U ovoj krizi Vlada je očuvala radna mjesta i u Zadarskoj županiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Zadru sastanak premijera Plenkovića, župana Longina i gradonačelnika Dukića
Autor: 
COVID je pogodio hrvatsku ekonomiju 2020., ali smo u toj krizi očuvali radna mjesta, i ovdje u Zadarskoj županiji, omogućili poslodavcima da premoste krizu i ostanu na nogama, kazao je premijer Andrej Plenković
Vedran SITINCA
Hrvatska Vlada podupire razvoj Zadarske županije i grada Zadra

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je jučer sastanak sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom i gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem te njihovim zamjenicima Šimom Vickovićem i Antom Babićem.
Župan Longin istaknuo je da je sastanak bio izrazito plodonosan i da mu je bilo veliko zadovoljstvo biti domaćinom premijeru, državnim tajnicima i ministrima.
- Otvorili smo niz pitanja od životne važnosti. Ono što je najvažnije jest da za sve ono što smo odredili proračunom imamo podršku premijera i Vlade RH. Naši projekti idu, mi smo županija koja je u četiri godine napravila puno toga, mi imamo trenutačno 3,7 milijardi aktivnih projekata, rekordnu zaposlenost kakvu nikad nismo imali, a sve to zahvaljujući mjerama Vlade, naravno, i našim lokalnim naporima. Pandemija je ostavila traga, ali zato je s nama bio državni tajnik Silvio Bašić koji je ujedno i član Upravnog vijeća naše bolnice. Moram spomenuti i gospodina Frku Petešića koji je zaista jedna važna karika, naše gore list, čovjek koji je spreman pomoći u svakome trenutku. Zaista me veseli što premijer ima razumijevanja za svaki naš projekt, jedan smo tim. Bio je s nama i predsjednik Uprave Jadrolinije s kojim dogovaramo neke nove linije za ovo ljeto, kazao je Longin dodavši da je iza nas rekordna turistička sezona, a očekuju uskoro još i bolju.

Očekuje se još bolja turistička sezona

- Vrlo smo optimistični, imamo gotove projekte, znamo što hoćemo i kamo idemo i znamo voditi ovu županiju, zaključio je Longin te izrazio zadovoljstvo uspješnim sastankom.
Gradonačelnik Dukić također je naglasio važnost razgovora između državnog vrha i lokalne uprave.
- Zadar se razvija u svim smjerovima, ali ono što grad čini gradom jest želja za napretkom. Izvijestili smo premijera o svemu što radimo, a sve je to radi dobrobiti naše djece, kazao je Dukić i dodao da se nada da će nas biti sve više.
Premijer Plenković rekao je kako su prošli sve teme razvojne projektne suradnje gdje Vlada podupire razvoj Zadarske županije i grada Zadra.
- Drago mi je da su ocjene ovih proteklih godinu dana vrlo pozitivne, da je Zadarska županija ostvarila sjajne turističke rezultate, iznad svih očekivanja. Prema riječima župana, bili su na razini 2019. godine. Ta činjenica uklapa se u podatke koje smo danas imali priliku čuti, o prosječnoj plaći koja je 7 333 kune. Pet godina prije, 2016. kada je započela naša Vlada, prosječna plaća bila je 5 642 kune. Danas imamo 1.571.000 zaposlenih osiguranika što je čak 35 tisuća više nego 2020. godine, 26 tisuća više nego 2021. godine. Današnji podaci o brzom smanjenju udjela javnog duga u BDP-u gdje je Hrvatska, prema europskim podacima, na 82,4 posto što govori o onome što smo već naglasili - COVID je pogodio hrvatsku ekonomiju 2020., ali smo u toj krizi očuvali radna mjesta, i ovdje u Zadarskoj županiji, omogućili poslodavcima da premoste krizu i ostanu na nogama, kazao je Plenković naglasivši da očekuje rast BDP-a i vraćanje na putanju najbržih u EU kad je riječ o smanjenju udjela javnog duga u BDP-u.

Financiranje projekata

- Pokazat će to da smo konzistentni u ispunjavanju kriterija za euro područje koje je strateški cilj Vlade RH u drugom mandatu. U tom svjetlu, doprinos Zadarske županije, kao i brojnih projekata koji se ovdje realiziraju, izrazito je važan. Mi ćemo nastaviti s financiranjem vodnog gospodarstva, vodoopskrbe, odvodnje, niza aglomeracija, bolje prometne povezanosti, rješavanja određenih pitanja koja su još eventualno na stolu. Zatim, potpore poljoprivrednicima, ribarima, ovo je središte hrvatskog ribarstva. Naravno, i daljnji razvoj otoka o čemu je jutros bila riječ, zaključio je Plenković zahvalivši gradonačelniku, županu te njihovim suradnicima.

Frka-Petešić imao pravo na državni stan

Na pitanje o najavi Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da će preispitati činjenice u slučaju stana predstojnika njegova Ureda, premijer Plenković kazao je da je Zvonimir Frka-Petešić predstojnik Ureda predsjednika Vlade, državni dužnosnik u rangu državnoga tajnika, pa, rekao je Plenković, ima prava kao i ostali državni dužnosnici. Podsjetio je da je gospodin Frka-Petešić na tu dužnost došao s mandata veleposlanika Republike Hrvatske u Maroku 31. kolovoza 2017., a 1. rujna počinje raditi kao predstojnik. U tom trenutku, naglasio je, on stječe pravo na stan kao što imaju svi drugi dužnosnici koji nisu iz Zagreba, istaknuvši da je Frka-Petešić rođen u Francuskoj i da nema stan u Zagrebu.
- Njegovi roditelji su otišli u Francusku iz ove županije, ne iz Zagreba. On je odavde, s Dugog otoka, iz Sali, dodao je Plenković.
Također, demantirao je povezanost imenovanja Ilije Želalića veleposlanikom s njegovim poznanstvom s predstojnikom njegova Ureda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno