Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kalmeta: SDP lupeta bez argumenata

Autor: Velimir Brkić

20.02.2009. 23:00
Kalmeta: SDP lupeta bez argumenata

Foto: Velimir BRKIĆ



Tijekom svog boravka u Suhovarima, Pridragi i Novigradu gdje je potpisao ugovore i otvorio infrastrukturne radove u visini od 35 milijuna kuna, ministar Božidar Kalmeta je govoreći o kandidatu HDZ-a za novoga zadarskog gradonačelnika rekao je da će njegova stranka uskoro objaviti ime kandidata.
– Partneri HDZ-a u Zadru će biti HSS, HSP i HSLS s kojima imamo najbliža politička gledišta, najavio je Kalmeta aludirajući na postojeće stranačke predkoalicijske dogovore.
O kandidatima za zadarskog župana, gradonačelnika i primjerice za kandidata za načelnika Općine Starigrada, Kalmeta se nije želio očitovati ni nakon gotovo dvosatnog sastanka Predsjedništva županijskog HDZ-a održanog jučer kasno poslijepodne u stranačkim prostorijama u Medulićevoj ulici u Zadru. Međutim, Kalmeta nije štedio riječi u Suhovarama kad se nakon novinarskih upita o nadolazećim lokalnim izborima obrušio na SDP.
– Naš je posao raditi na dobrobit svih žitelja sve četiri godine mandata a ne ništa raditi gotovo četiri godine te bez argumenata lupetati nekoliko mjeseci prije izbora kao što to radi SDP. Ljudi dobro znaju tko je uvijek s nama i s njima. SDP je dosad doživio brodolome, brodolom će zasigurno doživjeti i na predstojećim lokalnim izborima na kojim će HDZ zajedno sa svojim koalicijskim partnerima ostati na vlasti. Pred nama je još mnogo izazova, mnogo poslova kojih ćemo u kontinuitetu vlasti završiti na dobrobit svih žitelja Zadarske županije, poručio je Kalmeta.
Kalmeta je komentirao i smjenu predsjednika uprave HŽ-a Davorina Kobaka ističući kako se smjena na čelu Hrvatskih željeznica dogodila zato što tom poduzeću treba nova energija, nova odlučnost u procesu restrukturiranja.
– Došlo do “zamora materijala i nedostatka energije” te je Kobakova smjena bila planirana već dulje vrijeme. A što se tiče o navodnim zloporabama u poslovanju, zaista me ništa ne može više iznenaditi. O pričama o zajedničkom kriminalnom djelovanju bivšeg predsjednika uprave HŽ-a i čelnika srbijanskih željeznica nisam znao, već je o tome pročitao u dnevnom tisku, rekao je Kalmeta dodajući kako će o događajima u HŽ-u pokazati istraga nakon koke ćemo znati pravu istinu.
Na novinarskom pitanje o tome postoji li čak 400 menadžerskih ugovora u Hrvatskim željeznicama, kako su javljali mediji, ministar Kalmeta je odgovorio kako to nije istina.
– U Hrvatskim željeznicama ima točno 10 menadžerskih ugovora, i to su pojedinci koji vode tvrtku unutar sustava HŽ-a. Kad je riječ o plaći predsjednika Uprave holdinga ona je oko 24.000 kuna. Naime, u tom poduzeću ima oko 400 osoba koje primaju plaću na temelju koeficijenta, a nemaju menadžerske ugovore te ne ostvaruju nikakve pogodnosti koje inače stoje u menadžerskim ugovorima, naglasio je Kalmeta.