke djelatnosti upisuje sve manji broj učenika, što je u Dalmaciji najočitije u ugostiteljskom sektoru. Mnogo je problema, ali i načina kako djecu animirati na upis obrtničkih zanimanja. HOK je jedina od svih komora u Hrvatskoj koja ima javne ovlasti sudjelujelovati u obrazovanju i svaka županija ima djelatnika koji se bavi popularizacijom obrtničkih programa te je u konstantnom kontaktu s predstavnicima strukovnih škola, ističe Lukačić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno