Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gusjenica u bojama Hrvatske

Autor: Katarina Belić

20.02.2009. 23:00
Gusjenica u bojama Hrvatske

Foto: Filip BRALA



Uz marljiv rad i dobre pripreme, desetak učenika 3. i 4. razreda srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna uz pomoć mentora i svojih profesorica praktične nastave, Nevije Klapan, Nade Mijaljević i Vere Perić, uspjeli su izraditi u desetak dana kostime za karneval na temu “Reprezentativne gusjenice” za mališane iz dječjeg vrtića Latica.
– Mi smo izradili kostime od umjetnog materijala, satenske podstave i spužve, a šešire smo u vrtiću Latica sami nabavili. Boje su crvena, bijela i plava, ukupno je pripremljeno šest gusjenica, a svaka se sastoji od troje djece, kazala je Marija Dorčić, voditeljica radionica u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.
Ovo je prva suradnja s vrtićem Latica. No, kako nam kaže Dorčić sigurno će biti zajedničkih projekata. Tim će se možda privući još više učenika u školu, a profesori će ih nastojati još više zainteresirati za ovu profesiju. Školuje se vrlo malo krojača, odnosno četvero, odjevnih tehničara ima 20, a dizajnera 10.
– Ni jedan dizajner koliko bio dobar, ne može bez krojača, pa su oni nužni da bi se posao napravio.
Ranije je znalo biti više učenika u smjeru krojača, ali sada su popularnija zvanja poput dizajnera i odjevnih tehničara.
Osim kostima za djecu iz vrtića Latica, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna izradili su i tunike “Zaštitnici grada Zadra” koje će na glavnoj karnevalskoj povorci nositi 10 učenica i jedan dečko. Tunike su oslikane simbolima Sv. Stošije i Sv. Krševana, a dizajn i kreaciju potpisuje profesorica Sandra Bačić s učenicima-dizajnerima odjeće iz 3.c, pod mentorstvom njihovih profesorica praktične nastave.
– Uvijek se kao škola uključujemo u veća događanja, pa tako surađujemo i sa Sveučilištem, raznim srednjim i osnovnim školama, priređujemo revije i sudjelujemo na raznim natjecanjima, gdje smo uvijek s rezultatima visoko pozicionirani. Vjerujem da će s tako aktivnim i uspješnim radom škola nastaviti i ubuduće, a zbog svoje duge tradicije i svoje važnosti u društvu, potrebe za tekstilnom industrijom i znanjem na tom području će uvijek biti, zaključila Dorčić.