Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pridražanima vodovod, Novljanima nova riva

Autor: Velimir Brkić

20.02.2009. 23:00
Pridražanima vodovod, Novljanima nova riva

Foto: Velimir BRKIĆ



Ministar Kalmeta je rekao da nakon proširenja obale u Novigradu dolazi i rješavanje sustava odvodnje u tom mjestu, kao i cjelovito preuređenje Društvenog doma


Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i načelnik Općine Novigrad Joso Klapan jučer su u pridraškom zaselku Narančići potpisali ugovor o financiranju izgradnje prve faze vodovodne mreže, vrijedan 4,9 milijuna kuna, označivši time početak radova na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda za 14 zaselka – Narančići, Oštrići, Denone, Pedići, Pedići, Babići, Klapani, Kokići, Čuline, Gospići, Grubići, Vrulja, Buljati, Viduke Donje i Baturi Donji. Ministarstvo će sufinancirati s 2 milijuna kuna, a ostatak Općina Novigrad. Radove će izvesti tvrtka Vodoinstalacija iz Zadra, a projekt je izradio Hidroprojekt-ing iz Zagreba.
– Čim se ishodi potrebna dokumentacija, odmah će se krenuti i s radovima na mjesnoj vodovodnoj mreži, obećao je Kalmeta dodajući da mu je posebno zadovoljstvo potpisati ugovor na mjestu na kojem je u akciji Maslenica sudjelovao u Domovinskom ratu.
U drugu fazu sanacije i proširenja obale u Novigradu Ministarstvo će uložiti 15 milijuna kuna bez PDV-a, a Općina Novigrad 1,6 milijuna kuna. Sanacija uključuje proširenje postojeće obale u dužini od 463 metra i uređenje šetnice.
U prvoj je fazi obnove rive tijekom 2002. i 2003. godine rekonstruirano prvih 560 metara obalnog zida u koje je uloženo 6,5 milijuna kuna. Kao važan preduvjet nastavku obnove rive u cijeloj njenoj dužini, već je ranije postavljen i obalni kanalizacijski kolektor, a u sklopu istog projekta koji su zajedno s 2,9 milijuna kuna financirali Ministarstvo mora, Hrvatske vode i Općina Novigrad izgrađena je i crpna stanica I. te privremeni kanalizacijski ispust.
U drugoj fazi sanirat će se preostalih 460 dužnih metara rive, a ova je faza znatno skuplja od prve, najviše jer je cijeli taj dio rive napravljen na nasipu. Kako je čvrsta stijena prilično duboko, na 15 do 20 metara, druga faza rive će se graditi na sustavu bušenih pilota. Riječ je o armiranim betonskim stupovima koji će se bušiti u stijenu da bi nosili armirano-betonsku konstrukciju rive.
– Gotovo 12 godina od kada sam na dužnosti načelnika, prilikom svakog odlasku u Zagreb u brojna ministarstva, uvijek su mi u mislima vodovodizacija općine i ova riva, srce, duša i ogledalo Novigrada podno Fortice. Sada je san postao stvarnost, istaknuo je Klapan u emotivnom govoru.
Ugovor na obali nasuprot Noškića i Društvenog doma potpisali su ministar Kalmeta, načelnik Klapan i direktor tvrtke izvođača radova Vodogradnja iz Rijeke, Boško Bilić.
Potpisujući ugovore o financiranju, ministar Kalmeta je rekao da nakon proširenja obale u Novigradu dolazi i rješavanje sustava odvodnje u tom mjestu, kao i cjelovito preuređenje Društvenog doma.