Grad bez novca za cjepivo protiv HPV-a

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gardasil_hpv
Jedno od cjepiva - Gardasil

U posljednje vrijeme sve je više priča o humanom papiloma virusu (HPV), jednoj od najčešćih spolno prenosivih bolesti današnjice. HPV je najčešći uzrok karcinoma vrata maternice, a od 1. listopada prošle godine sve zainteresirane djevojke u dobi od 10 do 25 godina mogu se cijepiti protiv HPV-a. Neki gradovi su adolescenticama iz socijalno ugroženih obitelji omogućili besplatno cijepljenje, no odaziv u Zagrebu je bio tek 20 posto.

Dvije vrste cjepiva

 Postoje dvije vrste cjepiva: Gardasil koji u sebi sadrži antigen za četiri tipa virusa i Cervarix za dva tipa. Veliki dio liječnika preporučuje Cervarix jer on sadrži antigene za dva tipa virusa koji uzrokuju karcinom vrata maternice, dok Gardasil sadrži i antigene za dva tipa bradavica uzrokovanih HPV-om, no od njih se ne dobiva karcinom tako da nisu toliko opasne. U Zadru se može cijepiti u Zavodu za javno zdravstvo, u Službi za školsku medicinu i epidemiologiju u kojoj su dostupne obje vrste cjepiva, a djevojke se mogu cijepiti i kod svog ginekologa. Razgovarali smo s dr. Nadijom Cavenago-Morović iz školske medicine, koja kaže da se u Zadru trenutačno provodi anketa među roditeljima djece prvih razreda srednje škole.

- Roditeljima dajemo da ispunjavaju anonimne ankete o tome kako razgovaraju s djecom, educiraju ih o seksualnom odgoju i reproduktivnom zdravlju. Želimo se upoznati sa znanjem roditelja o seksualnom odgoju i njihovim stavovima o cijepljenju, kaže Cavenago-Morović, dodajući da će rezultati biti poznati za nekoliko mjeseci.

- U prevenciji spolnih bolesti postoji trokut edukacija, probir i cijepljenje. Treba biti upoznat sa spolnim bolestima, redovito ići na Papa test koji je obvezan svake tri godine. Cijepljenje je samo jedna od aktivnosti vezanih za prevenciju, kaže Cavenago-Morović, ističući kako u Zadru ne postoji projekt financiranja cijepljenja.

Nema nuspojava

- Javno zdravstveni problem je rak grlića maternice, a njega štite oba cjepiva. Ovo je individualna zaštita i dobra je za onoga tko si je može priuštiti, kaže Cavenago-Morović, dodajući da bi bilo najbolje kada bi cijepljenje ušlo u kalendar cijepljenja.

- Podržavamo cijepljenje uz edukaciju. Preporuka je da se cijepe djevojčice koje još nisu spolno aktivne, dok one koje jesu prije cijepljenja trebaju otići ginekologu i napraviti Papa test. Prije samog cijepljenja educiramo i roditelje koji moraju potpisati pristanak uz saznanje kako ovo nije terapijsko nego preventivno cjepivo, kaže Cavenago-Morović, ističući kako roditelj potpisuje da zna što radi.

Cjepivo Gardasil je navodno uzrokovalo neke nuspojave; dvije djevojčice u Španjolskoj su nakon cijepljenja pale u nesvijest, a povučeno je 70 tisuća doza toga cjepiva. U Hrvatskoj nije bilo cjepiva iz te serije, a nuspojave ako postoje još nisu poznate.

- Cjepivo se koristi nešto više od pet godina. Službeno nuspojava nema, ali dužnost nam je da budemo oprezni, kaže Cavenago-Morović, dodajući da s cjepivom protiv hepatitisa B nije bilo problema, a napravljeno je kao i ovo protiv HPV-a, genetskim inženjeringom.

Nužno je shvatiti da cjepivo protiv HPV-a nije lijek i ne pomaže nakon zaraze, koristi se preventivno. Odgovorno spolno ponašanje, vjernost partnera i kondom najučinkovitiji su oblici prevencije.

 ČEKANJE REBALANSA
 Grad Zadar ove godine najvjerojatnije neće financirati cjepivo za djevojčice. Pročelnik gradskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut kaže da je financiranje bilo u planu, ali u proračunu nije bilo dovoljno novca.

- Imali smo u pripremi cijelu stvar. Prikupili smo ponude, a liječnici su se kolebali između dvije vrste cjepiva. No, u proračunu nismo imali dovoljno novca, kaže Pešut, dodajući da će projekt krenuti prilikom rebalansa ili će biti u sljedećem proračunu.

Upitali smo i hoće li, ako dođe do financiranja cijepljenja, biti određene skupine djece, kao djeca lošijeg imovinskog stanja ili djeca branitelja.

- Ako budemo išli u taj projekt, nećemo ići selektivno, kaže Pešut, ističući da se u slučaju cijepljenja treba obuhvatiti cijela generacija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno