Tržnica Zadar poslovala s milijun kuna većim prihodom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Tomislav Letinić dobio još jedan direktorski mandat
Na kraju godine prihodi od poslovanja iznosili su 5.846.664 kuna, što je gotovo za milijun kuna više u odnosu na prethodnu godinu, a uspjeli smo i smanjiti potraživanja, i to za oko 800.000 kuna. Kako već sada vidimo, početkom godine interes prodavača na svim je tržnicama ostao na razini protekle godine, osim na tržnici Poluotok gdje bilježimo pad od oko 7 posto. U ovoj godini nadamo se kako će se pozitivan financijski trend nastaviti, kaže Letinić
Marin GOSPIĆ
Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar

Gradska tvrtka Tržnica Zadar, unatoč poslovanju u uvjetima pandemije, i u protekloj je godini ostvarila dobre rezultate te iste očekuje i ovu godinu. Zahvaljujući dobrim rezultatima rada, njen direktor Tomislav Letinić dobio je još jedan četverogodišnji mandat. Naime, poznato je kako je Letinić još u prvim godinama mandata povećao prihode gradske tvrtke te je čak i u uvjetima poslovanja u pandemiji izvukao maksimum i dalje povećavajući prihode Tržnice Zadar.
Iznoseći financijske pokazatelje za 2021. godinu, Letinić napominje kako su im porasli prohodi i na svim tržnicama, kao i na ribarnici te se nada da će se ovakav poslovni trend nastaviti i u ovoj godini.

Uređenje ribarnice

- Poslovanje Tržnice Zadar d.o.o. u 2021. godini započelo je s tek malim pomacima u odnosu na poslovanje u prethodnoj godini koju je obilježila pandemija, zatvaranje tržnica te rad pod epidemiološkim mjerama sa smanjenim kapacitetom. Situacija se popravila tek u drugoj polovici godine kada je krenula i turistička sezona. Prodaja, kao i naši prihodi na svim tržnicama, ribarnici i veletržnici su porasli. I prihodi od Adventa u Zadru bili su veći od očekivanih u uvjetima koje su određivale propisane epidemiološke mjere za organizaciju manifestacija, ističe Letinić, navodeći i brojke poslovanja.
- Na kraju godine prihodi od poslovanja iznosili su 5.846.664 kuna, što je gotovo za milijun kuna više u odnosu na prethodnu godinu, a uspjeli smo smanjiti i potraživanja, i to za oko 800.000 kuna. Što se tiče 2021. godine, izdvojio bih još investiciju u ribarnicu kroz koju smo u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove te projekt Adi.SmArtFish podignuli kvalitetu i uvjete prodaje morskih proizvoda. Izmijenjene su podne i zidne obloge, nabavljeni novi prodajni pultovi od inoksa s kaljenim staklom, postavljeni i sudoperi te ledomat s komorom za prodaju ribe na led, a uređen je i dio vodovodnih i električnih instalacija i rasvjete. Obojani su i zidovi, a trenutno se obnavljaju sanitarni čvorovi i skladišta. Tržnica Zadar d.o.o. iz vlastitih je sredstava potrošila malo više od 575.000 kuna, pojašnjava Letinić.

Recikliranje otpada

U svemu ovome jako je važna i činjenica da je sve ovo vrijeme i zanimanje prodavača za najmom štandova ostalo isto, zbog čega zadarska Tržnica, za razliku od nekih drugih u Hrvatskoj, ne bilježi pad najma štandova za prodaju voća i povrća.
- Kako već sada vidimo, početkom godine interes prodavača na svim je tržnicama ostao na razini protekle godine, osim na tržnici Poluotok gdje bilježimo pad od oko sedam posto. U ovoj godini nadamo se kako će se pozitivan financijski trend nastaviti, a htjeli bismo staviti u funkciju prostor crkvice svetog Roka koji je trenutno neiskorišten i za koji imovinskopravni odnosi nisu riješeni, kaže novi-stari direktor Tržnice, najavljujući jedan od najavažnijih planova za ovu godinu.
- Radimo na tome da se što veći postotak otpada koji se stavara na tržnicama reciklira, a postoji mogućnost, bude li interesa korisnika, i za otvaranje male sezonske tržnice u zapadnom dijelu grada, kaže Letinić.

I u pandemiji dobro poslovali

Ovako dobri rezultati bili su očekivani s obzirom da je Tržnica Zadar još prve pandemijske godine dobro poslovala te je još 2020. ostvarila čak 85 posto prometa prethodne godine. Najveći pad prihoda Tržnica je tada imala nakon zatvaranja glavne pijace u Zadru, na Relji i ostalim dijelovima grada te jedno kratko vrijeme nakon otvaranja kada se nije moglo raditi punim kapacitetom, odnosno na svim štandovima. Međutim, čim su otvorili sve svoje tržnice te uveli distancu među kupcima i prodavačima, počeli su koristiti sve svoje štandove. To je razlog što promet, u odnosu na prošlu godinu, nije drastično pao, osim u ožujku i travnju koji su imali najgoru pandemijsku situaciju te godine.
No, kako pokazuje najnovija poslovna analiza, Letinić je pozitivne trendove iz 2020. godine, unatoč iznimno teškim uvjetima rada zbog Covida-19, nastavio te bi i ova poslovna godina trebala Tržnici Zadar donijeti dobre rezultate.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno